Când trebuie să treci la cauciucurile de vară?
Mulți șoferi știu, dar mulți alții nu știu când trebuie să-și monteze pe mașini cauciucurile de vară, de vreme ce iarna a trecut. Ce-i drept acum avem un început de primăvară foarte rece, mai rece decât de obicei, cu temperaturi sub media multianuală, mai rece decât ar trebui să fie potrivit datei din calendar și acest fapt încă ne dă bătăi de cap.
În această perioadă de obicei se poate trece la montarea cauciucurilor de vară, luna aprilie fiind potrivită pentru această operațiune, deși nu este o regulă. Consultând datele oficiale, dar citind și părerea specialiștilor am aflat că nu există obligația de a trece la cauciucurile de vară, pe când trecerea la cele de iarnă în anotimpul rece este obligatorie, stipulată prin lege.
Așadar, dacă cu aveți chef sau vreți să faceți economie de bani, puteți să nu vă mai montați pe mașină cauciucurile de vară și să rămâneți cu cele de iarnă, ceea ce este de fapt o mare greșeală. De ce? Este simplu, cauciucurile de iarnă au altă structură, altă formulă, sunt proiectate special pentru a oferi aderență mai bună pe gheață și zăpadă, dar și pe carosabilul rece, înghețat.
Dacă rămâneți peste vară cu cauciucurile de iarnă, veți pierde din aderență, din factorul numit siguranță și totodată le veți uza mai mult, mult mai mult decât atunci când le folosiți iarna. Economia făcută este de fapt una falsă, deoarece va trebui să cumpărați altele noi mult mai repede.
Dacă nu vreți să mai schimbați cauciucurile, mai există și varianta cauciucurilor all-seasons, adică patru-anotimpuri, dar acele cauciucuri reprezintă de fapt un compromis între cele de iarnă și cele de vară și veți avea rezultate mai slabe atât vara cât și iarna, comparativ cu situația în care folosiți cauciucuri specializate, doar pentru vară sau doar pentru iarnă. Cauciucurile all-seasons sunt potrivite pentru mașini mici sau dacă nu faceți deplasări lungi cu mașina.
Așadar să presupunem că faceți parte din categoria celor care au câte două seturi de cauciucuri, unul pentru iarnă și unul pentru vară. Când e bine să le puneți pe cele de vară, deși legea nu obligă și nu există o dată certă?
Pentru a decide, e bine de știut ceea ce spun specialiștii de oriunde, adică faptul că pentru rezultatele optime, cauciucurile de vară sunt bune dacă temperatura este de peste 7 grade Celsius. Adică afară trebuie să se încălzească și pe timpul nopții, ca să fie dimineața o temperatură în jurul celei de 7 grade. Am mai găsit și valoarea de 5 grade Celsius în alte recomandări, dar important este deci ca afară să se mai încălzească, să nu fie nopți și dimineți cu zero grade, sau sub zero, adică temperaturile să fie pozitive pe parcursul celor 24 de ore.
Urmăriți prognoza meteo și țineți cont și de zona în care locuiți. De exemplu cei de la munte pot să mai amâne montarea cauciucurilor de vară dacă știu că acolo mai vine câte o lapoviță sau câte o zăpadă (chiar trecătoare) și spre sfârșitul lui aprilie. Cei din sudul țării însă pot decide să facă această operațiune mai repede, spre mijlocul lui aprilie, mai ales dacă știu că vor conduce mașina la orele amiezii și după-amiezii, când e mai cald.
Cel mai important factor este însă siguranța, iar pentru asta cauciucurile specializate sunt cele mai bune, adică să ai cauciucuri de vară când e cald (chiar dacă plouă) și cauciucuri de iarnă când e frig (chiar dacă nu ninge). Oricum, acum în aprilie, spre mijlocul lunii sau spre sfârșitul ei, puteți să vă faceți programarea la un service pentru roți, ca să vă montați noul set de cauciucuri de vară.
Drumuri bune și fără incidente!
Leave a Reply