Strategii de publicitate: marketing de gherilă (guerilla marketing)
Guerilla marketing sau marketingul de gherila este o strategie de publicitate în care se mizează pe surpriză și interacțiunea neconvențională dintre vânzător și client. Termenul a fost popularizat odată cu cartea Guerrilla Marketing a lui Jay Conrad Levinson, apărută în 1984.
Spre deosebire de alte tehnici de publicitate, marketingul de gherilă urmărește o interacțiune cât mai directă cu clientul cu scopul de a-i provoca acestuia o emoție puternică, care să-l determine să cumpere dintr-o pornire sentimentală mai degrabă și nu după chibzuință dublată de rațiune. Agentul de publicitate caută să stea cu tine față în față, să-ți vorbească despre produs.
Dar există și alte metode de convingere asociate cu marketingul de gherilă, cum ar fi împrăștierea de fluturași sau prezentarea directă a produselor cu anumite ocazii. Chiar dacă se afirmă faptul că acest tip de publicitate nu este foarte costisitor, e nevoie totuși de multă energie, de timp și de implicare totală a celor ce doresc să vândă.
Prin caracteristicile sale, guerilla marketing se potrivește bine firmelor mici și care sunt la început de drum, deși chiar și mari companii au folosit în istoria lor astfel de tehnici de publicitate. Autorul cărții amintite a utilizat acest nume prin analogie cu războiul de gherilă, care se bazează pe acțiuni continue de hărțuire a inamicului, evitând însă confruntări decisive de mare amploare.
Efectiv cei care adoptă gherila marketing ca metodă de publicitate, încearcă să „te agațe” pe stradă, pe plajă, în parcuri sau în câte și mai câte alte spații publice, pentru ca să îți prezinte produsul și să te determine să-l cumperi. Tehnicile psihologice utilizate fac apel la mintea inconștientă, acea parte a creierului care ne permite să acționăm pe bază de automatisme.
De exemplu condusul unui automobil se bazează pe acțiuni inconștiente, automate, pe care le facem desigur după ce am învățat să conducem și avem și ceva experiență: nu ne mai gândim în fiecare secundă ce trebuie să facem, ci facem automat.
Un bun vânzător care utilizează tehnici de marketing de gherilă ne va convinge să cumpărăm nu neapărat pentru că am avea mare nevoie de acel produs imediat, ci pentru că poate fi de exemplu un frumos cadou de făcut cuiva apropiat, pentru că vom face o surpriză plăcută copilului , pentru că nu costă prea mult și oricum nu o să ne pară rău după banii cheltuiți.
Au exista însă și abordări mult mai subtile folosite de acest tip de marketing și publicitate. Ca exemplu este dată campania din 2002 a firmei Sony Ericsson, care a folosit 60 de actori în 10 orașe diferite și care rugau trecătorii cu rugămintea ca să le facă o poză cu telefonul. Trecătorul era plăcut surprins că un actor cunoscut îl oprea și stătea de vorbă cu el, ba mai mult îi și punea în mână telefonul personal pentru a-i face o fotografie. Invariabil cel oprit era interesat automat de telefon, mai ales că și celebrul actor îl folosea.
Nike în 2012, deși nu era sponsor al Jocurilor Olimpice de la Londra, s-a folosit subtil de acest fapt și și-a prezentat câteva modele de încălțăminte purtată de atleți în locații cu numele London, în câteva clipuri publicitare. Există mai multe orășele cu acest nume în Statele Unite, dar și centre comerciale sau parcuri, așa că Nike nu putea fi acuzată de furtișag, de vreme ce ai nu se refereau deloc la Jocurile Olimpice și nici nu prezentau imagini din capitala Marii Britanii. Însă în mintea privitorului, Nike era asociată indirect cu London și cu ideea Jocurilor Olimpice. Veritabilă abordare de gherilă!
Guerilla marketing (marketing de gherilă)este deci o strategie de publicitate care poate funcționa sau nu, dar pentru o firmă mică la început de drum este potrivită ca și lansare pe piață.
Multumesc. Imi place sa va citesc, aflu noutati.
Recunosc ca nu cunosteam termenul de marketing de guerilla inainte sa citesc acest articol. Pare o metoda buna de a te promova. Nu e de mirare ca este utilizata destul de des.