Ceasurile Fossil și povestea din spatele lor
De ceva vreme pe piața românească au ajuns și ceasurile Fossil și se pare că brandul este în creștere continuă. Fossil produce ceasuri foarte bune la prețuri decente, dar mai produce și articole vestimentare, precum și accesorii.
Compania este americană, cu sediul în statul Texas în orașul Richardson. Așa că dacă nu vreți ceasuri elvețiene sau japoneze, puteți alege unul american. Vorba vine, pentru că acum Fossil este o multinațională, iar ceasurile sunt proiectate în Elveția și fabricate în mare parte în China.
Pentru că mi-a plăcut evoluția companiei, una de succes, care a crescut de la zero, m-am documentat ca să vă povestesc și vouă câte ceva despre istoricul dar mai ales succesul acesteia.
Ceasurile Fossil și povestea din spatele lor
În 1984, un tânăr american care tocmai terminase universitatea, pe numele lui Tom Kartsotis, a înființat o nouă firmă, la sugestia fratelui său, Kosta Kartsotis. Cum Kosta deja lucra la o mare companie care făcea comerț cu țările din Orient (China, Vietnam, Malaiezia etc.) și cum a intuit potențialul acestui business, i-a dat fratelui său idea.
Numele Fossil, care înseamnă în românește chiar fosilă nu a fost ales pentru că frații Kartsotis ar fi fost pasionați de istoria veche a Terrei, ci pentru că așa îl „alintau” ei pe tatăl lor. Probabil așa ne vor spune peste ani și mulți dintre copiii noștri nouă celor care citim acum aici.
Tom Kartsotis a început deci să importe ceasuri, nici ieftine dar nici prea scumpe, pe care partenerii asiatici le făceau după designul lui. Succesul se pare că tocmai de aici a venit, pentru că designul era unul retro, care se potrivea de minune și cu numele firmei. Așadar ceasurile lor arată și modern dar și clasic în același timp, după cum poți vedea și aici.
Nu peste mulți ani firma a introdus pe piață și accesorii din piele, de bună calitate, cu un aspect plăcut, care de asemenea au „prins” la public. Dar marea „lovitură” în domeniul orologeriei, a fost dată de Fosil în 2001, an în care compania americană a cumpărat firma elvețiană Zodiac Watches (veche din 1882).
Prin această „mișcare”, centrul de proiectare al ceasurilor s-a mutat în Elveția, la Biel, unde Fossil este „vecin” cu Rolex, iar ceasurile americanilor au trecut la un alt nivel de calitate, eleganță și prestigiu.
Ceasurile Fossil. Cui se datorează succesul brandului?
Practic acum deținătorul unui ceas Fossil își poate etala statutul social și stilul. Dar și așa, ceasurile Fossil nu sunt scumpe, ca cele de la alte mărci. Pot costa de la 100 de euro până la 5-600, într-un domeniu în care alte ceasuri „de fițe” costă mii de euro.
Oamenii care apreciază valoarea banului nu se vor hazarda să cumpere totuși un ceas exagerat de scump, așa că în partea superioară a „zonei” de mijloc, ceasurile Fossil își au locul lor.
În domeniul fashion, Fossil mai produce bijuterii de colecție, accesorii din piele așa cum am mai spus și colaborează în proiectare și producție cu firme ca Skechers (încălțăminte), Emporio Armani, Karl Lagerfeld, Michael Kors, DKNY (Donna Karan New York), Diesel.
Practic multe dintre produsele acestor companii sunt fabricate în fabricile deținute de Fossil. Și pentru că am început cu ceasuri, trebuie să vă mai spun că acum în portofoliul Fossil intră și mărcile Zodiac (desigur), Skagen Denmark, Michele Watch și Abacus.
Fossil este deci un nou exemplu de companie care și-a clădit succesul prin muncă, inovare, design reușit (clasic, echilibrat) și prin colaborare cu alte firme de succes, pentru că dacă ești complet singur nu vei reuși. Și la fel ca la Bvlgari, despre succesul cărora v-am povestit aici, fondatorii au origini grecești!
Vouă vă plac ceasurile Fossil? Aveți vreunul în colecția voastră de ceasuri?
ca sa fiu sincera, pentru mine povestea conteaza mai putin, chiar daca unele detalii sunt interesante. Ceea ce e important este ca imi place designul ceasurilor Fossil la nebunie si, din parerile prietenilor, stiu ca sunt si rezistente.
Da, sunt niste ceasuri bune. Eu mai sunt curioasa si sa aflu despre cum au reusit brandurile astea sa aiba succes. Poate, poate .. fur o idee :)))