Am pe blogul meu culinar mai multe retete de inghetata si v-am spus acolo ca folosesc la preparare un mic aparat electrocasnic special pentru acest scop, adica un aparat de facut inghetata. Asa ca m-am gandit ca ar fi util sa va descriu putin cum functioneaza un astfel de aparat si cum putem sa il folosim. Asta ca sa intelegeti si voi de ce prefer eu un aparat de facut inghetata si il consider o investitie practica si utila mai ales acum pe timp de vara si canicula.
Cum functioneaza un aparat de facut inghetata?
In principiu compozitia pe care o facem trebuie racita si desigur… inghetata. Pentru asta ar trebui ca aparatul respectiv sa fie un mini-frigider. Desi exista astfel de aparate, care racesc si ingheata singure continutul, nu despre acestea o sa va vorbesc acum. Acestea sunt destul de scumpe, dar daca vreti totusi sa vedeti cum arata, va pot trimite la pe care il vedeti si in imaginea de mai jos.
Pe la emisiunile culinare am vazut cum se prepara inghetata in doua minute si am fost curioasa, ca eu asa ceva nu credeam ca e posibil. Ei bine, meseriasul bucatar lua pur si simplu fructele congelate si niste cuburi de gheata din congelator, le punea in blender, le mixa cateva secunde si gata… avea o compozitie pe care o mai dadea la congelator, ca sa nu se dezghete pana la sosirea oaspetilor. Dar asta de fapt e trisare si nici despre astfel de aparate de facut inghetata nu o sa va vorbesc acum. Astea sunt blendere, care amesteca orice…
Eu o sa va spun despre inghetata inghetata, adica inghetata adevarata. Compozitia se prepara “la cald” ca sa spunem asa, sau la temperatura camerei, sau la temperatura ingredientelor scoase din frigider, dupa multe retete, in multe moduri sau variante. Ne intereseaza in acest articol cum se ingheata ea, ca sa aiba o consistenta cremoasa si delicioasa. Pentru asta vom descrie un aparat simplu, care se gaseste in comert si care nu costa prea mult.
Puteti opta de exemplu pentru un aparat pentru facut inghetata marca Delonghi cum e cel din imaginea de mai jos, cu o capacitate a bolului de 1,5 litri si in care puteti pregati 800 de grame de inghetata. Bolul este din otel inoxidabil si este prevazut cu un capac transparent pentru a putea supraveghea mai bine procesul.
In urmatoarea imagine este un aparat pentru facut inghetata marca Taurus Nasty N Cream, cu un vas detasabil din aluminiu cu o capacitate de 1,5 litri, capac transparent, picioruse antialunecare, paleta de mixare detasabila ce isi schimba automat sensul de rotatie pentru ca inghetata sa fie cremoasa si care are si o carte de opt retete de inghetate.
In fine, alt exemplu este acest aparat pentru facut inghetata marca Princess, la fel cu o capacitate de 1,5 litri dar care are in dotare un dop pentru adaugarea ingredientelor si un spatiu de stocare a cablului.
Astfel de aparate au un mic motoras electric, pentru amestecare si un vas in care se toarna compozitia care trebuie sa inghete. Vasul respectiv este cheia, secretul, partea principala, sau cum mai vreti sa-i spunem. Vasule respectiv este… totul. Acel vas nu se poate raci singur si de aceea trebuie sa-l punem in prealabil in congelator, pentru 24 de ore, ca sa-l putem apoi folosi. In interiorul vasului complet izolata de exterior, se gaseste o solutie salina de obicei, adica un lichid cu o sare, care ingheata foarte tare in congelator si apoi se dezgheta greu.
Cum sa folosim un aparat de facut inghetata?
Deci, cum procedam pentru a face inghetata cu ajutorul unui aparat de facut inghetata? In primul rand, ca regula generala, vasul racitor, cel cu ajutorul caruia vom ingheta compozitia dorita va trebui sa fie tinut la congelator cel putin 24 de ore inainte de a ne apuca de treaba.
In al doilea rand, compozitia pe care vrem sa o transformam in inghetata e bine sa fie cat mai rece, daca se poate tocmai scoasa de la frigider. De aceea, in cazul retetelor cu preparare “la cald”, e bine sa racim compozitia in camera si apoi si sa o dam pentru vreo doua ore la frigider.
Etapa a treia va fi cea in care scoatem vasul racitor din congelator si imediat ii montam capacul cu motorasul si dispozitivul de amestecare.
Pasul patru: pornim aparatul de facut inghetata si abia apoi incepem sa turnam RAPID compozitia in interior. Nu invers, pentru ca eu am patit-o si e jale mare. Adica am inceput sa torn compozitia fara sa fie pornit motorasul. Aceasta a inghetat instantaneu in contact cu peretii foarte reci ai recipientului de racire, a blocat de asemenea instantaneu motorasul cu dispozitivul de amestecare si am plans apoi pana am reusit sa o curat cu o lingura le lemn, ca sa pot continua. Deci mai intai porniti motorasul cu paleta de amestecare, abia apoi turnati compozitia, mai multa la inceput, pentru ca sa nu apuce sa inghete si sa blocheze totul!
In functie de reteta si de cantitatea de apa si de grasimi din compozitie, procesul de inghetare poate dura intre 20 de minute si chiar o ora. Practic compozitia se raceste foarte tare in contact cu peretii vasului de racire, dar paleta o amesteca continuu si nu lasa sa se formeze cristale mari de gheata.
Cum stim cand inghetata este gata? Simplu: motorasul nu mai poate roti compozitia si atunci trebuie sa-l oprim. Deci trebuie sa fim “pe aproape”, chiar daca facem altceva. Inghetata din vasul de racire o putem consuma chiar atunci pe loc (macar putin, pentru ca sigur n-o sa ne putem abtine), dar mai bine o punem intr-o caserola si o dam la congelator, ca sa inghete si mai tare si sa o consumam cand dorim.
Varianta veche, clasica, de preparat inghetata de casa, era sa dam compozitia la congelator si sa o amestecam energic apoi, din jumatate in jumatate de ora, ca sa nu se formeze cristale de gheata. Practic acest mic aparat electrocasnic inlocuieste operatiunile succesive de scoatere din congelator si amestecare, usurandu-ne mult munca. Iar rezultatele sunt excelente, va asigur!
Iar ca sa va convingeti o sa va invit sa rasfoiti mica mea colectie de inghetate (click aici), pe care o puteti vedea si in poza de mai sus, toate preparate cu ajutorul unul aparat de facut inghetata!
Pofta buna sa aveti si cumparaturi intelepte!
Alina says
Yammy, sunt gfan infocat inghetata, vreau si eu un aparat:)
Antoaneta says
Aparat nu am, dar ma tenteaza pentru ca la noi inghetata se mananca indiferent de anotimp
Claudia says
Ar trebui sa iti cumperi pentru ca merita investitia 😉
Cristina Dragomir says
nu cred ca e greu de folosit un aparat de facut inghetata si nici scump nu mi se pare. Singura problema e ca nu stiu unde l-as putea pune. EU nu am camara, nu am debara… unde sa le mai pun pe toate?
Claudia says
In congelator :)))))