12 sfaturi practice care să te ajute când faci curățenie în baie
Nu știu cum arată statisticile la noi în țară, cât de mult ne place nouă românilor să facem curat în baie, dar tocmai am citit un articol din care am aflat că 63% din americani nu sunt prea încântați să facă curățenie în acest loc al casei.
Așa că m-am gândit ca astăzi să discutăm puțin tocmai despre curățenia în baie. Cum facem curațenie în baie? De unde începem și cu ce? Cum curățăm perdeaua de duș sau toaleta? Cum prevenim formarea mucegaiului în baie, ce fel de detergenți naturali putem folosi dar și multe alte tips&trics care să ne ajute să facem curățenie în baie.
Pentru început ar trebui să ne organizăm adică să începem să pregătim terenul pentru curățenie, după care să facem efectiv curat peste tot în baie.
12 sfaturi practice care să te ajute când faci curățenie în baie
Pregătește baia pentru curățenie
În primul rând, pentru a putea începe să faci curățenie în baie trebuie să pregătești locul. Cum? Scoțând din baie orice lucru care te-ar putea incomoda pe timpul cât faci curat, aruncând eventualele sticluțe de șampon golite, gunoiul etc. Adică orice nu își justifică prezența în acel loc. De asemenea, poți scoate din încăpere orice mobilier care se poate muta, sau coșul de rufe de exemplu, astfel încât să poți curăța bine peste tot.
Curăță tavanul băii
Pentru a curăța tavanul din baie de praful adunat poți folosi o soluție făcută din o parte oțeț și o parte apă calduță. Folosește apoi un mop curat pe care îl înmoi în această soluție și cureți tavanul cu atenție, protejându-ți eventual ochii cu ajutorul unor ochelari, pentru a te feri de eventualele particule de praf care îți pot intra în ochi.
Curăță perdeaua de duș
Perdelele de duș din material sintetic, vinil, bumbac sau cânepă pot fi curățate spălându-le în mașina de spălat rufe. După spălare nu e nevoie să le usuci într-un loc special. Le agăți la loc în zona dușului și le lași să se usuce.
Dacă din diferite motive nu vrei/poți să folosești mașina de spălat pentru a curăța perdeaua de duș, atunci poți face asta manual. Amestecă, într-o sticlă cu atomizor 500 ml de clor și 2 lingurițe de detergent de vase lichid sau 10 părți apă și o parte clor.
Citește AICI și cum să lași bucătăria curată înainte de vacantă
Pulverizează cu această soluție peste întreaga suprafață a cortinei de duș, lasă să acționeze câteva minute după care clătește. În loc de clor se mai poate folosi apă oxigenată (cunoscută și sub denumirea de peroxid de hidrogen). Spre deosebire de clor, aceasta nu are miros și nu afectează căile respiratorii sau pielea.
Cum cureți toaleta
Pentru a înlătura depunerile de piatră din vasul de toaletă poți turna oțet alb de jur împrejur. Lași să acționeze timp de o oră după care freci bine cu o perie și clătești cu apă. De asemenea mai poți turna puțin clor sau gel special dezinfectant pentru curățarea vasului de la WC în interiorul acestuia. Lasă și peria în el dacă poți pentru a se dezinfecta.
Desfundă/ curăță capul de la duș
În timp, orice cap de duș sau robinet se înfundă, inevitabil din cauza depunerilor de calcar sau alte minerale din apa care trece prin ele. Pune puțin oțet nediluat într-o pungă, bagă după aceea capul de duș în punga. Leagă punga în așa fel încât capul de duș să fie total scufundat în oțet și lasă-l să acționeze peste noapte. A doua zi freacă capul de duș cu ajutorul unei periuțe de dinți uzată, pe care o folosești doar pentru această operațiune.
Cum poți curăța eventualele urme de săpun rămase
Eventualele urme de săpun rămase pe suprafețele din baie le poți înlătura foarte ușor cu ajutorul unei soluții de curățare acide, cum ar fi o combinație de oțet și apă pe care s-o pulverizezi peste acestea. Nu uita să clătești bine după aceea dar și să folosești mănuși care să-ți protejele mâinile.
Cum previi apariția mucegaiului în baie
Pentru a preveni formarea de mucegai în baie, după ce faci duș neapărat aerisește bine locul. Lasă geamurile deschise, folosește deumidificatorul sau aerul condiționat. Orice îți poate fi de ajutor ca să aerisești bine locul și să-l usuci.
