Nu am scris un titlu de genul “top 5 masini de spalat” pentru simplul fapt ca nu am testat un anumit numar de masini de spalat, ci doar am studiat foarte bine problema. Asta atat din punct de vedere “teoretic”, cautand cat mai multe date pe internet, dar si din punct de vedere “practic”, din perspectiva celui patit, care s-a lovit de situatia alegerii intre o reparatie sau o achizitie de produs nou.
Deci sa presupunem ca sunteti tineri casatoriti si vreti sa va cumparati o masina de spalat rufe. Sau nu sunteti tineri, dar vreti sa alegeti din multitudinea de oferte care apar la tot pasul.
Apare inevitabil intrebarea: ? In functie de ce criterii? Ei bine, dupa multe chibzuinte, va pot spune ca… nu sunt in masura sa va recomand ceva anume. Dupa patania cu ultima mea masina de spalat rufe am ajuns la concluzia ca a achizitiona o masina de spalat rufe bune, trainica, care sa tina mult, depinde foarte mult de noroc, pentru ca, tinand cont de modul in care se fac acum produsele electrocasnice, numai norocul ne poate salva.
Dar sa va povestesc si voua patania mea. Parintii mei au cumparat cu multi ani in urma o masina de spalat marca “Ignis”. Acum nu am mai vazut asa ceva pe piata. Ignis era un alt nume sub care era vanduta marca Whirlpool si era produsa in Slovenia. A fost o masina buna si solida. 10 ani a tinut, dar a fost folosita intens. S-au mai facut la ea mici reparatii, de genul inlocuit doua furtunuri crapate, schimbat un filtru de apa, dar nimic important sau care sa nu se poata inlocui. Dar cand a mai crapat si pompa, dupa zece ani, cum am mai spus, si cand am aflat ca ar costa vreo 500 de lei reparatia, am hotarat sa cumparam o masina noua, in rate.
Am ales , ca doar eram multumiti de marca. Performanta, cu programator electronic, cu al 6-lea simt, care cica sesizeaza multe despre rufe si decide… Am aflat apoi ca de fapt sesizeaza cantitatea de apa pe care rufele o absorb si de aici decide cu ce fel de tesatura are de-a face. In fine, dupa cateva luni de zile i-a crapat pompa de apa. Mi-au inlocuit-o gratis si imediat, ca doar era in garantie si masina a continuat sa mearga. Ce-i drept era cam zgomotoasa, dar am aflat ca asa sunt cele ale firmei. Si altele se comporta ca avioanele inainte de decolare, dar exista si masini facute de alte firme care cica ar fi mai silentioase. La urma urmei zgomotul nu ar fi o problema. Sa spele bine, asta-i important. A, si sa tina macar vreo zece ani…
Insa, masinei mele de spalat rufe, dupa exact doi ani si doua luni, numai bine ce a iesit din garantie, i s-a defectat rulmentul. Un rulment costa intre 20 si 80 de lei. Doar ca este (aproape) imposibil de schimbat. De ce? Pentru ca asa sunt facute noile produse, adica incapsulate. Deci nu se poate ajunge la rulment pentru ca acesta este “turnat” cu tot cu cuva. Si nu e un caz singular. Am aflat ca multe marci de masini de spalat sunt “de unica folosinta” adica sunt proiectate atat de prost, incat nu se mai pot repara.
Ma gandesc ca este o problema de legislatie europeana si poate ca ar trebui sa ne unim cu totii fortele, sa militam ca prin legislatie, producatorii sa faca produsele “reparabile”. Pentru ca nu este admisibil ca sa fii nevoit sa iti schimbi masina de spalat la fiecare doi ani. Deci, daca as dori sa schimb rulmentul cu tot cu cuva, m-ar costa 500 de lei. Nu am inteles daca aici este inclus si transportul, dat fiind ca firma autorizata de Whirpool sa faca astfel de reparatii e una singura in tot judetul si nu e din orasul meu. In plus, aceasta imi poate oferi doar sase luni de garantie. Merita efortul financiar? Eu zic ca nu. Mai ales ca nimeni nu imi poate garanta ca aceasta masina de spalat va fi si funtionala ani buni de zile de acum incolo. Asa ca am deci sa imi cumpar una noua. Ce marca insa? Buna intrebare!
Concluzia si raspunsul la intrebarea din titlul ar fi ca daca vreti sa va luati o masina de spalat noua si nu aveti bani de “Miele”, singurele masini de spalat care sunt cu adevarat bune si au si zece ani garantie (dar care ale caror preturi “sar” de 1000 de euro), alegeti una care sa fie montata cu suruburi (toate componentele) si nu incapsulate. Asta pentru ca in cazul in care apare o defectiune sa nu trebuiasca sa cumparati una noua.
