Cum sa amenajezi o baie mica. 5 sfaturi practice
La fiecare inceput de an se zice ca e bine sa iti notezi pe un carnetel cateva dorinte. Sa iti scrii ce iti doresti pentru anul care vine si acestea se vor implini. Ei bine, una dintre dorintele mele pentru noul an, este sa imi reamenajez baia.
Am o baie micuta, spre medie. Nu prea mare si suficient de mica incat sa iti dea batai de cap cu aranjarea ei. Va trebui, clar sa caut un ”meserias” care se pricepe in amenajarea bailor. Pana atunci insa fac planuri.
Un lucru stiu sigur in ceea ce priveste viitorul aspect al baii renovate. Baia mea actuala are cada de baie. Daca renunt la ea maresc spatiul in jur si o pot amenaja mai bine. Asa ca voi opta pentru o cabina de dus in locul acesteia.
Odata stabilit lucru acesta, am inceput colind magazinele virtuale pentru ca imi e mai usor asa, economisind timp si uitandu-ma pe net dupa tot ce ar fi necesar intr-o baie: cabina de dus, chiuveta, vas pentru wc, etc. Am vazut ca se pot comanda online chiar si rezervoare wc si capace wc.
Dupa ce m-am orientat cam ce vreau si cam ce preturi ar fi, si mi-am facut un calcul de buget, urmatorul pas, sau poate ca ar fi trebuit sa fie primul, este sa caut idei de amenajare pentru o baie mica. Si cum ma gandesc ca poate iti vor fi si tie de folos m-am gandit sa le scriu in acest articol.
5 sfaturi practice ca sa amenajezi o baie mica
1. Din punct de vedere optic o baie mica se poate „mari” cu ajutorul oglinzilor. Am spus bine ca doar din punct de vedere optic, pentru ca baia nu se „largeste”, dar senzatia vizuala este de spatiu mai mare. De aceea se recomanda folosirea de oglinzi nu doar deasupra chiuvetei, ca in orice baie, ci si la usile dulapurilor de depozitare.
Dar nu numai oglinzile pot induce ideea de spatiu mai mare, ci si alte suprafete lucioase, cum ar fi de exemplu sticla, din care se pot imagina rafturi pentru pastrarea produselor cosmetice sau pentru decoratiuni.
Iti poti imaginati o oglinda mare care sa ocupe tot spatiul de deasupra chiuvetei, chiuveta care poate fi asezata pe un suport transparent. Usile cabinei de dus pot fi din acel model de sticla cu dungi argintii (oglinda), care creaza un spatiu aparent marit, dar intim si modern totodata.
2. Cele mai indicate sunt culorile neutre. Iti dai seama ce mica si inghesuita pare o incapere in care predomina culorile inchise? Pentru o baie mica sunt indicate culori cum ar fi albul, griul, cremul cu nuantele lor, fie uni, fie mai bine in inspirate combinatii.
Petele de culoare insa le puteti obtine folosind un covoras, prosoape sau o perdea draguta. Am spus doar pete de culoare, pentru ca senzatia de spatiu sa fie amplificata. Pe langa culorile pomenite deja, se mai pot folosi bleu, bej, vanilie, piersica sau caisa.
Intr-o baie mica, mai ales atunci cand si fereastra este mica sau lipseste, trebuie avuta in vedere si aerisirea, mai ales ca dupa dus se poate forma mai usor condensul. De aceea se recomanda gasirea unei solutii pentru o aerisire eficienta, dar si folosirea de gresie si faianta cu proprietati anti-condens sau cu o anumita granulatie a suprafetei, pentru ca aburii ce condenseaza sa nu lase urme inestetice.
3. Pentru ca sa amenajezi o baie mica in mod cat mai eficient sunt necesare rafturi si etajere de depozitare. Deoarece produsele cosmetice si de ingrijire trebuie pastrate undeva, este clar ca dulapurile nu isi au locul intr-o baie mica, dar rafturile inteligent construite, in zonele cu pereti ce nu sunt plani, pot sa fie solutia ideala, pentru a castiga spatiu.
