Distruge-ți obiceiurile nocive! Autor Joe Dispenza, cu subtitlul Cum să-ți determini mintea să lucreze în favoarea ta, Editura Curtea Veche Publishing, București 2019, traducere din limba engleză de Mihaiela Vacariu
Nu este prima oară când „îmi cade în mână” o carte scrisă de Joe Dispenza, autor american care m-a uimit încă de la început prin povestea vieții sale. Se spune că dacă vrei să înveți ceva, o poți face de la oamenii care știu foarte multe, dar care au și trăit și aplicat ceea ce știu, adică de la oameni pregătiți din toate punctele de vedere, teoretic și practic.
Un chirurg bun știe foarte multe, e „tobă de carte”, dar a și pus mâna și a operat zeci, sute și mii de pacienți. La fel un bun actor, știe poeziile clasicilor sau piesele de teatru, dar nu doar că le știe, le-a și interpretat pe scenă, în fața publicului. Un bun inginer, foarte bine pregătit teoretic, face și calculele exacte pentru un lucru pe care-l face să funcționeze și chiar îl realizează cu echipa lui. Și exemplele ar putea continua cu specialiști din multe alte domenii.
În domeniul dezvoltării personale, dr. Joe Dispenza este un specialist care știe foarte multe, dar le-a și aplicat pe propria lui piele și de asemenea pe pacienții săi. Cartea lui este o adevărată încântare și totodată o veste încurajatoare pentru toți: nimeni nu este predispus genetic să rămână neschimbat întreaga lui viață. Deci dacă avem sau ni se pare că avem o problemă genetică sau nu, de tip psihologic sau de orice alt tip cu noi înșine, putem să o rezolvăm. Trebuie doar să vream și să aplicăm metodele pe care le vom găsi în această carte.
Oare este totul din noi controlat de creier? Și dacă da, oare noi nu ne putem controla creierul prin propria voință, prin tehnici învățate, de vreme ce funcționarea creierului se bazează pe multiplele legături neuronale? Iar legăturile neuronale nu înseamnă semnale electrice și chimice? De fapt creierul este mai mult energie în schimbare permanentă, mai mult decât substanță pură, rigidă, nemodificabilă. Cam astea sunt ideile principale din cartea lui Joe Dispenza.
În prima parte a cărții despre care vă vorbesc astăzi avem o introducere amplă despre neuroștiințe, în lumina celor mai noi cercetări din domeniu. Chiar dacă pe undeva ideile exprimate mi s-au părut și fanteziste, ele au potențialul să ne facă să ne punem singuri o mulțime de întrebări. Iar dacă un sistem atomic simplu care se supune legilor mecanicii cuantice, legi firești ale naturii, are un comportament ce implică foarte multe posibilități de evoluție, ce am putea spune atunci despre un sistem infinit mai complicat, format din miliarde de neuroni, formați la rândul lor din miliarde de miliarde de miliarde de atomi și molecule?
Ideea că putem pe undeva înțelege faptul că un creier are o multitudine de variante de evoluție este destul de realistă, tocmai prin prisma legilor obiective ale naturii. Astfel, un simplu gând ne poate influența funcționarea creierului, a organismului nostru și întreaga viață la urma urmei.
În partea a doua a cărții se aprofundează unele noțiuni din neuroștiințe, despre modul în care creierul funcționează și își creează „propria realitate”. Această ideea am mai întâlnit-o și la alți autori și este acum pe deplin acceptată, că noi ne creăm propria realitate în funcție de modul în care privim lumea sau doar o parte din ea.
Partea a treia a cărții este dedicată exercițiilor practice. Este partea care ne pune la dispoziție metodele prin care putem să ne schimbăm noi pe noi înșine. Este partea mult așteptată de către cititori și despre care autorul spune chiar de la început că poate fi citită și de sine stătător. Dar tot autorul ne mai spune că dacă vom sări peste primele două părți, ca să ajungem direct la practică, la a treia parte adică, nu vom avea întreaga cuprindere a fenomenelor, pentru că nu vom înțelege, ci doar vom executa mecanic niște exerciții. Ori efectul este maxim atunci când înțelegem totul, când aflăm cum, când și de ce se petrece ceva așa cum se petrece.
Această carte, pe care eu mi-am comandat-o de la Libris.ro m-a fascinat și m-a acaparat și sper că o să vă placă și vouă. Eu nu doar că am citit-o și o voi mai reciti pe alocuri, dar chiar am început să aplic metodele de a obține un mai bun control al minții mele, care să mă facă să trăiesc o viață cât mai frumoasă.
Eva Anca says
Am citit o singură carte de la Dr. Joe Dispenza, Tu ești placebo, și cred că le voi citi și pe celelalte. Mulțumesc pentru recomandare! Într-adevăr, este impresionantă povestea lui de viață, iar modul în care a reușit să schimbe totul mi se pare fascinant.