A avea un câine drept animal de companie poate fi o experienţă minunată pentru toată familia, de la cei mici, care cu siguranţă vor fi foarte fericiţi cu noul lor prieten, până la bunicii care vor avea asupra cui să-si reverse prisosul de afecţiune şi de timp liber. Decizia de a aduce un câine în casă, este o acţiune cu implicaţii pe termen foarte lung, care înseamnă atât modificări în rutina familiei, cât şi responsabilităţi şi cheltuieli noi pentru care e bine să fiţi în cunoştinţă de cauză încă de la început.
Sase lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a-ti lua un caine
- Un câine cere mult timp alocat şi multă energie. Înainte de a-l aduce acasă, asiguraţi-vă că aţi stabilit reguli şi îndatoriri clare în ceea ce-l priveşte, pentru toţi membrii familiei şi mai ales că toţi au fost de acord cu prezenţa noului membru al familiei în casă.
- Dacă aveţi un program încărcat şi de obicei lipsiţi mult de acasă, e bine să vă orientaţi către o rasă mică, care nu e foarte activă şi nu necesită plimbări lungi sau îngrijiri speciale.
- Alegeţi un câine potrivit stilului vostru de viaţă şi a mediului în care trăiţi. Dacă locuiţi la casă, poate fi potrivit un câine de rasă mare, care să poată sta mai mult afară. Dacă locuiţi într-un apartament mic de bloc, un astfel de câine nu va avea spaţiu suficient, se va plictisi şi va începe să distrugă lucrurile din jur. O rasă mică e de preferat în acest caz.
- Noul membru al familiei va trebui să meargă…la şcoală. Altfel, în scurt timp veţi fi nemulţumiţi de manierele lui, de faptul că latră în casă şi deranjează vecinii, că nu vă ascultă atunci când mergeţi la plimbare sau că tocmai v-a ros perechea de pantofi preferată. Fie că vă ocupaţi să îl dresaţi singuri, fie că îl înscrieţi la o şcoală de dresaj, oricum ar fi, trebuie să alocaţi timp, eventual şi fonduri pentru educaţia lui.
- Ca şi copiii, căţeii au nevoie de câteva lucruşoare ale lor, un colţ amenajat pentru dormit, vase pentru mâncare şi pentru apă, lesă şi jucării. Rasele mici, mai puţin rezistete la frig au nevoie şi de o hăinuţă de iarnă cu care să iasă la plimbare în sezonul răcoros.
- Înscrierea la un medic veterinar, carnetul de sănătate, vaccinările şi deparazitările sunt obligatorii. Dacă locuiţi într-un oraş mare, veţi găsi fără probleme un cabinet veterinar prin apropiere. De exemplu, găsirea unui veterinar Bucureşti nu reprezintă o problemă, însă în oraşele mici s-ar putea să fie. E bine să vă informaţi dinainte şi în această privinţă.
Un căţel vă va schimba definitiv viaţa. În bine. Veţi fi mai veseli, mai optimişti şi mai activi. Contrar părerii unora dintre mămicile excesiv de grijulii, studiile arată că un câine are o influenţă benefică asupra dezvoltării unui copil. Copiii crescuţi în preajma unui câine se imbolnăvesc mai rar, sunt mai puţin sensibili la alergeni şi devin mai atenţi şi mai responsabili.
Foarte interesant articolul. Felicitari!
Chiar zilele trecute am scris si eu despre cat de important e sa ai un animal de companie si mai ales un catel.
http://lecturidemamica.wordpress.com/2014/05/13/animalele-de-companie-si-copiii/
Asa este, e benefic si important pentru un copil. Mi-as dori ca toti copilasii sa creasca langa un prieten bun, asa cum a crescut baiatul meu 🙂
Cam asa grairam si noi, cu aproximativ un an de zile in urma. Sunt multi oameni care nu gandesc bine, si cumpara animalul de companie, fara sa gandeasca …
http://pozesipisici.blogspot.ro/2013/05/cum-dresezi-cainele-si-pisica.html
Tocmai de aceea am scris si eu, pentru ca sunt parinti care cumpara animalul ca pe o jucarie oarecare, fara sa se gandeasca exact la implicatii.