5 motive ca să-ți cumperi cărți audio
Românii se află, din păcate, în coada unui clasament referitor la numărul de cărți pe care le citesc sau referitor la suma de bani pe care o cheltuiesc anual pe cărți.
Statiscile arată că românii cheltuie pe cărți, într-un an, mai puțin decât banii pe un pachet de țigări! Nu e de râs, ba din contra este de plâns!
Iar oamenii care nu obișnuiesc să citească vor fi mai puțin instruiți și prin urmare, mai puțin calificați în general în viață. Vor face munci plătite mai prost iar copiii lor nu vor avea în părinți exemple de oameni cărora le place să învețe.
Dar cei care citesc vor continua să o facă oricum și vor continua să-și doteze bibliotecile cu cărțile preferate, în format clasic sau cu cele în format electronic (ebook)! Mulți însă motivează că nu au timp. Așa că, probabil pentru această categorie a fost inventată varianta audio a cărților clasice.
O carte în format audio este cunoscută sub numele de audiobook și sunt sigură că ați auzit deja de aceasta variantă.
Ce este un audiobook? Așa cum spune și numele, un audiobook este o carte audio. Adică o carte pe care nu trebuie să o citești, ci o carte pe care o poți asculta.
Un audiobook – vezi aici câteva exemple – poate fi înregistrat pe un CD, pe un memory-stick sau îl poți descărca și pune tu pe ce suport electronic dorești. Se înțelege că astfel de cărți, dacă există, trebuie cumpărate.
Ca să existe trebuie ca cineva să le fi făcut să existe, adică niște actori de regulă au citit cărțile în timp ce alți oameni (serviciul tehnic) le-au înregistrat.
Dar să vedem împreună care ar fi motivele ca să ai și tu cărți audio.
1. O carte audio o poți asculta în „timpii morți”. De exemplu atunci când conduci mașina, timpul pierdut în traficul din ce în ce mai lent și mai aglomerat se va transforma în timp activ, timp în care vei învăța ceva. Doar în felul acesta într-un an vei parcurge multe cărți pe care poate că altfel, nu ai fi avut timpul să le citești. Timpul va deveni astfel timp folosit, nu timp pierdut.
2. Ascultând cărți audio și nu citindu-le poți să înveți mai mult și să reții mai ușor. Este un fapt clar dovedit că majoritatea oamenilor preferă să asculte informațiile în loc să le citească și asta nu din comoditate, ci pentru că așa suntem construiți. De aceea elevii au nevoie la școală de profesor care să le vorbească și să le explice mai întâi lecția și mai apoi vor încerca și ei să citească acasă pentru a reține mai bine.
3. Cărțile audio parcă „au viață”. Poate că o carte pe hârtie îi sperie pe cei care nu sunt obișnuiți să citească, în vreme ce o carte ascultată pare mai „umană”, mai apropiată de sufletul ascultătorului. Vocile actorilor, inflexiunile și intonațiile pot face ca textul să „curgă” mai fluent, mai „cald”, punctând acțiunea și făcând să dispară anumite bariere psihologice în receptarea mesajului cărții. Poți astfel aprecia și cărți care altfel ți se vor părea plictisitoare sau greu de înțeles.
4. Ascultând cărțile înveți să asculți mai bine și pe oameni atunci când vorbesc. Devii mai înțelegător și vei putea comunica mai bine cu toți, cu colegii de muncă, cu șefii sau cu copiii tăi. Vei deveni mai empatic și mai plăcut în societate.
5. Dacă vei combina cărțile audio cu cărțile pe hârtie, vei învăța mult mai ușor. Studii efectuate au constatat o creșterea absolut spectaculoasă a randamentului la învățare, dacă în timp ce citești o carte o și asculți. Ar fi bine de aceea să existe cât mai multe cărți audio.
Ce părere ai despre cărțile audio? Obișnuiești ”să citești” astfel de cărți? Reprezintă sau nu un progres?
Cristina says
carti in format audio chiar nu mi-am luat pana acum pentru ca mie imi place tare mult sa citesc, dar banuiesc ca pentru multi este mai usor sa bifeze lecturi in format audio.
Claudia says
Da, pentru cei ce sunt mereu pe drumuri pare solutia ideala. Sincera sa fiu nici eu nu am incercat pana acum dar na, cum eu stau mai mult in casa … pot citi carti in format clasic 🙂