Bucuria ordinii – Marie Kondo (recenzie)
cu subtitlul Păstrează ce te face fericit,
traducere din engleză de Ruxandra Ana, Lifestyle, București 2018
Viața a devenit din ce în ce mai complicată iar noi o complicăm și mai mult. Avem acum putere de cumpărare și chiar cumpărăm, din ce în ce mai mult. Deținem din ce în ce mai multe bunuri materiale, dar de multe ori acestea nu ne fac cu adevărat viața mai bună.
Casele noastre devin din ce în ce mai aglomerate și în loc să ne relaxăm în ele atunci când ne întoarcem de la muncile noastre stresante, ne stresăm și mai tare.
Nici nu este de mirare că în aceste condiții a apărut în lume nevoia de a face ordine. Ca o necesitate fundamentală în IT, nevoia de ordine s-a răspândit mai apoi în toate domeniile de activitate.
Firmele apelează la consultanți în organizare, pentru că cele mari mai cu seamă, riscă să se „sufoce”, să se prăbușească sub propria greutate. Și firmele mici au nevoie de organizare, ca să poată crește sau supraviețui. Alte organizații cum ar fi școlile și universitățile, încearcă și ele să se (re)organizeze.
Era imperios necesar ca organizarea să pătrundă și în domeniul casnic, iar aici, o frumoasă japoneză a găsit calea. Numele ei este Marie Kondo, iar cărțile ei s-au vândut în milioane de exemplare, făcând-o și pe autoare milionară.
Cine este Marie Kondo, autoare cărții Bucuria ordinii
Încă din copilărie ea a fost pasionată de ordine și curățenie, iar în școală, în vreme ce colegii ei făceau altceva în timpul pauzelor, ea ordona rafturile cu cărți și ștergea praful de peste tot.
De fapt se știe că micuții japonezi sunt învățați să își facă singuri curățenie, iar școlile lor arată „lună”. În vara care a trecut, echipa de fotbal a Japoniei a lăsat super-curate vestiarele din stadioanele pe care au jucat la Campionatul Mondial din Rusia, câștigând astfel respectul și admirația nu numai a gazdelor ci și a întregii lumi.
Revenind la Marie Kondo, ea mărturisește că în urma unei căderi nervoase, în care a fost inconștientă circa două ore, a avut o revelație și a găsit principiul ei despre ordine și curățenie.
Ea și-a completat ideile și după ce a petrecut cinci ani într-un templu Șintoist, unde a învățat și despre filozofia de viață a japonezilor. În mod tradițional japonezii sunt minimaliști, în armonie cu natura și cu dorința de a avea mereu pace în suflete.
Deci, ce avem de învățat de la Marie Kondo? Ce poți să înveți în fond dintr-o carte care îți descrie cum să împăturești hainele? Ei bine, această carte este mult mai mult decât atât.
Ce putem învăța din cartea Bucuria ordinii
Bucuria ordinii (eu am luat-o de aici) nu este o carte care să-ți spună cum să înghesui mai multe cărți pe un raft sau mai multe haine într-un șifonier. Este o carte despre niște principii, de ordine și de viață.
Iar principiul fundamental al KonMari (pentru că există și așa ceva) nu te pune să alegi ce să arunci, ci pleacă de la întrebarea fundamentală, ce să păstrez?
În această viață ne atașăm uneori exagerat de lucruri. Marie Kondo spune că e normal să ne placă lucrurile noastre, că am muncit și am dat bani pe ele, ni le-am dorit mult, iar când le-am cumpărat am avut o anumită satisfacție, mai intensă sau mai puțin intensă.
Însă aceste lucruri și-au îndeplinit (cu brio) rolul lor și poate că la un moment dat chiar nu mai sunt utile. Ce rost are să păstrezi o haină pe care nu o mai porți niciodată, sau doar o dată pe an? Le putem dărui, dacă sunt bune altcuiva desigur, sau le putem arunca pur și simplu, dar să le mulțumim (obiectelor) în momentul aruncării, pentru că ne-au „slujit cu credință”.
Ca o mică paranteză, această idee am întâlnit-o de altfel și în credința strămoșilor noștri, care își cereau iertare copacului înainte să-l taie, sau căprioarei înainte să o vâneze. Și alte popoare au sau aveau astfel de manifestări, care înseamnă în fond viață în armonie cu natura și respect pentru natură.
Ei bine, Marie Kondo, în vechea tradiție minimalistă japoneză, ne spune cum să alegem ceea ce să păstrăm, ceea ce ne face fericiți și ce să îndepărtăm din casă, adică ceea ce nu mai este util. Abia apoi putem începe să facem ordine și curățenie.
Așa trebuie procedat de altfel și în viață, mai ales după ce începi o nouă etapă: scapi de trecut, de amintirile neplăcute și pornești din nou la drum cu ceea ce ai și te bucură.
Înainte de această carte, Marie Kondo a scris Magia ordinii, o primă carte care a făcut senzație în foarte multe țări în care a fost tradusă. Bucuria ordinii vine să o completeze pe prima cu mult mai multe exemple practice, de aceea cititorii vor constata că este o carte plină de desene/schițe care să exemplifice ceea ce este scris acolo.
Dar dincolo de aceste aspecte practice, cartea nu este una pentru gospodine, ci pentru toată lumea. Copiii pot fi educați în spiritul ordinii, adulții se pot (re)educa pentru ordine în toate aspectele vieții, iar un manager de succes al unei companii de succes va aprecia de asemenea ordinea care-i va aduce clarificări și succese în afaceri.
Spor la citit și la făcut ordine!
Cristina Dragomir says
numai intreab-o tu pe mama de ce sa pastreze toate porcariile pe care le pastreaza prin pod sau prin dulapuri, ca ai sa vezi raspunsuri! Are niste reviste pe care le tine de 10 ani, in ideea ca isi face ea timp sa se uite in ele sa opreasca paginile cu tratamente natursite. Evident ca nu are timp niciodata si degeaba ii spun ca gaseste orice pe net.
Claudia says
Oo, da, stiu foarte bine cum e! Si am si eu tendinte din astea :))) Noroc ca ma mai lumineaza cartile de acest gen ca altfel…