De ce cheltuim banii în bâlci?
Este foarte dificil să-ți drămuiești banii în condițiile în care acum există tentații la tot pasul. Și chiar dacă dorești să reziști tentației de a cheltui bani, este foarte greu, deoarece se duce o luptă continuă între cei care vor să-ți vândă ceva și voința ta de a rezista.
Acest articol mi-a fost inspirat de un eveniment concrete și „devastator” pentru cei care se luptă cu tentația de a cheltui bani: în orășelul nostru a venit bâlciul anual, ca de fiecare dată în vremea asta din septembrie. Copiii mai ales sunt înnebuniți să meargă la bâlci și să cumpere tot felul de prostioare inutile.
Unii chiar economisesc ceva bănuți cu multe luni înainte tocmai pentru a avea un fond special de rezervă pentru cheltuit în bâlci și te miri ce ușor pot „să toace” banii într-un timp extrem de scurt. M-am documentat și am aflat că nu este doar la noi așa, ci și în alte țări, mai bogate sau mai sărace deopotrivă. Inițial credeam că distracțiile de bâlci sunt doar pentru cei din țări mai sărace, dar nu este deloc așa.
Chiar dacă acum există magazine super-elegante și super-curate peste tot, in mall-uri inclusiv, oamenii tot se înghesuie în mizeria și aglomerația din bâlciuri și se pare că le și place la nebunie acest lucru. De ce oare? Ce resorturi îi fac pe oameni să reacționeze așa?
Iată câteva motive care îi pot determina să facă asta:
- În bâlciuri e foarte mult zgomot și foarte multă lumină artificială. Te poți pierde ușor în mulțime, chiar dacă ai vrea să ieși în evidență. Și pe stadioane e la fel. Poți vorbi oricât de tare că vei fi cu greu auzit. În bâlci poți să-ți refulezi trăirile ascunse, reprimate. La locul de muncă nu prea poți să urli, dar în bâlci o poți face.
- Muzica ritmată, tare și la modă care răsună în bâlciuri nu-ți creează neapărat o stare de bine, dar te face să-ți dorești să te conformezi celorlalți. Dacă ceilalți scot banii pentru toate prostiile, ești și tu tentat să faci la fel.
- Imaginile colorate prezente în bâlciuri la tot pasul contribuie și ele la crearea unei atmosfere mai degrabă de poveste decât apropiată de lumea reală. Și asta te face să vrei să cheltuiești banii, că doar nu ai parte în fiecare zi de așa ceva.
- Psihologia colectivă te conduce de asemenea la tentația de a cheltui bani, deoarece pentru asta sunt bâlciurile, pentru distracție (stupidă chiar) și pentru „tocat” ceva bănuți puși deoparte din vreme.
- Rugămințile copiilor sau ale celorlalți membri ai familiei te fac să cedezi mult mai ușor în atmosfera de bâlci, decât a-i face-o în condiții normale, acasă sau cu alte ocazii. Atunci când copiii vor ceva, ei sunt și foarte insistenți.
Dar ce poți face ca să „limitezi” cumva „pierderile” la bâlci. Din start admite că nu vei putea reduce la zero cheltuielile, că doar de aia ai plecat în bâlci, ca să mai și cheltuiești ceva. Cu această ideea în cap, stabilește-ți un buget (realist). Mai bine consideră că banii ăia nici nu i-ai avut. Apoi, organizează ieșirea la bâlci din vreme și convinge-ți familia că nu o să mergeți chiar în fiecare zi cât e bâlciul în oraș. O dată sau de două ori e de ajuns, dar trebuie ca și ei să te creadă. De asemenea stabiliți și din timp ce veți cumpăra, ca să fie totuși cheltuielile cât de cât sub control. Bine totuși că bâlciul la noi vine doar o dată pe an…
Eva Anca says
Nouă nu prea ne place la bâlci, așa că scap ieftin când este prin oraș. Dar clar, tentații există odată ce ajungi acolo.
Claudia says
Nici noua nu ne place dar avem un tentat acasa :)) Anul asta nu cred ca scapam.