Pot fi uleiurile esențiale periculoase? Cu siguranta, da!
Piața uleiurilor esențiale a cunoscut o creștere explozivă în ultimele decenii, odată cu popularizarea lor intensă, dar și datorită dezvoltării tehnicilor de rafinare, care au făcut ca acestea să devină accesibile tuturor, fiind mult mai ieftine ca în trecut.
Uleiurile esențiale însă erau cunoscute din antichitate și erau și atunci folosite pentru fabricarea parfumurilor, dar secretele extragerii lor din plante erau cunoscute de puțini inițiați și păstrate cu cerbicie. Bunicile noastre aveau însă metodele lor de a extrage parfumul din plante.
Ce sunt în fond uleiurile esențiale? Sunt amestecuri de substanțe volatile organice care provin din plante și care dau practic mirosul specific al florii sau al altei părți a plantei respective. Uleiurile esențiale sunt hidrofobe („fug de apă”) și datorită volatilității lor mai sunt cunoscute și sub denumirea de uleiuri eterice.
Nu intrăm în amănunte legate de metodele de extragere a uleiurilor esențiale, ci ne vom referi la utilizările lor și la controversele care au apărut în ultima vreme legate de eficacitatea lor și de siguranța în utilizare.
Pe lângă industria cosmetică, ce folosește uleiurile esențiale pentru fabricarea parfumurilor, dar și pentru a da miros oricărui produs cosmetic, uleiurile esențiale se utilizează în aromaterapie, metodă a medicinii alternative prin care se încearcă ameliorarea simptomelor anumitor boli și creșterea eficacității tratamentelor cu medicamente.
Primele controverse au apărut în acest domeniu, deoarece scepticii afirmă că nu există suficiente date științifice care să demonstreze clar că uleiurile esențiale pot vindeca anumite boli. Optimiștii însă vin cu dovezi clare că pacienții care fac și aromaterapie răspund mai bine tratamentelor medicamentoase. Adică nu te vindeci doar mirosind arome, dar făcând tratamentul corect în spital și apoi acasă și locuind într-un mediu cu aer curat în care miroase frumos a flori minunate, ai șanse mult mai mari să te vindeci.
Interesant mi s-a părut, referitor la acest aspect, faptul că terapeuți din SUA au demonstrat clar că uleiurile esențiale îi ajută pe copiii cu autism să își amelioreze starea și să fie mai ușor de educat. Copiilor li se dădeau însă doar acele arome pe care ei le alegeau, fapt care le crea o stare de bine și de liniște, care contribuia la creșterea eficacității terapiei pe care o urmau fiecare în parte.
Incontestabil, chiar dacă cei cârcotași sau sceptici contestă acțiunea mirosurilor asupra stării de sănătate, este dovedit clar că un mediu plăcut în care miroase frumos crește tonusul și starea de bine a cuiva, cu consecințe pozitive asupra stării de sănătate. În nici un caz nu vei rămâne sănătos dacă trăiești într-un mediu plin de mirosuri pestilențiale.
Alte controverse legate de uleiurile esențiale au apărut și pe bună dreptate, din cauza exagerării în utilizarea acestora. Au existat cazuri în care multor persoane le-au apărut pe piele eczeme, iritații și chiar bube de la unele uleiuri esențiale.
În SUA au fost semnalate situațiile respective, dar persoanele afectate aveau alergii dovedite la unele componente din uleiuri. Chiar dacă verificările au dovedit că uleiurile produse de două companii implicate în scandal erau de cea mai bună calitate, nu calitatea uleiurilor de fapt era răspunzătoare de efectele adverse, ci însăși folosirea acestora în exces.
S-a ajuns chiar, din neînțelegere, ca unele persoane să consume uleiuri esențiale, punând câteva picături în apă sau ceai, fapt care este un exces, deoarece astfel de uleiuri se folosesc în cantități foarte mici și nu în contact cu pielea sau cu mucozitățile gastrice. E adevărat că și sucurile naturale, care sunt naturale, tot cu uleiuri esențiale sunt aromatizate, dar acolo diluția este foarte ridicată și desigur controlată strict în procesul tehnologic.
În încheiere tragem o concluzie care este mereu valabilă, aceea că întotdeauna, orice este în lumea aceasta, trebuie folosit cu măsură și desigur cu precauție. Să lăsăm medicului ce este al medicului, ca de altfel și cezarului ce este al cezarului.
Să folosim uleiuri esențiale pentru a ne parfuma casa, dar tratamentul medicamentos să-l urmăm, pentru că aceste elemente de fapt se completează, nu se substituie unul altuia. Să alegem ceea ce ni se potrivește și să fim atenți și la semnalele pe care ni le transmite corpul nostru. Sănătate!
si periculoase si nu neaparat eficiente. Imi scria o tipa acum ceva timp ca s-a apucat de un tratament cu asa ceva pentru a scapa de parul de pe fata. O sa o intreb sa vedem ce rezultate are. Eu nu prea am incredere in ele.
Ca orice lucru… trebuie folosit cu masura si inteligenta 🙂