Cum poți calcula veniturile rapid și ușor
Indiferent că ești angajat, liber profesionist sau patron, nu poți trăi bine în timpurile actuale dacă nu știi să-ți drămuiești bine banii. Iar ca să-ți drămuiești bine banii ai nevoie să știi foarte bine ce bani ai, ca să știi cu ce sume să faci calculele, cu alte cuvinte trebuie să știi să-ți calculezi veniturile.
Într-o carte de educație financiară pentru orice „gospodar”, pentru orice responsabil al unei familii, capitolul de început era dedicat tocmai calculării veniturilor. De altfel scrierea și socotitul au apărut în Egiptul Antic și în Mesopotamia tocmai pentru ca autoritățile statelor să aibă controlul veniturilor de orice fel, fie bani (care au apăruseră ca marfă universală de schimb), fie bunuri de orice fel.
Pentru oamenii activi în câmpul muncii, era și este destul de simplu să știe ce bani se primesc lunar.„Fluturașul” de salariu e cel care arată cum se face calculul fără ca tu să ai nevoie să știi noțiuni legislative sau de contabilitate. Pentru responsabilii din firme/societăți comerciale sau instituții este însă mai dificil, deoarece legislația încă este în continuă schimbare. Trebuie apelat neapărat la serviciile specialiștilor.
Informatica a pătruns cum era normal și în domeniul gestionării banilor. De fapt după 1990 multe firme au început să implementeze propriul sistem informatic de gestiune și contabilitate, dar nu la acest aspect ne vom referi aici, ci tocmai la schimbarea de paradigmă în domeniu. Acum poți găsi alte soluții dacă ești în căutarea unui calculator salariu brut.
Mai mult decât atât, poți găsi acum pe internet calculatoare de salarii chiar dacă nu te pricepi deloc la legislație și contabilitate, fapt benefic pentru orice salariat, care vrea să știe anticipat, la semnarea unui contract, pe ce venituri se poate baza lunar.
Astfel de calculatoare de venituri sunt actualizate automat cu cele mai noi normative legislative, ceea ce reduce la zero riscul de a greși calculele, risc ce era destul de mare în anii trecuți, când modificările legislative de la o zi la alta erau ceva obișnuit.
De cealaltă parte a baricadei, un alt aspect foarte important, pe care o firmă mică sau una mijlocie îl poate lua în considerare, ținând cont de dezvoltarea tehnologiei informației, este cel al externalizării anumitor calcule de venituri, mai exact vorbim aici despre externalizare servicii salarizare.
Externalizarea anumitor servicii a devenit de mulți ani nu doar un moft sau o modă, ci o necesitate impusă de realitățile economice. Să dăm doar două exemple banale. În primul caz, dacă ești o companie care are un mare număr de birouri, nu mai plătești câteva femei de serviciu ca să facă curățenie, ci apelezi chiar la serviciile unei companii de curățenie, care vine și rezolvă problema cu proprii angajați, atunci când îi chemi.
Al doilea exemplu banal este al unui magazin mare care face și comerț online. Acest magazin nu își face propria flotă de mașini pentru livrări, ci apelează la o firmă de transport pentru a expedia produsele la destinație. În ambele cazuri date ca exemplu, prin externalizare se realizează importante economii de bai.
În cazul calculelor salariilor angajaților, externalizarea poate funcționa fără probleme, deoarece formulele de calcul sunt aceleași pentru toată lumea și odată stabilite toate detaliile, totul poate fi imediat rezolvat, nu de un angajat propriu, pus să facă așa ceva, ci de o firmă care oferă astfel de servicii. Compania care externalizează serviciile de salarizare va face economii substanțiale în departamentul resurselor umane, putând folosi în alte scopuri resursele disponibilizate astfel.
Iar dacă nu ești o companie mică sau mijlocie, ci ești un „gospodar” în casa ta, poți folosi și singur un calculator de venituri de pe internet, care cumulat cu o agendă electronică te poate ajuta să-ți planifici plățile ratelor și facturilor, ca să nu întârzii, dar mai ales ca să știi în ce moment ce disponibilități ai. Multe dintre aceste calculatoare simple de venituri, pentru uz general, sunt gratuite. Se înțelege însă că firmele vor plăti alte firme pentru serviciile de contabilitate generale, inclusiv salarizare sau pentru recrutarea de personal.
Leave a Reply