Cum amenajăm o baie modernă? Ce materiale folosim?
În domeniul construcției de case și al amenajărilor interioare, imaginația arhitecților sau a proprietarilor nu are limite. Cam orice casă este unică, chiar dacă multe dintre acestea pot fi identice din construcție, deoarece proprietarii le amenajează ulterior după gusturile lui.
În funcție de zona geografică în care trăiește fiecare popor, se folosesc materiale foarte diverse pentru construcția caselor. În unele locuri se pretează piatra, în altele lemnul, cărămida sau betonul armat. La țară, timp de multe sute de ani, oamenii și-au făcut casele din chirpici și lut, deoarece asta se găsea prin partea locului. Cei de la munte însă aveau destul lemn și piatră la dispoziție.
Și acum se poate remarca o întoarcere la tradiții, deși trăim într-o epocă a modernității. Materialele vechi, tradiționale, încep să fie din ce în ce mai folosite și pentru frumusețea lor rustică, și pentru durabilitatea lor, dar și din motive economice, fiind de cele mai multe ori mult mai accesibile ca preț.
Când vine vorba însă de amenajarea băii, nu se pot folosi orice fel de materiale, deoarece baia trebuie să „lupte” cu apa în primul rând, apoi trebuie să fie foarte bine izolată termic. Chiar mă gândeam, cum anume se realizează izolarea termică și hidrofugă a băii la o casă din lemn sau din chirpici? În vechime, oamenii nu aveau baie în casă și nu își puneau această problemă. Pentru necesitățile fiziologice mergeau afară, iar de spălat se spălau în bucătăria caldă, la ciubăr.
Cum amenajăm o baie modernă. Materiale pentru amenajarea băii
Așadar, ce materiale noi au mai apărut pentru amenajarea băii?
- Gresia și faianța au fost folosite și în antichitate. Romanii aveau băi publice care rivalizează ca frumusețe și utilitate cu cele de azi. Dar pentru a „lipi” orice în baie, ai nevoie de adezivi pe măsură, bunăoară de adezivi gresie care să reziste în timp la acțiunea corozivă a apei lichide (caldă sau fierbinte) și apei în stare gazoasă (a aburului). Există acum adezivi pentru faianță și gresie care conțin și substanțe anti-mucegai, pentru a împiedica apariția igrasiei, dar și tot felul de substanțe de adaos care cresc rezistența și durabilitatea amenajării.
- De mare însemnătate sunt și chiturile pentru rostruri, deoarece împiedică infiltrarea apei în spațiul dintre plăcile ceramice de gresie și/sau faianță. Acestor chituri acum li se mai cere ceva în plus: să reziste la acțiunea corozivă a detergenților de curățat baia. În dorința lor obsedantă chiar pentru curățenie, oamenii cer produse de curățare din ce în ce mai bune, dar aceste produse pot și să corodeze odată cu acțiunea de curățare.
- Rășinile epoxidice (sau epoxy, cum le mai puteți găsi pe internet) sunt se pare un ultim „răcnet al modei” în domeniul amenajărilor interioare. Acestea se pot folosi și pentru amenajarea altor suprafețe din casă, din alte camere. Practic sunt atât de versatile încât se pot folosi nu doar la baie și bucătărie, ci și la pardoselile din toate celelalte camere: hol, bucătărie, dormitor, living și chiar balcon dacă doriți. Aceste rășini dau naștere unei suprafețe netede, lucioase, hidrofuge, de mare efect vizual, putând fi folosite și foto-tapete, sub stratul transparent de rășină.
- În fine, orice baie, ca de altfel orice cameră, trebuie iluminată. O aplică baie bine aleasă, sau chiar mai multe, dacă este necesar, va crea și vor crea atmosfera caldă și intimă necesară unui asemenea spațiu. Și corpurilor de iluminat pentru baie li se cere să aibă niște caracteristici mai aparte, cea mai importantă fiind desigur rezistența la abur pentru partea electrică a produsului. Așadar și în acest domeniu s-a putut constata o evoluție în privința materialelor folosite, mai ales pentru „zona” electrică desigur.
Despre alte produse pentru baie vom discuta în alte articole. Aici am dorit doar să punctăm câte idei pe scurt, ca să știți ce ați putea să cumpărați în cazul în care vă decideți să vă (re)amenajați baia.
Eva Anca says
Tare îmi plac decorațiunile din epoxy. Idei foarte bune ne-ai dat.
Claudia says
Ma bucur ca ai fost de ajutor 🙂
Irina says
Foarte interesante informatiile
Claudia says
Ma bucur ca ti se pare utile 🙂