
Cris al meu este micuț de statură și nu știu cât ar putea el căra în spate un ghiozdan plin cu cărți și caiete. Așa că mai bine să am și varianta tip troler la îndemână pentru când nu va mai face față să care multitudinea de cărți și caiete.
Un articol dintr-un ziar mi-a atras atenția asupra faptului că trolerele ar fi de fapt periculoase pentru copii. Așa cel puțin se susținea în titlu. Articolul însă era cam „subțire” și nu prea se aduceau argumente bazate pe concluziile unor studii, ci pe mărturiile a doi medici citați, mărturii care de fapt nu aveau legătură cu ghiozdanul de tip troler, ci mai mult cu deformările coloanei la copii în general.
Deformează un troler coloana școlarului?
De fapt, nu ghiozdanul în sine, fie el clasic sau de tip troler produce deformarea coloanei copilului, ci greutatea lui. Sunt multe, mult prea multe cărți într-un ghiozdan, mai ales în cazul copiilor de gimnaziu, pentru că cei de liceu „se șmecheresc” și nu mai cară la școală nici măcar ce le este strict necesar.
La o greutate uriașă a ghiozdanului însă, mult mai bun este un troler, pentru că atunci copilul va „trage” după el ceva, în loc să poarte în spate. Acest fapt este posibil mai ales în cazul în care copilul este dus la școală de un părinte (cum e în cazul copiilor mici), el trebuind să-și ducă ghiozdanul de tip troler doar pe aleea din curtea școlii și pe culoarele până la clasă.
Pentru un copil din mediul rural însă, mai ales când mai are de mers și pe poteci, este clar că un ghiozdan bine ajustat și purtat în spate, este mult mai indicat. Un troler nici nu ar putea fi folosit în anumite situații.
Însă, producătorii s-au adaptat cerințelor pieții și au imaginat ghiozdane de tip troler care pot fi purtate și în spate, fără nici un fel de probleme, așa cum este și cel pe care l-am comandat și care se poate vedea în poza de mai jos. Un astfel de ghiozdan este universal, ca să-i zicem așa și poate fi folosit și de copiii care au și drum accidentat până la școală, nu doar alei „lustruite”.
Da, un troler purtat în spate poate deforma coloana prin greutatea sa suplimentară sau prin utilizarea greșită. Din ce se vede și cu ochiul liber într-o mulțime de oameni grăbiți în gări sau aeroporturi, nu faptul că au trolere este ceea ce le afectează coloana vertebrală, ci felul în care le utilizează. Pur și simplu foarte mulți nu își ajustează corect lungimea mânerului, de unde rezultă o poziție „strâmbă” în timpul tragerii sau împingerii acestuia.
În cazul adulților este clar că o poziție incorectă a corpului, ca urmare a neajustării mânerului, produce anumite efecte nedorite. Însă faptul că adulții în general folosesc, chiar incorect, doar un timp limitat respectivul troler, nu este de natură să produce efecte nedorite importante. Copiii însă, dacă nu folosesc corect un troler, făcând asta zilnic, vor fi mult mai afectați, mai ales că ei sunt în creștere.
Ce tip de ghiozdan să aleg? Rucsac sau troler?
Și unul și altul. Depinde de situație dar și de vârstă. Indiferent ce fel de ghiozdan o să alegi pentru copilul tău, simplu sau cu eroii din desene animate, tip troler sau tip rucsac, important este ca acesta să fie folosit corect. Bretelele să fie ajustate, în cazul celor purtate pe umeri, mânerul ajustat de asemenea la lungimea corectă, în cazul celor cu rotițe.
Trolerul ales de noi (vezi aici modelul) este unul care are bretele, deci poate fi folosit și ca rucsac. În plus oferă o manevrabilitate ușoară pentru cei mici când este tras de manerul sau telescopic. Aaa, și să nu uit, are personalitate. Adică nu e unul simplu ci unul care îl are pe faimosul Fulger McQueen imprimat pe una din fețele lui.
Ghiozdanul are două compartiment centrale și un buzunar frontal, ce se închid cu fermoar simplu. Fermoarul buzunarului frontal este dotat cu un mic medalion cu mașina de curse Fulger McQueen. Are ca „bonus” un penar imprimat cu poza eroului nostru de desene animate.
Cris este fan al acestui simpatic erou de desene animate și de aceea a ținut morțiș să aibă acest troler. Îți poți imagina cam cât de bucuros a fost când a deschis cutia și l-a văzut. Însă în magazinul virtual Jad Flamande găsești tot felul de modele, fie simple fie imprimate cu personaje Disney, atât pentru băieți cât și pentru fetițe.
Trolerul este destul de mare și încăpător dimensiunile acestuia fiind 32/21/45 cm, este trainic și rezistent, astfel încât poate să fie o geantă universală, nu doar un simplu ghiozdan de școlar. Se poate vedea în detaliu și în pozele din articol. Așa că poate fi luat și într-o excursie făcută fie împreună cu noi, părinții, fie cu școala.
