Mindfulness – 75 de meditații pentru reducerea stresului, sănătate mintală și pace interioară
autor Matthew Sockolov, editura Polirom (recenzie)
Mindfulness este o practică mentală și spirituală care implică conștientizarea prezentului în mod intenționat, fără a judeca și fără a reacționa excesiv la ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau în mintea noastră. Este adesea asociată cu meditația și se concentrează pe cultivarea unei atitudini de conștientizare și acceptare a momentului prezent.
În practica mindfulness, o persoană își îndreaptă atenția către senzațiile, gândurile și emoțiile din prezent, observându-le în mod activ fără a le judeca sau a le interpreta. Aceasta implică adesea exerciții de respirație conștientă, scanarea corpului, meditație sau alte tehnici care ajută la îmbunătățirea conștientizării și a concentrării.
Scopul mindfulness-ului este să ne ajute să devenim mai conștienți de propria noastră experiență și să ne gestionăm mai bine reacțiile la aceasta. Prin practicarea mindfulness-ului, oamenii își pot crește capacitățile de a face față stresului, anxietății și altor emoții dificile, și pot dezvolta o atitudine mai echilibrată și mai plină de compasiune față de ei înșiși și față de ceilalți.
Bun, acum că știm teoria sau definiția, ne putem întreba, pe bună dreptate, cum facem practic toate astea? Și aici ne vine în ajutor cartea scrisă de Matthew Sockolov, autorul cărții 75 de meditații pentru reducerea stresului, sănătate mintală și pace interioară, carte publicată la editura Publirom.
Cartea acestuia este, practic, un ghid care prezintă o metodă directă și pragmatică de a aborda meditația mindfulness pornind de la pregătirea practică a autorului precum și de la experiența anilor de lucru cu elevii săi.
În capitolul introductiv autorul ne povestește cum a descoperit el mindfulness, care a fost experiența inițială cu această metodă de a liniști mintea. Ne spune că, în momentul în care a început să practice meditațiile mindfulness se lupta cu fiecare gând care-i trecea prin cap, nu-și accepta emoțiile și zăbovea în mod obsesiv asupra experiențelor din trecut și a temerilor față de viitor.
Ca mulți dintre noi și acesta nu reacționa conștient în fiecare moment al zilei, creierul său trecea pe pilot automat, îți făcea mereu griji și se simțea mai tot timpul frustrat. Însă, după ce a descoperit și practicat mindfulness viața i s-a schimbat în bine iar astăzi practica lui constă în a-și observa experiențele de zi cu zi și a-și reaminti că el este cel care poate alege modul în care să reacționeze la ele.
Cu cât cultiva mai mult conștientizarea cu atât mai puțin se lăsa înrobit de gândurile și emoțiile de moment așa că acum e capabil să ia o pauză, să se calmeze și să abordeze situațiile stresante cu încredere și ușurință.
Din experiența sa și lucrul cu oamenii a obserat că, cu ajutorul practicării mindfulness se poate face față anxietății, tristeții și durerii fizice. Cu toate acestea Matthew Sockolov ne spune încă de la început că nu ne poate oferi un secret pentru a ajunge într-o stare avansată de mindfulness. Singura care te va duce acolo poate fi practica constantă, de zi cu zi.
În primul capitol al cărții avem și câteva informații care se adresează celor care sunt la început în ce privește acestă practică, a celor care abia dacă au auzit ici colo denumirea acesteia dar sunt curioși și dornici să o testeze. Le consider bine venite deoarece așa poți înțelege mai bine ce este. cum funcționează și la ce se referă mindfullness-ul.
Urmează apoi o prima parte cu exerciții de bază pentru a putea începe practica, o parte a doua cu titlul ”Mindfuness ăn fiecare zi” și o a treia intitulată ”Alegerea conștientă a stării de spirit”. Toate sunt, la rândul lor împărțite pe capitole și conțin exerciții practice care, majoritatea sunt în jur de 10 minute.
Durata exercițiilor din carte variază de la 5 minute și până la 20 minute, rar, depășind acest timp. Pe măsură ce te obișnuiești cu practica, te familiarizezi cu tehnicile simple și rapide, poși trece și la celelalte care necesită mai mult timp. Când pornești pe acest drum este foarte important să ai răbdare și să parcurgi exercițiile în propriul ritm.
Personal recomand cartea, pe care eu mi-am comandat-o de la Libris. Mi-a plăcut cum este structurată, faptul că la început autorul explică ce înseamnă mindfulness, care sunt aspectele practicării acestuia, care sunt beneficiile practicii dar și cum să-ți faci un program de practică. Mi-au plăcut, de asemenea și exercițiile care nu sunt greu de făcut. Intr-adevăr, este, însă nevoie să le faci constant pentru a vedea rezultate.
Eva Anca says
Nu știam de carte, dar o trec acum în wishlist. Sigur e o carte utilă și mi-ar prinde tare bine să o citesc.
Claudia says
da, da, chiar o recomand! Mie una mi s-a parut tare de ajutor!