Warcross (vol 1) – Marie Lu (recenzie)
Așa cum îți povestea și când am scris recenzia la Trădarea câștigătorului (vezi aici), prietenii de la editura Leda (Corint) mi-au trimis un pachet surpriză cu cărți printre care se afla și noua apariție Warcross, un roman science fiction scris de Marie Lu.
Nu e prima dată când aud de Marie Lu doar că încă nu am citit nimic scris de ea, desi am auzit ca romanele ei sunt foarte interesante. Ei bine, acum, după ce am terminat de citit Warcross cu siguranță le voi trece pe listă înaintea altor cărți care așteaptă să fie citite. Se cam mărește lista asta. Ceea ce e și bine dar și rău pentru că timpul e nemilos.
Marie Lu (Xiwei Lu) este, dacă nu știai încă, un autor american de romane Young Adult, cunoscută mai ales pentru seria Legenda.
S-a npscut in 1984, în Wuxi, China iar în 1989 s-a mutat împreună cu familia în Texas, Statele Unite. A studiat la University of Southern California si a fost inern la Disney Interactive Studios. Înainte de a scrie prima sa carte, Lu a lucrat ca și ”art designer” în industria de jocuri video.
Așa se explică cumva și faptul că a scris Warcross pentru ca povestea din acest roman al ei este una care se desfășoară într-o lume în care realitatea virtuală este un lucru obișnuit și în care jocul numit Warcross a cucerit întreaga lume și a devenit un mod de viață pentru milioane de oameni.
Despre ce este vorba în Warcross
Warcross ne poartă într-o lume a viitorului în care realitatea virtuală nu este un vis ci o prezență de zi cu zi. Avem pe de o parte acest joc, Warcross în care milioane de oameni se loghează zilnic din diferite motive, nu doar de dragul jocului ci și pentru a uita de probleme din viața de zi cu zi, iar pe de altă parte, realitatea virtuală este folosită și pentru a îmbunătăți/înfrumuseța existența oamenilor.
Romanul, de fapt primul volum dintre-o serie, ne-o prezintă pe Erika Chen, eroina pricipală, o tânără hacker care, pentru a supraviețui lucrează ca și vânător de recompense și pe Hideo Tanaka, tânărul miliardar de doar 21 de ani care a creat celebrul jos Warcross și pe care Erika îl venerează.
Hideo este un geniul care la vârsta de 11 ani a început să învețe singur programare iar la scurt timp după aceea a creat prima pereche de ochelari Neurolink.
Cu ajutorul acestor ochelari speciali poți avea acces la o lume virtuală creată chiar de tine. Această tehnologie avansată, creată de Hideo este practic o interfață creier computer. Ochelarii respectivi, atunci când erau purtați ajutau creierul să redea lumi virtuale care arătau și sunau la fel ca în realitate.
”Prin apăsarea unui mic buton într-o parte, ochelarii puteau trece, la fel ca lentilele polarizate, de la lumea virtuală la cea reală. Iar când priveai lumea reală prin ei vedeai lucruri virtuale plutind asupra lucrurilor reale. Dragoni care zburau pe strada ta. Numele magazinelor, restaurantelor și oamenilor.”
Hideo a creat această tehnologie în atelierul de reparat computere al tatălui său și cu ajutorul mamei sale care lucra în domeniul neurologiei. Pentru a o face cunoscută și a o vinde a inventat și un joc, Warcross al cărui mecanism era simplu: două echipe se înfruntau în realitatea virtuală în încercarea de a obține Artefactul celeilalte echipe, fără, însă a-l pierde pe al său.
Toată lumea juca Warcross, indiferent cum era jucat, la nivel de competiție sau doar de plăcere așa că acest joc devenise practic un mod de viață pentru foarte mulți.
Erika trăiește de azi pe mâine, plină de datorii și încercând să supraviețuiască pe cont propriu. Deși geniu și ea în ce privește informatica, aceasta nu își poate câștiga traiul zilnic din asta. Motivul: are dosar la poliție pentru o infracțiune făcută ca și hacker, cu ani în urmă și interdicție de a lucra în domeniu.
