Cum am sarbatorit ia si Sanzaienele la Buhusi
În calendarul creștin ortodox, ziua de 24 iunie este marcată ca și sărbătoare cu cruce roșie, adică o sărbătoare importantă. Este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În tradiția populară pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzâienele sau Drăgaica. Este o sărbătoare foarte veche, pre-creștină, legată de Solstițiul de Vară. Iar de o bucată de timp încoace, în fiecare an pe 24 iunie sărbătorim și Ziua Universală a Iei Românești.
Trei sărbători frumoase în tradiția populară a neamului nostru românesc care au fost anul acesta cinstite cum se cuvine și în Buhuși, orașul meu natal. Aici s-au organizat două zile la rând evenimente care să marcheze aceste sărbători.
Ne-am obișnuit să ne uităm în curtea vecinului, adică la obiceiurile din afară pe care le importam cu ușurință și am uitat uneori de obiceiurile noastre străvechi, de tradiția noastră. De aceea mă bucur că oameni cu suflet mare și iubitori de tradiție din orașul nostru au organizat acest eveniment desfășurat în două etape. Adică în două zile, pe 24 și pe 25 iunie. Din păcate, pe 24 eu nu am reușit să ajung la eveniment din cauză că am fost plecată la un workshop la Iași. O să povestesc și despre asta zilele următoare.
Sâmbătă, pe 24 iunie, oamenii locului au fost invitați în parohia Ortodoxă Sf. Gheorghe Orbic, unul din cartierele orașului Buhuşi, unde după liturghie a avut loc sărbătoarea Iei și a Sânzâienelor. Aveți mai jos un filmuleț ca să vedeți cum a fost totul organizat în curtea bisericii și câteva poze de la eveniment.
Preotul paroh Gheorghe Bârjovanu este un om care ține foarte mult la tradițiile strămoșești și mereu organizează evenimente care să le cinstească. Cum puteți vedea, buhușenii au fost invitați să vină la eveniment îmbrăcați în costume populare, cinstind astfel ia românească.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1859388357713516.1073742067.1441148032870886&type=1&l=6ac991e494
Văzând pozele făcute la Orbic nu am putut să nu ma gândesc la cât de frumos descrie Lina Moacă, în romanul ei, ”Pași în trecut” (vezi aici cartea) noaptea de Sânzâiene:
”Felinarele și torțele se stinseseră, ca în lumina aleasă a lunii inaintea zorilor să se lege vraja fermecată din dragoste-ntrupată. Dulci și frumoase, mândrele, cu cămășile noi umezite de rouă, la brâu încinse cu flori, ținându-se de mâini în fâneață înaltă, adunate în cerc, se roagă în genunchi zânelor Sân’Zeiene să le aducă pețitori, să aibă noroc, să fie ferite de boli și să umple casele de copii frumoși si voinici”
Duminică pe 25 iunie, la Casa de Cultură, buhușenii au fost invitați la un alt eveniment, organizat de doamna Elena Mitrea. Începând cu ora 13 au fost organizate pentru copii ateliere interactive de împletit coronițe din flori de sânziene, împletit cosițe (la și pentru fete) și ateliere de pictură, pe hârtie și pe oale de lut.
Ei, de data asta am fost și noi la atelierele organizate pentru copii, dar, din păcate, seara la spectacol nu am mai reușit să ajungem. Cris se plictisește repede și după ateliere nu a mai avut răbdare să stea și la spectacolul de la ora 17.00 când a avut loc parada iilor și un recital susținut de Ansamblul Comorile Neamțului și de Ansamblul Buhușeanca.
Ma bucur că băiețelul meu și-a învins timiditatea și a reușit să se simtă bine la atelierele de împletit coronițe. Când i-am spus unde vreau să mergem a refuzat pe motiv că el nu știe să facă asta. I-am explicat că nu trebuie să știe și că mergem să învățăm.
Ajutat de doamna învățătoare Cristina Frigură, a reușit să facă o coroniță pe care a purtat-o cu mândrie tot timpul evenimentului, așa cum se poate vedea și din poza de la începutul articolului.
După ce a învățat să împletească coronița, a trecut la pictură. Copiii „înfrumusețau” niște tipare de ii din hârtie. Fiind cel mai mic de acolo ma gândeam că nu o să înțeleagă ce trebuie făcut, dar s-a descurcat mai bine decât mă așteptam. A fost o lecție pentru mine. Trebuie să am mai multă încredere în el. Chiar dacă e mic și mi se pare neștiutor, uite că nu e chiar așa.
Ia decorata de Cris este cea cu tricolor la gât. Nu mă întrebați cum a făcut el legătura între ie și tricolor că nu știu. Eu una nu i-am povestit mare lucru despre ii. Doar că sunt bluze tradiționale. Și i-am arătat la fetele și la băieții din sală.
L-am întrebat în dimineața asta, când am scris articolul, de ce a pus steagul României. Mi-a răspuns mirat: „Pentru că suntem români și mi-am imaginat că iile au pe ele steagul nostru. Mai multe chiar, dar eu am desenat doar unul singur”.
Pe una din ușile de la Casa de Cultură domnul Bogdan Vătavu, care este absolvent de arte plastice, a desenat o ie mare și împreună cu copiii a decorat-o. De fapt, el a coordonat întreg atelierul de pictură.A fost și un mic atelier de pictură pe vase de lut pe care copii le-au pictat și după ce s-au uscat au fost umplute cu flori de câmp și expuse la intrarea în Casa de Cultură.
Iar fetițele au avut parte de un atelier de impletit cosițe 🙂
Vă las mai jos și câteva imagini de la parada iilor și din spectacolul care s-a desfășurat seara și la care eu nu am mai ajuns din păcate.
Mai multe poze de la eveniment poți vedea mai jos.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154971951516387.1073741854.262066501386&type=1&l=acaf4cec09
La voi cum a fost de ziua iei și a sânzâienelor? S-a sărbătorit cumva? Sau a fost o zi ca orice altă zi din an?
sursa foto: ColorFul M Edia și arhiva personală
Copiii mei au fost plecati in tabara asa ca nu am participat la niciun eveniment cu ei. Nici eu nu am avut timp pentru ca am avut 3 zile de foc cu alergaturi si nervi.
Imi place ca ai inceput sa scrii despre evenimente de la tine din oras. Sa continui, te rog!
Pupici lui Cris cel frumos si inteligent!
Multumesc pentru incurajari! Ma bucur ca si cei ce nu sunt din Buhusi vor totusi sa afle ce facem noi aici in orasel.
din pacate, la noi a cam fost o zi obisnuita. cred ca-n oraselele mai mici si la tara chiar s-a tinut sarbatoarea!
Mda, traditiile se cam pierd in orasele mari. E pacat, ca uite, sunt frumoase!
ce frumoase activitati! Ma bucura ca tineti sarbatorile agrare!
La noi diloc, ca la oras, de.. 🙂
Eh… si noi suntem la oras dar mai aproape de sat :))