Si inca ceva: nu alegeti una cu “n+1” de turatii pe minut la centrifugare, pentru ca oricum rulmentii nu rezista. Cel mult 1000 de turatii sunt arhisuficiente, desi cei care repara masinile de spalat ne recomanda sa folosim de obicei doar 800 de turatii pe minut! Asta daca vrem ca masina de spalat rufe sa funtioneze cat mai mult timp.
Cu aceste doua criterii in minte o sa ma merg eu la cumparaturi pentru a-mi cumpara o noua masina de spalat. Ce marca? Din pacate nu stiu inca. Mi-as dori una si care arata precum cea din imaginea de mai sus dar… deocamdata e doar un vis…
Voi ce experiente aveti cu masina voastra de spalat rufe? Ce sfat ati putea da in legatura cu achizitionarea acesteia?
Eu am una Bosh de 5 ani, cel mai ieftin model de la aceasta marca, are 1000rotatii, folosesc 600 in genere(de altfel nu pt selecta de cat 600 sau 1000). Spala impecabil si cu detergenti mai ieftini, si la programul scurt de 30grade. Muuult mai bine decat precedenta (alta marca, cel mai scump model in acel moment de pe piata). Nu are afisaj electronic, e simpla, pentru “prosti”, mie imi plac mult modelele care nu ma obliga sa citesc carti tehnice. Sper sa ma mai tina cel putin 5 ani:)
Anca, sa stii ca si eu am ajuns la aceeasi concluzie, masinile de spalata “pentru prosti” cum zici tu sunt cele mai bune 🙂
Am vrut masina sofisticata si laudat si m-am ales cu … 🙁
Am reusit insa intre timp sa o repar. Nu la firma specializata. In nici un caz. Solutia lor era sa schimb cuva cu totul. Insa un vecin inventiv, care stie si ceva meserie in domeniu s-a priceput sa o repare. A taiat, a demontat, a schimbat rulmentul si a lipit la loc carcasa. Ceva de genul asta. Acum sper sa mai functioneze macar doi ani ca sa nu imi para chiar rau de banii dati pe ea. Insa cand voi fi nevoita sa imi cumpar alta voi cauta sa fie cat mai simpla sau….Miele despre care am auzit doar lucruri bune. 🙂
SCUZE DE GRESELI DECAT E DECAT SI NU DE CAT
nici nu am observat 🙂 As fi corectat 😉
eu am un Whirlpool si se pare ca am avut noroc. o am de 12 ani si n-am avut nicio problema.
din pacate masinile noi sunt programate din fabricatie sa se strice dupa un anumit numar de ani. Se pare ca de aia sunt atat de scumpe, pentru ca e mai costisitor sa o programezi se strice dupa cativa ani decat s-o faci sa functioneze mult si bine. Traim intr-o lume nebuna! (citisem un studiu serios pe tema asta si fabricantii n-au negat conceptul de “obsolescence programmee” (nu stiu cum ar veni in romaneste)
Dap, cele fabricate candva sunt mult mai bune. Si Iginisul meu vechi tot de Wirlpool sunt facute si tocmai de aia am ales marca asta acum dar se pare ca intre timp au uitat cum se mai fabrica o masina de spalat trainica 🙁
Eu am una Indesit cred ca este de vreo 8 ani, a cumpărat-o tati de mult, dar merge perfect de atunci.
Da, alea mai vechi erau mai bune. Astea noi…dezamagire 🙁
Din fericire – ptiu,ptiu,ptiu! sa nu se deoache! – masina mea are 17 ani si n-am reparat-o niciodata pentru ca nu a fost cazul (iar inainte de ea maica-mea a folosit o Alba-Lux timp de 35 de ani pana a crapat de tot, saraca si s-a ars ceva circuit in interior. Dar masinile alea s-au dus pe apa sambetei.). Asta de acum este o Indesit produsa in Italia (adica chiar scrie pe eticheta lipita in spatele masinii made in Italy), are 12 programe si maxim 800 de turatii (eu o folosesc la 700). Este folosita saptamanal, iar ocazional chiar mai des. Nu are afisaj electronic si alte chestii sofisticate, si nici nu-mi doresc, pt ca viata m-a invatat ca un aparat electrocasnic cu cat e mai “smecher” cu atat e mai fin si se poate strica mai repede. Ce alte sfaturi ti-as da eu, in afara de ce ai zis tu, in cazul in care mai e posibil sa existe ce-ti spun:
– tamburul, cuva si restul pieselor angrenajului interior sa fie metalice
– sa scrie pe ea “made in..numele unei tari …” si nu made in EU sau mai stiu eu ce.
– sa se gaseasca usor piese de schimb la ea si sa ai service in localitatea unde o folosesti/locuiesti.
