Am avut cu ceva vreme în urmă un odorizant de cameră lichid, ca cel de aici. A fost frumos, dar s-a terminat destul de repede şi exact când făceam curăţenie prin casă şi am vrut să arunc sticluţa, mi-a picat fisa: ce-ar fi să încerc să-mi fac singură un deodorant de cameră?
M-am informat şi m-am apucat să testez mai multe variante până când am fost mulţumită şi de mirosul obţinut, dar şi de persistenţa lui.
Până la urmă să faci singură deodorantul de cameră nu e numai amuzant, ci şi economic.
Costurile sunt o oricum mai mici decât preţul unui odorizant din magazin. În plus, poţi alege exact aromele care îti plac şi foloseşti doar substanţe naturale, nimic chimic care să afecteze sănătatea.
Cum se face odorizantul de camera natural
Ce am folosit eu:
- sticluţa de la vechiul odorizant de cameră, dar puteţi folosi orice recipient cu gâtul îngust şi cu un capac pe care să îl puteţi perfora.
- câteva betişoare din lemn (am găsit de cumpărat la un magazin care comercializează beţişoare parfumate, lumânări, vase de aromoterapie, etc)
- un ulei, care să impregneze beţişoarele. Reţeta era cu ulei mineral, dar eu am folosit ulei de argan cosmetic.
- un alcool, de exemplu vodka pentru că e incoloră şi aproape inodoră, care va ajuta uleiul “să urce” pe beţişoare
- un ulei esenţial parfumat
Proporţii:
- 2 linguri de ulei mineral sau ulei cosmetic de argan (aprox. 50 ml )
- 2 linguri de vodcă,
- 15 picături de ulei esenţial.
Se omogenizează bine cele de mai sus, se toarnă în recipient, se pune capacul perforat, se introduc beţisoarele şi asta-i tot. Eu am grijă ca o dată sau de două ori pe săptămână, de exemplu atunci când şterg praful, să întorc beţişoarele şi să agit putin amestecul pentru a stimula difuzarea mirosului în cameră. La nevoie mai adaug 2-3 picături de ulei esenţial.
Uleiurile esenţiale le puteti cumpăra de la magazinele cu produse naturiste, sau le puteți comanda online pe de aici.
Puteţi folosi un singur ulei esenţial, sau vă puteţi crea propria aromă combinând mai multe uleiuri care vă plac. Eu folosesc lavandă în dormitor, frezii în camera de zi şi o combinație de lămâie şi tea-tree în baie.
Pentru reţeta de odorizant m-am inspirat de aici.
Foarte interesant !
Multumesc pentru informatii!
Cu mare placere!
Care sunt uleiurile minerale? Unde se găsesc?
Mai multe informatii despre uleiurile minerale gasesti aici
https://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_oil
Nu stiu insa unde se gasesc la noi. Cred ca in magazinele naturiste trebuie sa cauti.
Chiar suna interesant, mai ales pentru cineva ca mine pentru care, 30-40 de lei cheltuiti pe odorizante de camera, e deja e prea mult. Am sa incerc cu un ulei de lavanda.
Sa ne spui daca ti-a iesit si esti multumita.
pare usor de facut! am avut si eu un odorizant de genul si chiar mi-a placut! m-as apuca sa experimentez. betisoarele pot fi si din cele de frigarui? parca si alea-s tot din bambus facute, nu?
Cred ca merg si alea, da 🙂
Buna credeti ca merge si cu ulei de ricin??
Nu as sti ce sa va spun pentru ca nu am incercat. Dar puteti testa sa vedeti daca merge.
ce idee super! imi plac odorizantele de camera, momentan am ramas fara, folosesc fas-fas-uri din acelea automate, dar sa stii ca ar fi mult mai bine sa incerc sa fac si eu odorizante singura! multumesc!
Mmm, nu prea-s bune fas-fas-urile alea. Stiu ca nu prea sunt sanatoase.
Aceasta metoda nu a functionat la mine. Vodka nu a facut sa se amestece cele doua tipuri de ulei, amestecul miroase a alcool in loc de ulei esential, si nici unul dintre mirosuri nu se raspandeste in casa.