6 trucuri prin care poti economisi spatiu in bucatarie
Locuintele mici sunt mai ieftine, mai accesibile. De aceea tinerele familii sau persoanele singure le prefera. Dar o locuinta mica are de obicei si o bucatarie mica, ceea ce poate reprezenta o adevarata provocare pentru cei ce cauta solutiile de amenajare.
Chiar daca se doreste ca aceasta bucatarie sa fie folosita doar pentru incalzirea hranei sau daca se intentioneaza folosirea ei pentru a gati zilnic cantitati mai mari sau mai mici de alimente, ea trebuie sa fie utila si sa nu-i lipseasca nimic din ceea ce ar trebui scopului pentru care a fost gandita.
Candva imi placea sa ma uit prin revistele de profil, in vreme ce acum imi caut informatia despre amenajarile interioare mai mult pe internet. Astfel am gasit idei foarte interesante pentru amenajarea spatiilor mici, a dormitoarelor, camerelor de zi si desigur a bucatariilor, intr-un loc la care multi nu se gandesc ca la o posibila sursa de inspiratie: pe site-urile producatorilor de mici ambarcatiuni (barci, yahturi).
Acolo fiecare centimetru cub de spatiu trebuie utilizat cu imaginatie si inteligenta. Si din experienta constructorilor de rulote ne putem inspira in gasirea solutiilor potrivite pentru amenajarea unei bucatarii mici. Asa ca hai sa vedem impreuna ce trucuri poti folosi ca sa economisesti spatiu in bucatarie.
6 trucuri prin care poti economisi spatiu in bucatarie
1. Din nici o bucatarie nu poate lipsi o plita de gatit. Fie ca este electrica, pe gaze naturale sau de la soba cu lemne, aceasta este obiectul principal legat de notiunea de gatit. Daca la altceva se mai poate renunta, la plita pentru gatit nu, pentru ca atunci nu am mai putea vorbi de o bucatarie. O plita incorporabila, cum poti vedea aici. ofera mai multe posibilitati de integrare in spatiul avut la dispozitie.
2. Un alt element care nu poate lipsi dintr-o bucatarie este chiuveta pentru spalat vasele, alimentele si ori de cate ori este necesar, mainile bucatarului. O chiuveta simpla, care are deci o singura „cadita” este cea mai indicata, pentru ca permite economisirea unui spatiu insemnat din blatul de lucru. Iar daca nu se gateste pentru o familie numeroasa, de ce ar fi necesara o chiuveta dubla?
3. Blatul de lucru este „locul de munca” al bucatarului. In cazul bucatariilor mici, un blat bine gandit, nu neaparat de-a lungul unui perete, dar chiar si la un colt, poate reprezenta o solutie de compromis intre nevoia de spatiu si ideea de a nu renunta la utilitate. Pentru bucatariile mici se recomanda ca aparatele electrocasnice sa nu stea pe blat. Acestea se vor „ascunde” in alte locuri de depozitare temporare, pana la utilizare.
4. Daca esti pasionat de gatit si iti place sa faci feluri de mancare mai ”elaborate” clar nu vi putea renunta la prezenta in bucataria ta a unui cuptor. Ma refer desigur la cuptorul termic, cel ce coace cu ajutorul caldurii. Un cuptor incorporabil are marele avantaj ca poate fi „introdus” oriunde, chiar si in cele mai neasteptate locuri (vezi yahturi, rulote). Poate fi pus mai sus sau mai jos, mai aproape sau mai departe de plita, de care este perfect independent.
5. Spatiile pentru depozitare trebuie in mod absolut necesar dezvoltate pe verticala. Fie ca sunt dulapuri inchise sau deschise, fie rafturi pur si simplu, trebuie ca acestea sa ajunga pana in tavan. Si de ce nu am folosi si acel spatiu? Pentru usurinta utilizarii lor, obiectele cele mai folosite trebuie puse in locurile mai usor accesibile, in timp ce cele folosite mai rar pot fi depozitate temporar si in zonele cu acces mai dificil.
6. Spatiul pentru luat masa poate fi si o masuta minuscula, sau una pliabila, care se „lipeste” de perete atunci cand nu este folosita. Scaunele de asemenea se aleg in functie de spatiu. Un coltar clasic nu prea are ce cauta intr-o bucatarie mica. Pentru micul dejun sau o cina rapida se poate folosi masuta din bucatarie, dar pentru oaspeti masa se va servi desigur in living.
Voi ce idei mai aveti pentru a economisi spatiu in bucatarie? Cum amenajati o bucatarie mica?
Cristina Dragomir says
din lipsa spatiului in bucatarie si noi am optat pentru masa si scaune pliabile si bine am facut. Daca nu le luam asa, n-ar fi avut loc sa ma mai misc.
Claudia says
Da, exact! Sunt foarte bune in asemenea situatie!