Poate ca multi dintre voi ati auzit deja despre cartea scrisa de Napoleon Hill si intitulata sugestiv “De la idee la bani”. Poate ca o parte din voi ai si citit-o deja iar o alta ati si inceput sa puneti in aplicare sfaturile din aceasta carte. Insa cum cred ca mai sunt multe persoane care ori nu au auzit de carte ori au auzit dar inca nu au citit-o dar ar fi interesate de aceste subiect, m-am gandit ca nu ar fi rau sa discutam putin despre ea.
Intentia mea initiala era sa fac o recenzie la carte, asta dupa ce am vazut provocarea lansata de Iulia pe blogul ei prin care ne invita la lectura. Si nu orice fel de lectura ci una pe teme financiare. O provocare la sfarsitul careia, daca o acceptam, sa ajungem la sfarsitul anului sa fim “mai bogati” cu 12 carti de educatie financiara citite si ale caror invataturi sa le putem si aplica in viata de zi cu zi.
Am ridicat si eu manusa aruncata de Iulia, pentru ca mi s-a parut o provocare interesanta si foarte utila si m-am apucat entuziasmata de citit cu bunele intentii ca la finalul lunii sa fac recenzia la carte. Finalul lunii, insa a batut la usa si eu m-am trezit ca inca nu am terminat de citit cartea. Poate parea suprinzator, e doar o carte, veti spune. Ei bine eu una nu o consider doar o carte, o carte oarecare pe care sa o citesti peste noapte. Si nici o carte pe care sa o poti citi in format electronic (ma tenta la un moment dat).
“De la idee la bani” este o carte pe care sa o citesti cu creionul in mana si caietul de notite alaturi, o carte pe care sa o studiezi asa cum studiai pe vremea cand erai elev sau student. De aceea va recomand sa o cumparati si sa o aveti in format pe hartie. Norocul meu este ca examenul Iuliei nu este unul la care se dau note asa incat mi-am permis chiar sa incetinesc ritmul, sa ma opresc foarte des din citit si sa meditez la cele spuse in carte de Napoleon Hill. Chiar sa incep sa aplic unele principii de acolo in ciuda faptului ca nu am terminat cartea de citit.
Nu este singura carte din categoria “dezvoltare personala” pe care o citesc. Au mai fost si altele si la toate cred ca am facut aceeasi greseala: le-am citit pe nerasuflate, entuziasmata de subiect. Cand a fost insa vorba sa trec la fapte am cam picat examenul. De aceea am hotarat ca de data asta sa citesc cartea “pe indelete” cum s-ar zice, adica cu calm si rabdare incercand sa desprind, si sa aplic pe parcurs ce citesc, ideile importante de acolo. Asa ca si aici pe site voi face un altfel de recenzie la carte, una in mai multe parti, pe masura ce citesc suficient de mult inca sa mai scriu inca un articol.
Astazi o sa incep deci prin a va spune cate cuvinte despre care sunt primii 3 pasi pe care ar trebui sa ii facem pentru a ajunge de la idee la bani. Ca sa pornim insa pe drumul transformarii unei idei in bani ar trebui sa avem in minte cateva lucruri de baza care le-am retinut citind primele capitole introductive:
1. speranta nu este un lux ci mai degraba o datorie. E usor sa visezi, toti visam insa una este sa fii visator si alta este sa ai sperante pentru ca a spera si a visa nu sunt sinonime. A spera nu inseamna o stare de reverie si chiar a transforma visele in realitate.
Aceste afirmatii sunt facute in carte de catre o persoana cu dizabilitati care insa a ales, urmand sfaturile din carte, sa nu fie un om obisnuit ci din contra, ne spune el ” este dreptul meu sa fiu cat de neobisnuit pot. Sunt in cautarea prilejului, nu a sigurantei. Vreau sa imi asum un risc calculat, sa visez si sa construiesc”
2. ne putem ordona gandurile, controla emotiile si ordona viata daca gandim creativ, timp in care se pot intampla adevarate miracole in viata noastra;
3. gandurile sunt lucruri, si inca unele foarte puternice mai ales daca ele sunt combinate cu scopuri bine definite, perseverenta si dorinta arzatoare ca ele sa se concretizeze. Puterea care ne poate aduce succesul este chiar puterea mintii noastre care “poate indeplini cu succes orice tel pe care il concepe si in care crede“;
4. succesul este la un pas dincolo de infrangere, ceea ce inseamna ca nu ar trebui sa renuntam niciodata prea devreme, atunci cand te simti coplesit de o infrangere temporara. “Infrangerea este doar un bufon cu un simt acut al ironiei si vicleniei”;
5. piatra de hotar a oricarei impliniri, fie ea importanta sau nu, este scopul. Un scop bine definit ne poate ajuta sa ne indeplinim visele si sa ni le transformam in realitate.
