Ce este un scrub pentru corp?
Probabil că multă lume a auzit despre geluri de duș care conțin scrub pentru corp, sau de creme de față cu scrub. De asemenea mai pot exista și alte produse cosmetice care conțin scrub. Dar ce este totuși un scrub pentru corp?
În limba engleză scrub poate însemna multe lucruri, de la o perie (mai veche) și până la om pipernicit (în sens figurat desigur). În dicționar am găsit cel puțin 15 înțelesuri, așa că pentru articolul de față ar trebui să ne oprim doar la termenul care are legătură cu produsele cosmetice.
Așadar ce ar trebui să știm dacă găsim undeva pe internet o ofertă care ne îndeamnă să cumpărăm scrub corp? Am avea sau nu nevoie de un produs care are în el scrub? Când ar trebui să-l evităm și când ar trebui să-l folosim?
În produsele cosmetice scrub înseamnă ceva abraziv, sau mai precis semi-abraziv, adică abraziv dar cu o putere mai mică de abraziune. Dacă ar fi să facem o comparație, o piatră ponce pentru tălpile picioarelor ar fi ca un fel de scrub, numai că aceasta (piatra ponce) este mult mai abrazivă. O pilă unghii, însă nu poate fi asociată nicidecum cu un scrub, deoarece aceasta este deosebit de abrazivă, având proprietatea de a îndepărta efectiv straturi subțiri de pe unghiile de la degetele mâinilor sau ale picioarelor.
Așadar un gel de duș cu scrub conține ceva care „freacă” pielea ca să îndepărteze de pe ea celulele moarte, dar o freacă mai delicat, nu ca o piatră ponce, ci mai degrabă ca un burete. Și așa, pentru unele persoane cu pielea delicată nu sunt recomandate produsele cu scrub.
Se înțelege că produsele cu scrub pentru îngrijirea feței trebuie să fie și mai atent concepute, deoarece pielea de pe față este mai sensibilă și de pe ea trebuie îndepărtate doar murdăria și celulele moarte, nu și rânduri întregi de piele.
Întrebarea pe care ne-o punem este când am avea nevoie de un produs cu scrub, de un gel de duș de acest tip de exemplu? Oricine ar putea răspunde că atunci când este nevoie. Pielea de pe corpul nostru este un țesut viu și ca orice țesut viu are celule sănătoase și celule care mor și trebuie îndepărtate. Un gel de duș cu scrub face treaba aceasta și trebuie folosit mai ales când persoana a făcut un efort fizic intens, a stat mai mult la soare sau a făcut orice altă activitate care solicită pielea, care a murdărit-o mai tare și/sau a uzat-o.
De aceea bărbații sunt cei care preferă gelurile de duș cu scrub, deși și femeile au nevoie să le folosească sub această formă. Femeile totuși folosesc mai mult cremele cu scrub sau măștile de față cu scrub. Există și săpunuri cu scrub și creme de corp cu scrub.
Avantajul unui produs cu scrub este că acest tip de tratament al pielii, foarte delicat, poate fi făcut acasă de către oricine, în timp ce alte tratamente cu substanțe abrazive trebuie făcute neapărat la un cabinet de cosmetică. Nu este recomandată totuși utilizarea scruburilor prea des, deoarece pot îndepărta mai multă piele decât este nevoie, deși substanțele abrazive pe care le conțin sunt foarte delicate. Un duș, maxim două pe săptămână cu gel de duș cu scrub sunt suficiente. Măștile de față cu scrub nu trebuie utilizate nici ele în exces, dar indicații privind utilizarea lor se găsesc în prospectele produselor.
Noi folosim astfel de produse și apreciem felul în care arată pielea după un duș cu un gel cu scrub, sau după o curățare folosind o cremă potrivită. Voi folosiți produse cu scrub?
Nu am folosit scrub pana acum, desi am mai auzit ca e tare bun.
Merita incercat!