Port ochelari de cel puţin…20 ani. Ochelari pentru distanţă, carevasăzică cei pe care îi porţi în văzul lumii zi de zi, fie că te îmbraci elegant, fie că eşti la o plimbare lejeră în jeans şi pantofi sport. N-am să uit niciodată primul meu control oftalmologic, când am auzit “groaznica” veste: va trebui să îi porţi permanent.
Am avut noroc că primul meu medic oftalmolog a fost o femeie pe care mi-o amintesc având în jur de 45 de ani, vârsta mea de acum, frumoasă şi cochetă şi purtătoare de ochelari. Mi-a citit disperarea în ochi, căci la 20 şi ceva de ani, ochelarii încă mai pot fi o tragedie 🙂
Dar doamna doctor a avut răbdare să-mi explice că pot fi la urma urmei un accesoriu foarte feminin şi că dacă îmi aleg corect ramele îmi pot pune în evidenţă ochii şi pot da un plus de charm oricărei ţinute.
M-a lăsat să răsfoiesc câteva cataloage pe care le avea în cabinet şi m-a învăţat să mă uit la fetele blonde din poze şi să caut forma feţei asemănătoare cu a mea ca să mă orientez spre ceea ce trebuie să găsesc pentru mine însămi.
Am schimbat multe perechi de ochelari în cei 20 ani. M-am obişnuit cu ei, fac parte din realitatea mea de fiecare zi. Mult timp nu i-am purtat permanent, fie din cochetărie, fie din comoditate.
Apoi mi-au crescut dioptriile şi nu mai era de joacă cu şofatul fără ochelari. Încă îi scot întotdeauna când fac poze pentru că nu-mi place cum se reflectă lumina în lentile. Dar per total, cu bune şi cu rele, convieţuim plăcut, eu şi ochelarii mei.
Cum alegem ramele potrivite pentru ochelari
1. Ochelarii se cumpără pe bază de prescripţie, în urma unei vizite la oftalmolog. Am văzut standuri cu ochelari pentru citit în supermarketuri, am văzut şi site-uri care vând ochelari online. Poate sunt eu de modă veche, dar nu aş cumpăra ochelari decât după un control medical şi doar probând ramele şi uitându-mă de 10 ori în oglindă să mă asigur că mă voi înţelege bine cu ei zi de zi, pe termen cât mai lung.
2. Identifică care este forma feţei tale şi alege ramele potrivite pentru a o echilibra. Dacă de exemplu ai faţa rotundă sau ovală, cele mai potrivite vor fi ramele dreptunghiulare. O faţă de formă pătrată va fi frumos pusă în valoare de ochelari cu forma rotundă. Iată mai jos o imagine după care vă puteţi ghida dar mai multe detalii puteţi găsi în articolul “Cum alegi ochelarii in funcţie de forma feţei“.
Dar şi un exemplu de greşeli pe care le poţi face. Deci, aşa nu!
3. Ce culori de rame ţi se potrivesc? Asta depinde de personalitatea fiecăruia şi de ceea ce vrei să transmiţi. Persoanele discrete, care nu vor să iasă în evidenţă, vor alege rame în culori apropiate de cele naturale, în ton cu tenul sau culoarea părului. Persoanele mai tinere, dinamice, pentru care într-adevăr ochelarii sunt un accesoriu la modă, vor alege culori mai îndrăzneţe.
4. Ochelarii vor fi de acum încolo accesoriul pe care oamenii îl vor remarca întotdeauna când vor sta de vorbă cu tine. Alege rame care îţi plac, rame pe care să le iubeşti şi care să-ţi dea încredere în tine. Nu te lăsa păcălită, nu brandul e important, ci “chimia” dintre tine şi ochelarii tăi.
5. Încă nehotărâtă? E de înţeles, mai ales dacă eşti la prima pereche de ochelari. Mergi la cumpărături cu cea mai bună prietenă, cu mama, cu soţul sau cu orice persoană care te face să te simţi confortabil şi în a cărei părere ai încredere.
6. Înainte de a pleca la cumpărături, poate ţi-ar plăcea să te joci un pic cu această aplicaţie. Poţi să alegi o formă a feţei apropiată de a ta, sau poţi chiar să încarci o fotografie personală, iar apoi să schimbi oricâte rame doreşti, până găsesţi forma potrivită pentru tine. Aşa vei şti de la început ce să cauţi în magazine. Va fi simplu şi amuzant în acelaşi timp.
Sper că v-am fost de folos şi vă doresc succes în alegerea celor mai potrivite rame pentru voi!
Mami a citit articolul și a ajuns la concluzia că mie îmi stă bine cu ochelarii în formă de “pisicuță”… 🙂 Știi, eu am scris o compunere despre ochelari, recunosc, greșesc că îți spun de la început despre ce e vorba, dar e frumoasă și poate nu te-ar mai interesa așa mult… Dacă vrei, eu îți dau adresa, să nu pierzi timp răsfoind blogul meu..:)
Frumos articol, foarte important pentru oricine! Eu nu port ochelari, dar mă orientez pentru cei de soare…:) Îmi plac tare mult! . Și nici ochelarii de vedere nu sunt urâți, deloc. Ba chiar te face să devii un pic mai drăguță, așa îmi lasă impresia… Mulțumim de sfaturi!
Maria, iti multumesc pentru vizita.
Sper sa nu ai nevoie de ochelari de vedere niciodata, dar da, cei de soare sunt importanti pentru look-ul unei domnisoare cochete 😉
Foarte bun articolul!
Foarte util articolul. Nu stiam treaba asta cu ochelari in funcție de forma fetei.Eu port ochelari de pe la 14 ani,deci am ani buni si totusi inca nu am aflat ce fel model mi se potrivesc,am fata oarecum ovala,insa as vrea sa ascund si putin nasul care e cam mare:))).Poti sa imi recomanzi un loc in București unde gasesti cam toate modelele? MULȚUMESC. O zi frumoasa
Ma bucur ca iti place articolul si il gasesti util.
Din pacate nu locuiesc in Bucuresti ci in provincie si deci nu te pot ajuta cu informatia dorita 🙁