Aceste rafturi se pot monta cu precadere cat mai sus, folosind la maximum spatiul disponibil. Pe site-uri unde se prezenta amenajari interioare puteti gasi o multitudine de idei de asezat rafturi utile in cele mai neasteptate locuri, contribuind si la un aspect unic al baii. Ca design, cel minimalist da senzatia de spatiu, dar si de modern.
In perete se pot imagina si amenaja nise, tot pentru depozitare, iar carligele, barele, umerasele, clemele etc. pot si ele ajuta.
4. De o mare importanta este gresia si faianta. Asa cum am mai spus, cele de culori inchise nu sunt indicate intr-o baie mica. Daca gasesti produse speciale cu efect anti-condens, cu atat mai bine. Placile de faianta dreptunghiulare, nu patrate, asezate pe orizontala, nu pe verticala, pot induce senzatia de spatiu mai mare.
Despre culori am pomenit mai sus, asa ca alegeti culori neutre si calde. Sunt de evitat contrastele puternice de culori, care sunt insa de efect intr-o baie mare. Imprimeurile cu dungi produc si ele un efect de marire optica a spatiului.
Daca ai posibilitati financiare, pot opta pentru un mozaic pe unul din pereti, efectul fiind unul deosebit: si clasic si modern si elegant. Asta in cazul in care nu pui mozaic pe toti peretii.
Pentru pardoseala se recomanda folosirea gresiei in placi cat mai mici, ceea ce lasa senzatia de spatiu mai mare.
5. Cabina de dus in locul cazii este o alta alegere potrivita ca sa amenajezi o baie mica. Exista modele deosebite de cabine de dus, mai simple sau cu diferite functii de hidromasaj de exemplu, in culori de tot felul (atentie la culoare totusi) si cu forme variate. Chibzuieste bine, dar mai ales masoara si abia apoi alege.
Uneori insa baia este atat de mica incat nici macar o cabina de dus nu incape si atunci dusul se monteaza direct in perete. In aceasta situatie trebuie avuta mare grija la realizarea unei hidroizolatii perfecte.
Tu ce alte sfaturi ai mai avea referitor la acest subiect, ”cum sa amenajezi o baie mica”? Orice sfat mi-ar prinde bine. Nu doar mie ci si celor ce citesc acest articol.
Cristina Dragomir says
eu am baia destul de mica si sotul meu s-a incapatanat sa puna cada. Nici macar nu prea facem baie in cada, mai mult dusuri. In cativa ani vom inlocui si noi cada cu o cabina de dus.
Claudia says
Exact asa gandesc si eu. Baia acum e amenajate de parintii mei cu ideile de pe vremuri dar in ziua de azi, mai mereu pe fuga cine mai are timp de stat in baie.Dus rapid si la treaba :))
dlb says
Imi permit sa consider eronata una dintre recomandarile dv: e pe dos, intr-un spatiu mic este recomandata gresia in placi cat mai mari, tocmai pentru a crea senzatia de spatiu si de mare si pentru a nu parea meschin. Mai sunt si alte trucuri, de pilda gresia pusa in diagonala, gresia lucioasa (eu nu prefer, ci mata) etc. Obiecte mari, nu multe si marunte. (As pastra cada, dusurile se strica foarte des si sunt mult mai pretentios de intretinut).
Si alte trucuri pentru ca un spatiu sa para mai mare – nu spargeti ziduri, spatiul va parea – ironie cruda!- si mai mic (si inutil, nefolosibil), ci nisati unde se poate, va parea mai mare + un plus de intimitate si feng shui; puneti separatoare (relative, perforate, cu goluri) de camera. Continuitate cat si unde se poate cu aceeasi gresie sau cu acelasi parchet; la extrem – aceleasi in toata casa, la fel si pe hol, si in camere. Canapele, daca aveti – fara manere. Si altele.
Claudia says
multumim pentru sfaturi. Sunt bine venite.