Așa că acesteia nu îi mai rămâne decât să fie vânător de recompense și hacker în jocul Warcross. Erika se leghează zilnic în acest joc dar ilegal. Din cauza dosarului pe care îl are nu poate accesa legal jocul așa că se logheaza anonim folosind niște ochelari Neurolink vechi.
Din disperare (urma să fie dată afară din apartamentul în care stătea cu chirie), Erika riscă pentru a face rost de bani și sparge jocul de deschidere al Campionatului Internațional de Warcross cu speranța că nu va fi descoperită. Însă are ghinion și dintr-o eroare se expune așa că identitatea ei este dezvăluită întregii lumi.
Cu toate astea nu e vorba de ghinion întrucât nu este arestată pentru că a spart codurile ci din contra primește de la însuși Hideo Tanaka propunerea de a lucra pentru el. Erika pleacă la Tokio devenind spionul lui Tanaka în realitatea virtuală din Warcross.
Ce va trebui să facă Erika? La ce riscuri se va expune? Cum va reuși să-și ducă la bun sfârșit misiunea pentru care este plătită regește? Dar și care sunt adevăratele intenții ale lui Hideo Tanaka vei afla atunci când vei citi cartea.
Mai multe poze care te duc cu gândul la lumea din Wacross
găsești pe profilul de Pinterest al autoarei – vezi aici
Părerea mea despre Warcross
În primul rând, îți spun de la început că Warcross nu este o lectură potrivită chiar pentru oricine. Se adresează doar iubitorilor de romane science fiction și nu este o lectură chiar ușoară. Este un roman scris cu foarte multă imaginație și dacă nu ești atent la ce citești s-ar putea să nu pricepi mare lucru.
Marie Lu ne plimbă cu lejeritate între viața reală și realitatea virtuală iar dacă nu ești atent ajungi să nu mai știi unde te afli. Ca să nu mai zic ca până și realitatea virtuală are o lume a ei subterană ca să zic așa, ”Lumea întunecată” în care va trebui Erika să intre pentru a duce la bun sfârșit munca ei de vânător de recompense.
Mi-a plăcut foarte mult cum a construit acea lume virtuală, cum a descris totul cu amănunt așa încât ai impresie că te uit la un film și nu că citești o carte.
Și că veni vorba de film, sper să se și facă un film după acest roman pentru că merită ecranizat. Cred că ar fi fascinant de văzut și mai ales cumva în 3D sau 4D.
Eu una nu sunt amatoare de jocuri pe calculator și mă îndoiam că o să îmi placă Warcross însă e atât de bine scrisă încât nu are cum să cucerască. Și nici măcar nu e vorba de gameri cum ai putea crede încă de la început. aparent, până spre final ai impresia că totul se rezumă doar la joc și la vânarea persoanei pentru care a fost angajată.
Însă vei avea o surpriză și vei vedea că de fapt finalul îți ridică mari semne de întrebare. Sinceră să fiu chiar mi-ar fi greu să aleg în situația în care a fost pusă Erika. Și sunt curiosă cum va decurge povestea în volumul 2. Ce va alege autoarea pentru Erika și ce se va întâmpla cu povestea de dragoste născută între cei doi.
Că am adus vorba de asta, mi-a placut foarte mult acea idee din carte referitoare la o posibilă tehnologie care să facă posibilă comunicarea între două persoane la nivel nu doar mental ci si emoțional. Ce fai ar fi să poți comunica cu cel pe care îl iubești doar folosind puterea gândului și să mai și simți ceea ce simte el pentru tine.
Warcross este un thriller science fiction scris cu multă imaginație și pe care îl citești pe nerăsuflate chiar dacă nu ești pasionat de jocuri video. Se adreseazaă atât adulților cât și, sau mai ales tinerei generații de vârste mici. Cred ca poate fi citit fără probleme chiar și de copii de 12-13 ani. Scenele violente sunt puține iar cele de sex inexistente.
Tu ai citit Warcross? Cum ți s-a părut? Sau poate ar trebui să te întreb dacă te atrage acest gen de subiect 🙂
Multumesc editurii Leda pentru romanul primit spre recenzie!
