Cum să pleci în vacanță cu bani puțini #1
Mă apucă groaza și am sentimente de genul râsu’-plânsu’ când văd pe la emisiunile de știri reportaje despre cum se distrează românii pe litoral. În goana după senzațional, „șoc și groază” și alte aberații, televiziunile au uitat faptul că au și un alt rol foarte important, acela de a face educație.
La ce mă refer mai exact? În toate scurtele reportaje, de două-trei minute, se arată cât este de scump este să mergi câteva zile pe litoral. Ni se arată câteva pipițe și câțiva tinerei de bani gata care se laudă că „au spart” câte cel puțin o mie de euro într-o noapte în vreun club.
Iar pe plajă își comandă șampanie la gheață cu câteva sute de euro sticla (ieftin, ce să mai vorbim). Concluzia scurtelor reportaje este că dacă nu ești prostituată de lux, beizadea de tată cu firmă abonată la banii publici sau măcar pensionar de lux cu pensie nesimțită, nici măcar să nu visezi să mergi pe litoral.
Din păcate mulți români chiar cred gogomăniile prezentate pe la televiziuni, în loc să gândească cu propriul lor cap. Alți români însă au renunțat de mult să mai dea crezare televiziunilor și folosesc mijloacele moderne de informare, internetul în primul rând. Există sute și mii de articole mai scurte sau mai lungi, scrise de cei care au călătorit și care sunt dornici să împărtășească și altora din experiențele lor.
Dacă știi să te documentezi și să planifici judicios concediul, poți să mergi oriunde cu costuri decente, nu doar pe litoral și nu doar în România. Din păcate, un studiu recent a arătat că 7 din 10 români nu au plecat niciodată într-un concediu. Din acest punct de vedere suntem pe ultimul loc în Europa.
Ei bine, în orice călătorie există cheltuieli care pot fi reduse, cheltuieli care nu pot fi reduse și cheltuieli inutile, care nici nu ar trebui făcute, gen șampanie pe plajă cu câteva sute de euro sticla. Astfel de cheltuieli inutile sunt făcute în general de cei care nu muncesc pentru bani, sau sunt inconștienți.
Dintr-o carte despre milionarii americani, cei care își construiesc cu muncă și răbdare o afacere prosperă, am aflat că aceștia sunt și extrem de chibzuiți cu banii câștigați din greu.
Noi anul acesta am reușit să mergem într-un mic sejur de 7 zile la mare chiar dacă am avut la dispoziție un buget redus. Așa că voi încerca să vă vorbesc despre acest subiect, concediul cu buget redus, prin prisma experienței noastre. Și cum sunt multe de spus voi împărți articolul în mai multe părți. Astăzi discutăm despre transport și cazare.
Cum să pleci în vacanță cu bani puțini. #1 Cazarea și transportul.
1. Să vedem în primul rând cazarea. Aici prețurile variază foarte mult în funcție de stelele hotelului. Cu cât are mai multe stele, cu atât este mai scump. Logic. Pontul meu, de ademenea logic, este nici măcar să nu vă cazați la hotel.
Din ce am văzut eu, prețurile la orice hotel, chiar și la cele de două stele, sunt mult mai mari decât prețurile la vile și pensiuni. Ba mai mult decât atât, în vreme ce la hotel prețurile sunt de obicei pentru persoană pe noapte, la vile și pensiuni sunt pe cameră pe noapte. Cu atenție, cu planificarea concediului din timp și cu inteligență, puteți plăti chiar mai puțin de jumătate pentru cazare.
De ce îmi place mie personal la vile și pensiuni? Este mult mai curat, că proprietarul are grijă doar de câteva camere, nu de sute, ca la un hotel mare. Apoi ai acces la bucătărie și poți să îți faci oricând o cafea care te costă infim, față de prețul de la barul hotelului sau de la restaurant. Poți să mai faci și ceva rapid de mâncare, dar despre asta voi mai discuta.
La o vilă sau o pensiune mică, orice reclamație îți va fi rezolvată imediat. Dacă anunți că ai o problemă la duș de exemplu, durează puțin până se remediază, în timp ce la un hotel cu sute de camere, poate trece concediul până să vină cineva să constate defecțiunea. Iar de reparat, poate doar la anu’.
2. Transportul este o cheltuială obligatorie, la care nu se poate renunța, dar unde se mai pot face mici economii. Dacă te deplasezi cu mașina personală, poți alege traseul cel mai economic, sau și mai bine, cel în care „împuști mai mulți iepuri deodată”, adică să combini deplasarea către mare (sau munte) cu vizitarea altor obiective, care sunt „în drum” sau pe aproape.
Când am zis traseul cel mai economic nu m-am referit neapărat la cel mai scurt, ci la cel cu drumuri bune, dar unde să nu fii nevoit să traversezi mari orașe care nu au centură ocolitoare. Caută rutele cele mai libere, ca să nu stai prea mult pe loc. Vei face economie de timp și bani.
Dacă te deplasezi cu trenul, e bine să îți cumperi bilet dus-întors, care costă ceva mai puțin decât biletele doar pentru dus și doar pentru întors, luate separat. Pentru asta trebuie fii foarte hotărât ca să îți poți planifica călătoria, să știi exact zilele când pleci și când te întorci. În plus, dacă îți rezervi din timp biletele, vei avea și loc asigurat fără probleme.
va urma…
Mie la cazare nu imi trebuie lux ca nu ma duc sa stau sa fac sedinta foto in camera. Important e sa am un pat, lenjerii curate si o baie care sa-mi inspire incredere. Niciodata nu as da bani pe 5 stele, sincer.
La fel gandim si noi. Si pe principiul asta am ales cazarea in fiecare an. Important era sa fie curat si sa ne simtim bine. Ca in camera oricum nu prea am stat. Asta mic a vrut sa fie si cu televizor. Deh, desenele animate. Dar… nu stiu daca s-a uitat 2 ore in 7 zile :)) Deci pana si televizorul poate fi scos din calcul. La ce nu prea as putea renunta insa e .. accesul la internet :p
Am fost acum cativa ani la munte. Prima data cand am vrut sa petrecem Craciunul la munte. A fost o experienta … hotelul de 4 stele cu cearsafuri rupte si patate, la masa nu aveau toate ingredientele ca sa pregateasca nici macar amaratii aia de papanasi etc
Am plecat val vartej si am mancat la un hotel de alaturi