Cum scăpăm de mucegai în baie
Mucegaiurile cresc în micro-porii pe care îi gasesc în orice perete, iar în baie mai au la dispoziție pe lângă umezeală și urmele de uleiuri din săpunuri, șampoane și geluri de duș, pe care le absorb și care le ajută să se dezvolte și să cucerească o zonă. Cu zece părți apă și una de înălbitor (clor) se prepară o soluție cu care ștergi bine zona mucegăită. După uscare, vei șterge zona din nou cu o soluție neutră, chiar apă curată, ca să îndepărtezi clorul. Usuc bine totul și menține baia cât mai uscată.
Cum cureți/desfunzi țevile din baie
La o lună sau două maxim, curăță preventiv țevile din instalația de scurgere a băii. Acestea se pot lesne înfunda de la urmele de uleiuri din produsele cosmetice și de la firele de păr. Pentru curățare este de folos să torni în chiuvetă o jumătate de cană de bicarbonat și apoi o jumătate de cană de oțet. Reacția chimică nu doar că va produce spumă, dar va și degresa cu succes totul. Lasă să acționeze câteva minute, după care toarnă câțiva litri de apă fierbinte și totul se va desfunda ca prin minune.
Cum cureți zonele greu accesibile
Pur și simplu, pentru a curăța zonele mai greu accesibile te poți folosi de o periuță veche de dinți pe care o folosești doar pentru asta. Trebuie doar să înmoi periuța de dinți în detergentul pe care îl folosești (în funcție de suprafața pe care vrei s-o cureți) și apoi freci cu ea zonele respective. Ca și detergenți poți folosi din cei cumpărați din magazin sau bio cum ar fi zeamă de lămâie, oțet alb sau sare de bucătărie.
Cum să cureți oglinda din baie
Oglinda din baie se poate curăța foarte ușor folosind fie o soluție specială de curățat gemuri, fie o soluție diluată făcută din apa și lamâie, oțet sau bicarbonat de sodiu. Această soluție o pui într-o sticlă cu pulverizator, pulverizezi pe oglindă și apoi ștergi cu o hârtie de ziar sau cu o cârpă moale. Petele de grăsime se pot înlătura folosind o soluție combinată din apă cu detergent de vase, șampon sau săpun lichid.
De asemenea mai există un truc bun de folosit ca să previi aburirea oglinzii din baie atunci cand faci un duș. Șterge în prealabil oglinda din baie cu puțină spumă de ras sau pastă de dinți. Așteaptă câteva secunde după care șterge suprafața oglinzii cu o cârpă moale sau prosop de bucătărie.
La final curățăm și pardoseala din gresie
Măturăm/aspirăm și apoi spălăm, cu ajutorul unui mop imbinat cu detergent special pentru gresie/faianță și lăsăm la uscat.
Tu cum procedezi când faci curat în baie? Ce detergenți folosești și ce alte trucuri pentru curățenie mai știi?
Cristina Dragomir says
noi avem un ventilator montat in baie si, desi nu aveam fereastra (astea au fost conditiile si ala era singurul loc in care puteam pune baia) nu am avut niciodata mucegai. Poate le este de folos si altora ideea. Un ventilator costa 50-100 de lei.
Claudia says
Multumim pentru sfaturi. Buna ideea cu ventilatorul 🙂
Antoaneta says
Interesante idei, foarte practice de altfel. Mai greu cu aerisitul baii pe timp de iarna, dar ai dreptate – aerisirea e obligatorie daca nu vrei mucegai
Claudia says
Da, e greu dar e necesar 🙁
Szabo ramona says
Eu am dezumidificator…lasa baia uscata dupa fiecare duș…fara aburi in baie…
Claudia says
Multumesc pentru sfat, Ramona! Am sa imi iau si eu daca zici ca e asa bun 🙂
Dana says
Pentru mucegai folosesc solutia antimucegai de la Sano. Pulverizezi si dispare imediat.
Claudia says
Multumesc! Am sa incerc si eu 🙂
Monica says
Bună ziua.
Praful de pe tavan se curata cu aspiratorul, nu cred ca se poate da cu soluție de oțet pe lavabila de prea multe ori. 😁
Urmele de săpun se curata simplu fără chimicale cu partea aspra a unui burete de bucătărie, eu folosesc unul de felul asta și în baie.
De multe ori, cu săpunul care s-a înmuiat sau cu resturile de săpun pe care le pun în putina apa sa se înmoaie și cu un burete aspru curat cada, chiuveta și toaleta., urmele de apa și murdăria se depun apoi mai greu.
Para de la dus o țin si eu în oțet împreună cu sitele bateriilor de la chiuveta și cada, dar o ora este de ajuns.
Spor la treaba și simt practic sa avem, restul e simplu.
Claudia says
Multumesc pentru informatii 🙂