Warcross poate fi comandat din marile librării online – vezi aici
la prețuri de multe ori reduse.
anasylvi says
Iata un subiect foarte interesant care este in acelasi timp si actual. Mie chiar imi plac jocurile pe calculator!
Claudia says
Da, este de actualitate. Pe mine jocurile nu ma fascineaza insa subietul realitatii virtuale da 🙂
Dorina says
Am citit cu plăcere articolul, dar cartea cred că nu mi se adresează mie, nu prea sunt fan SF.
Claudia says
Da, de asta am si specificat ca nu este pentru oricine. Daca nu iti place genul nici cartea nu iti va placea asa ca nu are sens sa incerci s-o citesti.
Tyna says
O recenzie foarte frumoasă și bine sintetizată! Doar ce am terminat și eu eu cartea, care mi-a plăcut foarte mult. Aștept cu nerăbdare volumul al doilea, sper să apară cât mai repede!!
Claudia says
Multumesc! Da, si eu vreau sa apara mai repede volumul 2 🙂
Eva Anca says
O prezentare frumoasa, dar nu cred ca este o carte chiar pe gustul meu.
Claudia says
Multumesc! Da, nu este pentru oricine 🙂
Adriana Ivan says
Foarte interesantă pare cartea, diferită…
Mulțumesc pentru recomandare!
Claudia says
Cu placere! 🙂
Patricia Lidia says
Coperta m-ar fi dus cu gandul altundeva, la o carte tehnica, dar oarecum e justificata alaturarea, Warcross e totusi un joc… imi place recenzie, si eu recomand cartea, mai ales adolescentilor!
Claudia says
Da, coperta nu prea e reusita adica nu exprima asa bine continutul, povestea….
illusion says
Uite o carte pe care ar citi-o și iubitul meu (el e megapasionat de realitatea virtuală)…
Lamiita Petre says
Chiar eram curioasa sa citesc o recenzie a acestei carti pe care am tot vazut-o prezenta in multe discutii. Eu nu sunt o iubitoare a romanelor si nici a filmelor science fiction, dar probabil as incerca sa o citesc daca mi-ar cadea in mana. Am spus ca as incerca. :))
Claudia says
:))) Da, poti incerca. Mai stii? Poate iti schimbi gusturile :p
Dragomir Cristina says
Eu nu mai zic Nu niciunei carti, dar sunt sigura ca ar fi o lectura greoaie pentru mine, care nici nu sunt mare amatoare de SF si nici nu am cunostinte de programare si chestii de genul asta, ca banuiesc ca o sa avem de-a face si cu termeni din domeniu.
Claudia says
Nu e tehnica dar da, e altfel. Iti tb atentie si imaginatie ca sa urmaresti firul actiunii.
Geo says
O am pe lista viitoarelor lecturi. Suna bine! Felicitări!
Iasmy-Literaturapetocuri says
Imi place recenzia, dar nu sunt fan SF 🙂 Am cochetat o perioada cu, carti ale genului, dar mi-am dat seama ca nu-i de mine. Oricum, nu spun nu in fata unei provocari 🙂
Claudia says
Da, Warcross e o provocare 🙂
Catalina Coman says
Cred ca mi-ar placea. De fapt, sunt sigura de asta.
Claudia says
Da, Ti-ar placea sigur 🙂
Mariam Oana says
Un roman care îmi face foarte tare cu ochiul și cu care mă tentezi foarte tare în acest moment… Felicitări pentru recenzia minunată! <3
Claudia says
Multumesc, Oana! E un roman deosebit si merita sa il citesti mai ales daca esti si fan al genului.
paula sosoi says
Mai, recunosc, cand va citesc recenziile nu am cea mai buna parere despre evolutia mea ca adult in materie de carti citite. Alea de copii se pun la socoteala? 🙂 Cred ca nu am mai citit o carte buna de foarte mult timp dar, ciudat, imi fac timp sa vizionez serialele preferate 🙂
Claudia says
Eu am renuntat la emisiunile televizate. Rar ma mai uit. Prefer sa citesc 🙂
Da, se pun si cartile pentru copii :p