Dau dietele rezultate tot timpul? Sunt ele 100% sigure?
Am scris nu demult o serie de articole despre diferite diete și am căutat să înțelegem împreună care sunt principiile de bază după care acestea funcționează (sau nu funcționează). Am discutat în fiecare articol în parte și despre limitările anumitor diete și despre efectele lor adverse pentru sănătatea celor care încearcă să le urmeze.
În acest articol însă vom face o discuție generală despre diete, ca să aflăm dacă sunt sută la sută sigure. Fără să fim specialiști, ci doar oameni care se documentează, putem răspunde din start că în nici un caz dietele nu pot fi sută la sută sigure, decât în situațiile în care totul se petrece prin respectarea strictă a echilibrelor sensibile ale vieții. De asemenea este nevoie de asistența personalului de specialitate.
Ideea articolului mi-a venit urmărind un serial documentar de pe un post de televiziune străin difuzat și la noi, serial în care un renumit doctor american încerca să trateze persoane cu obezitate morbidă. Am spus încerca, pentru că el nu reușea întotdeauna din motive legate mai ales de lipsa de voință a pacienților.
Oricine ar fi bine să rețină că înainte de a începe o dietă pentru slăbire, ar trebui mai cu seamă să nu ajungă în situația respectivă, adică să ia măsurile necesare cu mult timp înainte. Iar pentru asta voința de a trăi sănătos trebuie să existe mereu, în fiecare zi.
Doctorul american respectiv, dar și un altul de la noi, obișnuia să țină pacientele/pacienții în câteva zile de probă, zile în care îi hrănea doar cu ce decidea el (legume cu zero calorii).
După calculele lui, pacientele/pacienții ar fi trebuit să slăbească câteva sute de grame, chiar un kilogram. Dacă nu slăbeau, însemna că în timpul celor câteva zile, au mai mâncat și altceva pe ascuns. Erau eliminate/eliminați din program după principiul că nu se pot trata mâncăcioase/mâncăcioși!
Cei care au voința necesară să țină o dietă și să slăbească, trebuie să își ia niște măsuri de precauție. Cele mai periculoase sunt dietele în care se renunță complet la unele tipuri de alimente, la carbohidrați de exemplu.
Dau dietele rezultate tot timpul? Sunt ele 100% sigure?
Organismul are nevoie de toate tipurile de substanțe iar ajungerea la o greutate ideală trebuie să se facă prin reducerea treptată a anumitor substanțe consumate, nu prin modificări bruște în consum.
- Iată deci primul pericol care apare atunci când se ține o dietă: lipsa din alimentație a unor categorii de substanțe. De cele mai multe ori carbohidrații (zaharurile) sunt substanțele blamate pentru că provoacă îngrășarea. În realitate nu aceștia te îngrașă, ci excesul de carbohidrați, care aduc în corp prea multe calorii. O altă categorie de substanțe a cărei pondere se caută a fi redusă (chiar la zero!?) în unele diete este reprezentată de grăsimi. Aceeași discuție trebuie făcută, ca și în cazul carbohidraților: grăsimile sunt esențiale pentru un organism sănătos, deoarece membrana celulară este „construită” din grăsimi, iar celula nervoasă la fel. Excesul de grăsimi este dăunător, nu grăsimile ca atare.
- Din păcate, în alte diete, apare un aport exagerat și nesănătos din alte substanțe, care pot deveni periculoase. Acidul oxalic și sărurile lui, oxalații, există în mai toate legumele. În corp oxalații în exces pot provoca mari neplăceri. O dietă vegetariană ținută fără discernământ poate fi la fel de periculoasă. Deci atenție, nu poți mânca legume în neștire, că sunt sănătoase și vei slăbi. Este un mit fals, o prostie. Nici fructe nu poți mânca fără măsură, că te vei alege cu prea multe zaharuri și prea mulți oxalați, printre altele.
- Al treilea pericol pe care-l reprezintă o dietă este dat de o substanță care există în natură și în corpul fiecăruia și aceasta este formaldehida, adică aldehida acidului formic. Acidul formic e produs de furnici (că de aia se cheamă așa) și acesta face să te usture pielea dacă ajungi să fii pișcat de aceste insecte harnice. Formaldehida apare în corp în urma unor procese naturale (în general prin arderea grăsimilor) iar corpul elimină ușor surplusul. Face parte din ciclurile vieții. La o slăbire bruscă însă corpul se poate otrăvi cu excesul de formaldehidă produs în urma arderii propriilor rezerve de grăsimi. Persoanele care slăbesc prea repede ajung să se plângă de amețeli, grețuri, lipsă de energie, dureri de cap, simptome de care se face vinovată printre altele și formaldehida în exces, care nu poate fi eliminată din corp.
În încheiere aveți grijă că o dietă trebuie să fie echilibrată din punct de vedere al aportului nutritiv și trebuie ținută cu „ajutorul” medicului. Dar cel mai bine este să nu ajungi în situația de a avea zeci de kilograme în plus!
sunt total contra dietelor si nu pentru ca nu pot sa le tin si mi-e ciuda a altii slabesc cu ele, ci pentru ca am tinut multe, am slabit si m-am ingrasat mai mult la loc si mi-am dat si metabolismul peste cap.
Mda, uneori chiar nu functioneaza…