Socul, o plantă cu multiple utilizări
În această perioadă a început să înflorească socul (Sambucus nigra). Acest arbust care crește spontan prin diverse locuri produce niște flori care te îmbată cu parfumul lor. Mulți oameni le culeg pentru a le pune la uscat, dar și pentru a prepara delicioasă socată.
Dar și micuțele fructe ale socului și-au găsit multiple întrebuințări, despre care vom afla în cele ce urmează. Am aflat pentru voi că nu doar noi românii obișnuim să folosim florile sau fructele de soc, ci și alte popoare europene, de la cele nordice, până la cele mediteraneene.
Iată deci că ar fi o bună idee aceea de a ieși acum la o drumeție nu doar pentru a face mișcare, și a respira aerul curat al naturii, ci și pentru a recolta flori de soc.
- Florile de soc au un parfum deosebit de puternic și plăcut, așa că le poți recolta pur și simplu pentru a-ți odoriza casa. Dacă le vei pune la uscat undeva pe un dulap, te vei bucura pentru o vreme de un parfum de încăpere deosebit, natural și gratis.
- Din florile de soc uscate se prepară un ceai medicinal foarte bun, mai ales dacă mai este combinat și cu alte plante. Este un ceai folosit de sute de ani mai ales pentru răceli și gripe și probleme ușoare ale plămânilor. Favorizează expectorația și reduce inflamațiile. Are și bioflavonoide, antioxidanți și de asemenea o aromă foarte plăcută.
- Tot din florile de soc, proaspete de această dată, se prepară și socata, o băutură răcoritoare tradițională care poate fi consumată doar în această perioadă a anului, desigur dacă este preparată artizanal. Socata preparată în sistem industrial este însă disponibilă pe rafturile unor magazine pe parcursul întregului an.
- Flori de soc se folosesc și pentru aromatizarea altor băuturi răcoritoare, bazate pe alte fructe specifice diferitelor zone din Europa.
- De asemenea florile și fructele de soc se folosesc pentru aromatizarea unor băuturi alcoolice, tari sau slabe. În Suedia există mai multe distilate alcoolice care utilizează flori de soc pentru arome, dar și fructele de soc ca materie primă, alături de cereale sau cartofi (Akvavit). St-Germain este un lichior franțuzesc renumit pe bază de soc, iar celebrul cocktail Hugo este aromatizat cu sirop din flori de soc.
- Din fructele de soc se prepară atât sirop cât și dulceață, ambele deosebit de apreciate pentru aromă și proprietăți nutritive.
- Fructele uscate sunt și ele folosite în sezonul rece, fie pentru ceaiuri, fie pentru a fi consumate ca atare, fiind bogate în vitamina C.
Iată deci că această plantă (arbust) care aparent este neînsemnată, are flori și fructe deosebit de valoroase. Mergeți să le culegeți florile acum!
Socata imi placea enorm cand eram copil. Nu am mai baut o socata “adevarata” de ani de zile.
Acum e momentul sa o faci 🙂