Aș fi curioasă care este părerea voastră, ce fel de ghiozdan ați ales pentru școală, rucsac sau troler?
troller am luat si noi. Aasa a avut in fiecare an, desi inca ducem noi copila si ghiozdanul. E greu, are multe, mai are si mancarea pt la pranz si apa ca sta pana la 18:00!
Trollerul cred ca e mai usor, ii scuteste pe cei mici de un efort fizic. Insa parca rucsacul arata mai bine.
da, grea alegere 🙂 De aia am 2 :))
La mine nu mai este cazul dar, asa cum spui si tu , depinde de situatie, de la caz, la caz su cum reusesti sa il convingi pe cel mic, ce e mai bun pentru el.
E usor de convins daca e cu eroii din Cars :)))) Orice ce e cu Fulger si bun :))
Ghiozdanul din cate stiu eu e mai sanatos. Chiar daca e mai greu de carat in spate, e mai benefic pentru coloana decat trolerul, care pentru deplasare foloseste doar o parte a corpului.
Da, sunt multe discutii pe tema asta. Chiar nu stiu ce e mai bine.
Bieții copii, câte au de cărat și cum își distrug spatele. Nu înțeleg de ce școala nu poate face un sistem prin care mare parte din lucruri să rămână în școala.
Eu as alege troller, mi se pare mult mai practic si util.
Baietelul meu intra in clasa 0 si mi-a zis ca el o sa mearga la scoala cu trolerul cu Mickey Mouse.
Cat de dragut este! Si eu as prefera rucsacurile de tip troler, celelalte pot afecta grav coloana celor micuti. Am vazut ca au un model si cu Hello Kitty! Foarte fain 😀
Da! E foarte dragut! Fiu-meu e topit dupa el. Sunt si pentru fete. Au multe modele 🙂
Eu as opta pentru un troler, tin minte si acum cat ma durea spatele de la ghiozdan!
Deci e mai bun un troler…
Eu pentru J am ales troler pentru ca sunt o multime de carti si caiete.
Mie mi se par mai ok cele tip troller. La cate carti si caiete si culegeri si multe altele au de carat, le rupe spatele ghiozdanul normal.
Doi ani, au folosit ghiozdane ergonomice si a fost tare bine pentru ei. Anul trecut, Andrei a avut prea multe de dus (cu toate ca la dulapul doamnei mai ramaneau caiete si manuale) si incepuse sa se planga de dureri de coloana.
Anul acesta am optat pentru un troller, dar ceva diferit. Ghiozdanul se poate scoate de pe acel carucior si folosit in stil clasic, pe umeri, atunci cand are putine lucruri de dus. Cand are zile cu multe caiete si carti, va folosi trollerul.
Referitor la acel articol din ziar (nu stiu exact la care te referi, dar am citit si eu destule pe tema asta), precizez urmatoarele lucruri: multi medici considera ca trollerul nu e potrivit pentru dezvoltarea fizica a unui copil. Eu zic asa…decat sa isi deformeze coloana ori sa dezvolte cine stie ce probleme de aceasta natura, mai bine un troller. Multi ani am evitat sa cumpar troller din acest motiv. Dupa ce s-a intamplat anul trecut (ghiozdanul avea uneori 12 kg!!!), am decis ca trollerul este potrivit pentru Andrei. Oricum merge cu masina pana la scoala, oricum ii voi duce eu ghiozdanul pana la usa scolii, oricum e mai important sa fie sanatos decat altceva! Ghiozdanul are si maner pe care il poate ridica pentru a trage trollerul, dar are si posibilitatea de a-l ridica in mana, pe scari. Sper sa se descurce pe scari. Vom vedea!
Succes in noul an scolar!
Multumim! La fel si voua! Si multumim pentru precizari 🙂
Daca are foarte multe carti, si probabil va avea, atunci ar trebui troller. Nu are rost sa isi rupa spatele copilul.
Am vazut unii, saracii, umblau cu ditamai ghiozdanul si greuuuuu.
Si eu as alege un troller, si e bine ca acum banuiesc ca nu mai interzice nimeni copilului, la scoala, ce sa poarte si ce nu. Pe vremea mea directorii de scoala sau liceu nu ne lasau cu genti mai deosebite sau cu uniforme facute la croitoreasa, de exemplu.
Eu ma bucur ca au aparut acest gen de rucsac, tip troller. In felul asta copilul nu mai este nevoit sa care in spate atata greutate. Ma cam nemultumeste calitatea trotuarelor si faptul ca atunci cand trebuie sa se chinuie singur este usor anevoios drumul pana la scoala, dar este cea mai usoara metoda.
Am primit un rucsacel de ziua ei, dar pentru gradinitia nu este chiar asa obligatoriu 🙂
Ei, la gradinita oricum nu are ce cara decat sticla de apa si ceva mancare. 😉