7 semne că ai de a face cu un narcisist
Cu toții suntem mai mult sau mai puțin narcisiști. Este plăcut și reconfortant să îți iubești propria persoană și să te admiri. Dacă nu tu, atunci cine să o facă?
Sigmund Freud, care a studiat narcisismul, chiar a teoretizat existența unui narcisism „normal”, „sănătos”, prezent chiar de la naștere la toate ființele umane. Problema apare însă atunci când narcisismul devine o tulburare psihică, depășind cu mult limitele normalului.
Dar ce este narcisismul? Termenul a apărut pentru prima dată în Metamorfozele poetului roman Ovidiu, care îl zugrăvește pe Narcis, personaj ce ajunge să se îndrăgostească de propria lui imagine oglindită în apă. Narcis fusese pedepsit de nimfa Echo, deoarece plin de sine îi refuzase avansurile, așa că din acel moment el nu se va putea admira și iubi decât pe sine. Destinul lui Narcis este tragic în cele din urmă, cum este de altfel este și destinul persoanelor care ajung la narcisismul patologic.
Deci un narcisist este o persoană care ajunge să se iubească doar pe sine, depășind cu mult barierele narcisismului „sănătos”, care face ca o persoană să aibă încredere în sine și să se autoaprecieze. Este destul de dificil de trăit cu o persoană narcisistă, mai ales într-o relație de cuplu sau la locul de muncă. Dar să vedem câteva semne care îți arată că ai de a face cu un narcisist.
- Superioritatea afișată de narcisist este primul semn. Lumea lui este doar cu elementele bine/rău, superior/inferior, corect/greșit. Desigur că narcisistul este în „vârful lanțului trofic”, fiind cel bun, frumos, superior și care face totul corect.
- Nevoia exagerată de atenție și validare este un alt semn care ar trebui să ne „pună în gardă” despre faptul că avem de a face cu un narcisist. În fond o astfel de persoană este destul de nesigură și de aceea își dorește mereu validare din partea celorlalți.
- Perfecționismul îl însoțește mereu pe un narcisist. El cere perfecțiunea de la ceilalți și vrea ca totul în jurul lui să fie perfect, deși uneori chiar el mai „uită” să facă lucrurile cât mai bine cu putință.
- Nevoia exagerată de control este caracteristică narcisistului. Acolo unde este un narcisist îți va fi greu să faci orice fără să fii urmărit și desigur criticat pentru orice nimicuri, pentru mici imperfecțiuni. El însă va da dovadă de lipsă de responsabilitate, deoarece, logic, ceilalți greșesc, nu și el.
- Când ai de a face cu un narcisist să nu prea te aștepți la empatie din partea lui. Ei nu empatizează, nu cred că și tu poți să ai simțăminte. Doar el trebuie mereu admirat și apreciat.
- Narcisistul vede oriunde amenințări și va fi foarte circumspect cu toți cei din jur, de la care așteaptă doar să fie admirat.
- Anxietatea îl caracterizează pe un narcisist, pentru că nesiguranța și circumspecția lui îl vor conduce spre așa ceva.
Narcisistul nu va fi mulțumit niciodată și va trăi o viață de proastă calitate, pentru că viața nu este perfectă, e plină și de bune și de rele iar oamenii sunt și ei ființe cu trăiri și sentimente variate.
Eva Anca says
Chiar ieri am avut o discuție cu Denisa despre ce înseamnă a fi narcisist, așa că articolul tău vine la fix.
Claudia says
Super! Ma bucur ca iti e util!