Daca nu stiati, un parfum este de fapt un amestec lichid de mai multe uleiuri esentiale aromate sau compusi organici cu miros puternic, de fixativi si de solventi.
El este utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau chiar spațiului de locuit un miros plăcut. Asta ar fi definitia ”oficiala” a parfumului care se poate grupa la randul lui in familii olfactive in functie de diferitele teme sau ”acorduri” care il definesc.
Vom gasi altfel parfumuri florale, chypre, aldehidice, fougère, piele, lemnoase, orientale sau ambra, citrice etc.
Insa parfumul se mai poate clasifica si in functie de concentratia lui. Vom avea astfel: parfum, apa de parfum, apa de toaleta, apa de colonie.
Desi le folosim adesea, in conversatiile despre parfumuri multi dintre noi nu stim de fapt la ce se refera aceste notiuni, intre ele existand o diferenta fundamentala data in primul rand de concentratie.
Numitorul comun al acestora este faptul ca toate contin diverse combinatii de arome dizolvate in alcool de concentratii diferite.
Astfel, uleiurile aromatice din compozitie sunt diluate cu o cantitate corespunzătoare de solvent, pentru a le face mai ușor de utilizat.
Diluarea uleiurilor este necesara deoarece acestea, fie ele sintetice sau naturale, contin concentratii ridicate de compusi volatili care odata folositi pe piele pot provoca reactii alergice, sau pot produce chiar rani.
Solventul cel mai folosit pentru diluarea uleiurilor aromatice dintr-un parfum este etanolul (adica alcoolul etilic, cel comestibil care intra si in compozitia bauturilor) sau un amestec de apa si etanol. Ideal ar fi ca aceasta diluare sa se faca in solventi naturali precum uleiul de jojoba, sau uleiul de cocos fractionat, sau ceara.
Proporția de uleiuri aromatice dintr-un parfum determina deci tipul acestuia.
Haideti sa vedem impreuna ce ar insemna fiecare dintre denumirile pe care le gasim pe stilcutele de parfum pe care le cumparam de obicei, intelegand astfel si de ce sunt totusi asa mari diferente de pret intre ele.
Tipuri de parfum in functie de concentratie
1. Cand pe sticluta frumos colorata pe care o cumparam de la parfumerie scrie “parfum ” inseamna ca ceea ce gasim inauntru este o concentratie de arome de 16% pana la 30%.
2. Cand vorbim insa despre “apa de parfum” , in mod uzual prescurtata EDP (eau de parfum), lucrurile se schimba, deoarece produsul contine mai putine substante aromate decat parfumul. In cazul acesta vorbim despre o concentratie de 8% pana la 16% amestec de arome dizolvate in solutie cu 85% spirt.
3. In cazul EDT-ului (eau de toilette, adica “apa de toaleta”) procentul compozitie de arome scade simtitor si vom putea gasi intre 4% si 8% concentratie de arome dizolvate in solutie de 80% spirt.
4. Cand spunem “apa de colonie” (sau prescurtat EDC de la eau de cologne) vorbim deja de doar 3% pana la 5% amestec de uleiuri esentiale dizolvate in solutie de 70% spirt.
Inainte de a decide achizitionarea unui “parfum ” trebuie sa fim deci atenti la ce scrie pe eticheta de pe sticluta dorita, pentru a incerca sa aflam concentratia in care se gaseste combinatia de arome raportata la cea de alcool.
Retineti deci, cu cat concentratia combinatiei de arome este mai mare, cu atat mai mult persista parfumul respectiv pe piele. Pe de alta parte, unele persoane nu pot sa suporte pe piele o concentratie prea mare de substanta activa, adica de uleiuri aromate.
Se intelege in mod logic si ca pretul produsului va fi cu atat mai mare cu cat contine o concentratie mai mare de arome.
Voi ce fel de parfum cumparati de obicei?
Update! Doar astazi, 13 septembrie, in magazinul virtual Elefant.ro gasiti parfuri de toate tipurile si pentru toate gusturile, la preturi reduse cu pana la 70%!
Intreaga oferta o puteti vedea dand clik aici.
Leave a Reply