Din ce este construită lumea (recenzie). Autor Traian Anghel,
subtitlul Fizica pe care nu o înveți la școală, Editura Corint Educațional, București 2021
Cu deosebit de mare plăcere am citit cartea domnului profesor Traian Anghel pe care am primit-o de la Editura Corint și de la început m-a atras cu o forță irezistibilă, ca să folosesc tot termeni din fizică. Autorul este un profesor de fizică cu o mare experiență pedagogică și cu o formare științifică completă și tocmai de aceea reușește să explice și să povestească atât de frumos, încât uiți pe alocuri că citești o carte din domeniul științelor exacte.
Așa cum spune subtitlul, cartea este pe undeva despre o fizică pe care nu o înveți la școală, dar care vine să completeze fericit ceea ce se învață la școală, aducând noi informații, mai ales referitoare la unele descoperiri nu mai vechi de un deceniu. Dar multe dintre lucrurile din carte chiar se învață la școală, dar nu sunt aprofundate acolo, ci pot fi aprofundate doar prin lecturi suplimentare, așa cum este și cea de față.
În această lucrare nu vei citi despre multe dintre capitolele mari ale fizicii, deoarece cartea nici nu-și propune să fie un compendiu sau un tratat de fizică. Nu își propune nici să fie un curs de fizică pentru studenții de la vreo facultate tehnică. Însă cartea vine să puncteze exact acele idei care au condus la începutul secolului XX la schimbările radicale din fizică, venite tocmai când unii credeau că s-a cam descoperit tot ce era de descoperit în această știință.
Este deci firesc pe undeva ca lucrarea să înceapă cu un vast capitol despre lumină, deoarece multe descoperiri din optică făcute de-a lungul vremurilor au lăsat mai multe semne de întrebare decât au lămurit fenomenele în cauză, iar dilema referitoare la natura luminii (undă sau corpuscul) părea că nu se va mai sfârși niciodată.
Capitolul al doilea referitor la teoria relativității se leagă deci organic de primul capitol și autorul știe să ne prezinte într-un mod captivant acea mare revoluție din fizică, care a demonstrat că în această știință universală încă mai erau extrem de multe de descoperit și de lămurit.
Al treilea și al patrulea capitol despre particulele elementare și despre atom vin să completeze tabloul acelor prime două decade din secolul XX când teoriei relativității i s-a adăugat altă mare realizare a minții omenești, mecanica cuantică. Teoretic și practic din acel moment fizica s-a schimbat radical și nimic din realizările ulterioare din domeniul tehnic nu ar fi fost posibil fără acele „invenții” teoretice fundamentale.
Multă lume încă mai crede că mecanica cuantică este doar o mare „încâlceală”, dar fără ea nu s-ar fi putut construi dispozitivele electronice care ne aduc acum față în față, prin intermediul computerului și al internetului: pe mine scriitor de articole și recenzii și pe voi cititorii interesați. Fără teoria relativității nu ar fi funcționat de asemenea multe alte lucruri, sistemul GPS de exemplu, ca să nu mai vorbim că nu s-ar fi putut cunoaște multe despre Univers, așa cum le cunoaștem acum.
Dar nu o să vă mai povestesc despre capitolele cărții, care au titluri destul de haioase și incitante, pentru că vreau să vă provoc să o citiți, sau măcar să o aveți în bibliotecă pentru a o răsfoi din când în când. Există în carte și date referitoare la descoperiri mai vechi, dar și referiri la unele chiar foarte noi, din ultimii cinci ani.
Nivelul la care este scrisă cartea este unul avansat, dar autorul știe foarte bine să ajungă la mintea și la inima cititorilor, astfel încât și elevii de liceu o pot citi la fel de bine ca studenții, și fizicienii o pot citi la fel ca și inginerii sau filozofii și de ce nu, teologii.
În general cartea poate fi citită de către oricine este pasionat să-și dezvolte cultura generală și să fie la curent cu progresul științific, să afle date exacte și concrete despre stadiul actual al descoperirilor din fizică și din științele fundamentale în general și să-și formeze o ideea clară despre natură și Univers.
Cartea este tipărită în condiții grafice deosebite, pe o hârtie de o calitate excelentă și dispune de o prezentare a textului și a imaginilor pe măsură, astfel încât are un aspect de mică enciclopedie. V-o recomand sincer!
Eva Anca says
Sunt sigura ca este o carte extraordinara. Am crezut ca este pentru copii, bine ca vad ca este mai avansata.
Claudia says
E pentru copii ceva mai mari :p