Beneficiile consumului de pătrunjel. 9 lucruri bine de știut
Pătrunjelul ni se pare tuturor o plantă banală pe care bucătarii și gospodinele o trec la categoria verdețuri de pus în ciorbă, mai mult așa ca să dea un anumit aspect estetic suprafeței lichide din farfurie și un gust specific de verde.
Se cumpără de obicei din piață de la mici producători, deși acum se găsește și prin supermarket, fiind prezentat spre vânzare la legătură. O legătură de pătrunjel costă o nimic toată și dacă ai uitat să o cumperi îți zici în gând că nu-i nici o problemă, că ciorba sau borșul merge și așa.
Pătrunjelul se mai adaugă și în alte mâncăruri, tot ca și condiment, adică în cantități mici, iar românii consumă foarte puțin din această plantă care este miraculoasă pentru sănătate. De ce oare? Abia recent, după ce românii au călătorit prin străinătate și au descoperit și alte gusturi specifice altor bucătării, putem spune că pătrunjelul a început să fie foarte mult apreciat, nu doar ca și adaos în mâncare, ci chiar ca și mâncare propriu-zisă.
- Pătrunjelul este foarte bogat în fitonutrienți (clorofilă în special), în bioflavonoide, în minerale (calciu, fosfor, mangan, sulf), în vitamine (C, betacaroten) și antioxidanți. Pentru a beneficia de toate substanțele grozave pentru sănătate prezente în frunzele de pătrunjel, se recomandă consumarea acestuia crud sau foarte puțin gătit (opărit).
- Salata cu frunze de pătrunjel este o delicatesă iar sucul stors la aparatele moderne de preparare a sucurilor de legume și fructe, deși are un gust foarte puternic, se poate adăuga în alte sucuri proaspete, fiind o minune pentru sănătatea organismului.
- S-a demonstrat fără dubii că un consum regulat de pătrunjel protejează inima și sistemul circulator, deoarece pătrunjelul are efecte miraculoase în menținerea tensiunii arteriale la cote normale.
- Conținutul de bioflavonoide din pătrunjel este un adevărat balsam pentru sistemul endocrin, contribuind la reglarea fluxurilor hormonale de tot felul. De aceea pătrunjelul a fost utilizat din timpuri străvechi pentru reglarea ciclului menstrual al femeilor, pentru calmarea durerilor asociate cu acesta și pentru creșterea fertilității. De asemenea, deși este cam greu să-i convingi să-l consume, pătrunjelul calmează copiii care sunt hiperactivi. Și adulții se calmează atunci când consumă pătrunjel, tot prin mecanisme subtile de echilibrare a proceselor biochimice din organism.
- Durerile de gută și de reumatism sunt diminuate în urma consumului de pătrunjel, datorită conținutului de antioxidanți ai acestuia.
- Consumul regulat de pătrunjel protejează ficatul, acesta fiind un excelent diuretic natural. Persoanele suferinde de hepatită s-au vindecat mult mai repede dacă au consumat zilnic pătrunjel chiar și în cantități mici, după cum aflăm de pe site-urile specializate în medicină.
- Dacă se mestecă două-trei minute câteva frunze de pătrunjel, se împrospătează respirația, deoarece multe substanțe pe care această plantă le conține au efect bactericid.
- Și rădăcina de pătrunjel, ca și frunzele, este o adevărată „bombă” cu substanțe benefice pentru sănătate.
- Există desigur și posibile reacții adverse, dacă se exagerează cu consumul de pătrunjel: acesta are un puternic efect laxativ. Se poate utiliza prin urmare și în caz de constipație, în combinație cu apa. Dar fiți pe pace, că o salată cu frunze verzi și proaspete de pătrunjel nu o să vă producă diaree, dar o să vă ajute la prevenirea constipației.
Poftă bună și nu uitați când vine primăvara să nu vă feriți de consumul miraculoaselor frunze verzi de pătrunjel, alături de alte minunății verzi ale naturii!
cristina dragomir says
si mie imi si place patunjelul tare mult, il pun aproape in orice. Pacat ca iarna e foarte scump si consum mai putin. Suc de patrunjel nu am incercat sa fac pana acum.
Claudia says
da, iarna e mai greu cu patrunjelul dar eu am noroc ca mai pun din vara la congelator 🙂