Magenta sau fucsia, o culoare fermecătoare
Magenta, cunoscută și sub denumirea de fucsia, sau de roșu-purpuriu, este una dintre cele trei culori secundare, alături de galben și cyan. În sistemul de culori utilizat de imprimantele color, magenta este culoare de bază, deși ea nu există în spectrul luminii obținut prin descompunerea luminii albe în prisma optică de dispersie. Prin urmare nu vom avea lungimi de undă care să corespundă culorii magenta.
Magenta se obține din „amestecul” roșului cu albastrul, în proporții egale (pentru culoarea „pură”), sau variabile (pentru nuanțele variate). Există o plantă numită fuchsia, ale cărei flori au culoarea numită iniția fucsia, dar care acum este numită oficial magenta. Însă doamnele și domnișoarele, ca și creatorii de modă, utilizează în continuare vechea denumire de fucsia fără rețineri.
Deși există în natură o mulțime de flori colorate cu această culoare, pigmentul a fost produs doar pe cale chimică relativ târziu la scara istoriei. Abia în 1856 a fost sintetizat colorantul fucsia pe bază de anilină, iar ulterior au fost produși și alți pigmenți, anilina rămânând totuși dominantă pe piața, datorită prețului accesibil. Imediat ce a fost produs colorantul, culoarea magenta a impresionat și a avut un mare succes comercial, mai cu seamă spre anul 1900. Lithol Rubine BK este un alt colorant fucsia, folosit și pe post de colorant alimentar.
Multe obiecte vestimentare au fost colorate în magenta, iar culoarea a fost după aceea mai mereu la modă. Pictorii impresioniști au folosit-o și ei, iar mai apoi, în secolul XX și în cel actual, a fost mai mereu prezentă în reclame, pe obiecte vestimentare pentru femei, dar și pentru bărbați, pe obiecte diverse și chiar pe bancnote.
Psihologii consideră că magenta are o influență benefică asupra creierului, deoarece s-a dovedit că această combinație de roșu cu albastru stimulează conurile (celulele) de pe retină, conducând la sporirea atenției.
Denumirea de magenta a fost dată după anul 1860 în onoarea unui orășel (Magenta desigur) din Lombardia, Italia, unde pe 4 iunie 1859 a avut loc o bătălie între trupele aliate ale Franței și Sardiniei împotriva austriecilor. Era în vremea luptei pentru unificarea Italiei, iar victoria franco-sardă a contribuit la aceasta, alături desigur de multe alte lupte după care s-a născut statul italian modern. Tot în onoarea acelei bătălii s-a denumit și un bulevard din Paris.
Ție îți place această culoare? Știai aceste lucruri interesante despre ea?
Nu stiam nimic despre aceasta culoare. Sunt neutra cu privire la ea, nu pot spune nici ca imi place, nici ca imi displace.
Da, e o culoare mai aparte…