Iata mai jos si primii 3 pasi pe care trebuie sa ii facem, in conceptia lui Napoleon Hill ca sa ajungem de la idee la bani, pasi care in carte sunt descris pe larg in capitole dedicate fiecaruia si explicate pe larg:
1. Sa iti doresti (dorinta). Visele noastre pot deveni realitate atunci cand dorinta noastra le va transforma in actiune concreta. Acest lucru se poate face urmand sase pasi simpli:
- ne stabilim o suma exacta de bani pe care dorim sa o castigam
- hotaram exact ce dorim “sa dam” in schimb pentru banii pe care ii dorim
- stabilim o data precisa pana la care sa intram in posesia banilor
- conturam un plan hotarat pentru a o indeplini si incepem imediat sa-l punem in aplicare
- scriem clar si exact toate aceste obiective pe o foaia de hartie sau le notam intr-un carnetel
- citim acest angajament scris, cu voce tare de doua ori pe zi, inainte de culcare si imediat dupa ce ne trezim iar pe masura ce citim aceste lucruri ne si imaginam, simtim si credem ca avem deja acea suma de bani.
Iata si cateva versuri pe care le-am retinut din acest capitol si pe care de acum inainte o sa le am mereu in fata ochilor mai ales ca, punand efectiv in practica acest mod de gandire am obtinut rezultate neasteptate:
“Si am muncit din greu, ca sclav
Doar ca sa aflu la final
Ca as fi fost platit grozav
De-as fi cerut in mod real.”
2. Sa crezi (credinta). Ca si chimist sef al mintii, atunci cand credinta se impleteste cu gandul face subconstientul sa vibeze si o transpune in echivalentul sau spiritual transmitand-ul Inteligentei Infinite. Credinta da viata, putere si actiune gandului, sta la baza oricarui “miracol” si este unicul antidot al esecului!
Tot in acest capitol mai gasiti si cinci pasi pe care ar trebui sa ii faceti pentru a avea incredere in sine, incredere fara de care nu puteti porni pe drumul materializarii ideii si transformarii acesteia in material/bani.
Si nu uita sa crezi in tine in primul rand!
“Victorii-n viata nu obtin doar cei
Ce sunt puternici si alearga bine,
Castigul poate deveni un obicei
Pentru acel ce spune: CRED IN MINE!”
3. Sa folosesti autosugestia care este nimic mai mult decat agentul de comunicare intre constient si subconstient, intre zona mintii in care salasluieste gandul si cea care serveste ca loc de actiune a subconstientului. Subconstientul actioneaza in baza instructiunilor investite cu emotie si primite cu “sentiment” iar aici intervine autosugestia care poate fi facuta prin trei proceduri simple pe care le veti gasi in acest capitol al cartii.
Retine:
“Orice obstacol poarta samanta unui beneficiu mai important decat necazul aparent”
Ma opresc aici pentru a nu aglomera aceste insemnari cu prea multe informatii, urmand ca luna viitoare sa continui a va povesti ce am retinut eu din aceasta carte deosebita. Intre timp poate incepeti si voi sa o citit si reusim sa strangem in comentarii cateva pareri referitoare la ea.
– va urma-
vavaly says
multe din aceste idei le stiam deja, dar prea putine pun in practica din pacate. voi tine cont de acum mai ales de aceea cu bileteleul si rostirea sumei dorite :).
un articol foarte util si bine elaborat si structurat.
asa cum spui si tu, cartile astea se citesc pe indelete, cu creionul in mana si un carnetele de insemnari alaturi si se revine asupra lor cand si cand .
Claudia says
Multumesc pentru aprecieri, Valy 🙂
In afara de creion am folosit si site-ul pentru insemnari. Dupa cum observi m-am cam lungit la povestit dar sunt atatea idei care merita tinute minte!
Da, multe din ele se repeta in cam orice carte de dezvoltare personala. Si oare daca se tot repeta si noi tot citim si citim, de ce nu le si aplicam? 🙂