Supranumită de unii oameni și ”Elveția Orientului”, Bucovina este una dintre cele mai importante atracții turistice ale României și este cunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru bogata moștenire culturală. Îți poți face aici un concediu mai lung sau poți să-ți iei un weekend liber și să faci o escapadă. În ambele situații ai ce face în această zonă, fie iarna, fie vara.
Așa cum probabil deja știi, din punct de vedere geografic, Bucovina este o regiune situată în partea de nord a României, pe o suprafață de peste 10.000 de km pătrați. Ea se întinde însă și pe teritoriul Ucrainei, unde este numită și Bucovina de Nord. Acesta ”a fost luată” de la noi de URSS în 1940, în urma tratatului Ribbentrop-Molotov.
Partea românească a Bucovinei se află în județul Suceava (cu excepția a trei sate ce țin de județul vecin Botoșani) și este renumită pentru peisajele sale montane spectaculoase, pădurile bogate și satele tradiționale pitorești.
Dacă în partea nordică a Bucovinei care este acum în Ucraina, cel mai mare oraș al regiunii este Cernăuți, cu o populație de aproape 300.000 de locuitori, în partea românească, cel mai mare oraș este Suceava, cu o populație în jur de 120.000 de locuitori.
Cum ajungi în Bucovina?
Căile de acces către regiune sunt multiple și de bună calitate. Aeroportul Salcea deservește orașele Suceava și Botoșani, calea ferată Suceava – Vatra Dornei – Dej – Cluj străbate regiunea de la est la vest, iar ruta pe cale ferată București – Bacău – Suceava – Dornești o străbate de la sud la nord.
Tot din Suceava pleacă și DN 17 care trece prin Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Bistrița și Cluj, fiind o axă rutieră principală între Moldova și Transilvania. Și drumul european E85 care intră în țară pe la Siret și ajunge la București, trece prin județul Suceava. În afară de cele menționate există și alte șosele secundare asfaltate care leagă între ele satele și orașele județului Suceava. Așadar căi de comunicație există și se poate ajunge relativ ușor pe șosea și/sau pe calea ferată la toate obiectivele turistice importante din regiune.
8 lucruri pe care să le știi despre Bucovina
- Teritoriul Bucovinei a fost întotdeauna o tentație pentru marile puteri ale Europei și astfel, după ce această regiune a aparținut Moldovei vreme de secole, ea a trecut în componența Imperiului Habsburgic în 1774. „Țara Fagilor” înseamnă Bucovina în limba germană, nume simplu de justificat, deoarece pădurile acestei zone sunt preponderent păduri de fagi, deși nu lipsesc nici alte specii de foioase și de conifere.
- Nu doar pădurile reprezintă marea bogăție a zonei, ci și zăcămintele de minereuri, precum și apele minerale. Să nu uităm că Vatra Dornei este o zonă foarte bogată în ape minerale și este situată în Bucovina. Patrimoniul cultural a Bucovinei este inestimabil și acesta atrage de fapt cei mai mulți turiști.
- Din punct de vedere al populației, Bucovina a fost dintotdeauna un creuzet alcătuit din diverse naționalități. Teritoriul a fost locuit de români, ucraineni, polonezi, ruteni, huțuli, rromi, evrei și desigur germani. Chiar dacă românii au fost mereu majoritari, celelalte minorități etnice și-au găsit locul lor pe aceste meleaguri de o frumusețe aparte.
- Mănăstirile din regiune sunt celebre pentru frumusețea și unicitatea lor și multe dintre ele fac parte din Patrimoniul Universal UNESCO, fiind deci bunuri culturale ale întregii umanități. Ele sunt cunoscute pentru frescele lor exterioare, care acoperă pereții bisericilor și sunt realizate în stilul artei bizantine. Aceste fresce reprezintă o formă de artă sacrală și sunt pictate cu culori vibrante și prezintă scene biblice, icoane și motive religioase
- Nu doar mănăstirile reprezintă atracția turistică a zonei, ci și peisajele superbe, pârtiile de schi, parcurile de aventură, stațiunile balneoclimaterice de interes național și de interes local. Este o destinație ideală pentru iubitorii naturii. Aici poți explora Parcul Național Călimani, Parcul Național Rarău-Giumalău sau poți face drumeții pe potecile spectaculoase din Munții Rodnei.
- Bucovina este cunoscută pentru arta populară și tradițiile sale autentice. Aici poți descoperi meșteșuguri tradiționale precum olăritul, țesutul manual, sculptura în lemn și pictura pe sticlă. Poți vizita atelierele meșteșugarilor locali și poți achiziționa suveniruri unice și autentice.
- Bucovina are o gastronomie bogată și delicioasă. Poți savura preparate tradiționale cum ar fi ciorba rădăuțeană, plăcinta cu brânză, tochitura bucovineană și deserturi delicioase precum papanașii sau cozonacii.
- Singura Universitate a regiunii (în partea românească) se află la Suceava și este una în plină dezvoltare, mai ales după ce țara noastră a intrat în Uniunea Europeană și fonduri importante au fost alocate și în această direcție.
Bucovina este o regiune fascinantă, cu o istorie și o cultură bogată, peisaje naturale impresionante și tradiții autentice. Indiferent dacă ești interesat de arta și arhitectura religioasă, de natură sau de tradițiile populare, Bucovina îți va oferi o experiență memorabilă și autentică.
În săptămânile următoare voi publica o serie de articols despre ce poți face 3 zile în Bucovina, despre ce poți vizita în această regiune. Noi am fost de curând acolo și îți voi spune și impresiile mele din această călătorie.
Eva Anca says
Chiar nu le știam pe toate. Eu admir această zonă pentru tradițiile sale, mi se par extraordinare, și mai fantastic faptul că însă se respectă în mare parte.
Claudia says
Da, e o zona frumoasa si bogata in traditii.