Băuturile energizante. 5 lucruri pe care poate nu le știai despre ele.
De ce sunt periculoase băuturile energizante?
Băuturile energizante sunt consumate din ce în ce mai mult de către tineri și nu numai de ei. Sunt acum prezente și în rafturile magazinelor la prețuri foarte accesibile. Uneori sunt chiar potrivite pentru sportivii care trebuie să facă un efort fizic intens sau pentru șoferii care au nevoie să fie treji mai multe ore până ajung la destinație.
Din păcate însă mulți le consumă în exces, în loc de băuturi răcoritoare, în cluburi, discoteci, pe plajă sau în orice alte locuri. Mai mult decât atât, tinerii obișnuiesc să combine băuturile energizante cu alcoolul în cocktailuri bune la gust, dar deosebit de periculoase.
Și dacă tot am pomenit acest cuvânt, de ce ar fi periculoase băuturile energizante? Să aflăm părerea specialiștilor.
- dr. Milou-Daniel Drici din Franța a semnalizat încă din 2014 că aceste băuturi „așa numit energizante” produc efecte nedorite cum ar fi angina pectorală, aritmia cardiacă și chiar moarte subită.
- Principalele substanțe periculoase din băuturile energizante sunt zahărul și cofeina. Unele băuturi conțin într-o singură doză echivalentul de cafeină din șase cafele.
- Alte substanțe din băuturile energizante sunt responsabile de crearea dependenței, care este la fel de puternică ca cea de heroină, după cum avertizează studiile.
- Samantha Sharpe de 33 de ani din Leicester, Marea Britanie, mamă a trei copii și angajată, a consumat câte șase băuturi energizante pe zi. Simțea nevoia să fie activă mereu și a ajuns în stare gravă la spital cu probleme cardiace. A fost din fericire salvată, dar acum are montat un pacemaker, deci inima ei trebuie ajutată ca să funcționeze. În plus s-a ales și cu diabet. Acum militează pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolelor consumării în exces a băuturilor energizante.
- Încă nu s-a elaborat legislația care să impună etichetarea corespunzătoare a băuturilor energizante, la fel ca în cazul țigărilor. Până atunci fiecare trebuie să se păzească prin metoda veche, cunoscută de când lumea: prin cumpătare și evitarea exceselor de orice fel.
Dacă ești foarte obosit și ai de terminat o treabă, o dată pe lună o băutură energizantă nu o să îți facă rău. Nici o băutură pe săptămână nu o să te afecteze.
Dar nu exagera și nu bea doar așa ca să te hidratezi.Nu uita că cel mai bun lichid pentru a te hidrata este apa. Iar pentru a te stimula, ce ai zice de o cafea sau de un ceai verde sau negru?
al meu sot isi mai ia cateodata un astfel de energizant. Rar si doar unul, dar, chiar si asa, tot mi-e teama sa nu ii faca rau. Pacat se vand la liber peste tot, inclusiv copiilor!
Din pacate asa e 🙁