Despre Whirlpool al 6-lea simt am mai auzit chestii. Am o colega care si-a luat asa ceva imediat dupa ce a aparut, si foloseste doar 2 programe, pt ca la restul baga prea putina apa si rufele ies nespalate si semi-uscate.
Multa bafta sa gasesti ceva care sa te tina fara reparatii minim 10 ani!
Ohoo un subiect de foc pt unii 🙂 masina de spalat rufe 🙂
Noi am luat, cand ne-am mutat, acum, vreo…8 ani, un Whirpool – cu butoane de pornit oprit, rotita de ales programul, il invarti si apoi mai ai turatii maxim 1000 sau 800 nici nu stiu, ce conteaza e ca merge brici, spala ff bine si nu am avut pb cu ea decat o data -dar si atunci a fost vina celor de la Electrica, nu era tensiune si nu mai mergea si dadea eroare si tiuia de nebuna, pana ne-am prins ce si cum si am oprit-o. Dupa ce au reparat nenii ce era de reparat, pe sus pe strada pe la cabluri, si a revenit tensiunea, nu am mai avut probleme cu ea.
Ce pot spune e sa Nu iei de la Daewoo – cu incarcare verticala – au ai mei, au avut tot asa si tot la mana le clateste, ca iar s-a defectat nu stiu ce si nu a mai sunat nici un mester sa vina sa vada ce si cum. Sincer o fi ea cu spalare cu bule, dar parca nu curata asa bine, precum Whirpool-ul pe care il avem noi.
Soacramea a luat un Indesit si a avut totusi ceva pb cu el, pana a venit sa umble la ea, dar si acum daca spala mai mult de 2-3 masini, trebuie sa faca o pauza mai lunga, altfel nu mai face nimic 😉 A mea amtestat-o si cu 5 masini consecutiv si tot merge bine merci 🙂
Am auzit vorbindu-se de bine de Beko – dar nu stiu sa iti dau mai multe info.
Sper sa te fi ajutat cu ceva cu mesajul meu kilometric 🙂
Un singur lucru stiu…ca trebuie sa caut o masina de spalat care sa nu aiba cuva asa lipita. In rest…poate fi orice marca noname 🙂
Candva masinile de spalat erau rezistente. Acum le-au facut din ce in ce mai smechere dar se strica rapid 🙁
Citirea articolului tau vine taman acum cand am eu probleme cu masina de spalat.
Am avut mai multe marci de-a lungul timpului, singura care a rezistat 6 ani la spalari intense, zilnice, dese a fost Artic produsa in Slovenia (exista si modele produse in Turcia care nu sunt recomandate, iar in Romania am inteles ca nu se mai produc).
La faza cu suruburi nu ma gandisem. Bine ca am citit la tine! Nici de turatii nu stiam!
Bine de stiut!!!
Da, sunt multe lucruri bine de stiut. Pacat ca le aflam doar pe cont propriu adica cand patim ceva 🙁
Sa stii ca la Artic ma gandesc si eu acum :p
Are o prietena. Spala bine, e ieftina… o are de ceva ani…deci ce imi mai pot dori? :))
Și eu am Whrilpool de 10 ani și nu am avut niciodată nici o defecțiune la ea. Și e super-folosită! Soțul meu a desfăcut-o o dată să vadă dacă are calcar și să-i curețe filtrul, și pe interior arată ca nouă. Se pare că rulmentul care ține cuva este mai mare decât la mașinile obișnuite și e foarte rezistent! Dar îți spun un secret :))) Când alegi o mașină de spălat, cel ma bine este să aibă doi rulmenți care susțin cuva. De obicei cele care au capac pe deasupra sunt cu doi. Soacra mea însă are aceeași marcă de mașină de spălat, dar mai nouă, și s-a stricat. Nu a mai reparat-o. Și-a luat alta Bosh care se pare că rezistă de ceva ani!
Da, alea vechi, indiferent de marca sunt inca bune. Astea noi aparute, cu tot felul de imbunatatiri care de care mai smechere… mai bine fara ele ca lasa de dorit 🙁
Buna ziua,
Mi-a cazut rulmentul de la masina de spalat si un meserias mi-a propus inlocuirea lui prin taierea cuvei .Am vazut mai sus ca si d-voastra ati avut aceeasi problema .Merita facuta reparatiamasinii prin aceasta metoda ?
Multumesc .
Raspunsul sincer, este… NU! Eu am incercat s-o repar dar nu a tinut si la cateva luni mi-am cumparat alta. Alta marca. Am o parere proasta despre Whirpool 🙁
Mama are un Indesit de vreo 15-17 ani. Acusi ii facem si majoratul. Are vreo 6 ani de cand o foloseste la tara, nu la apartament si numai 2 ani de cand are hidrofor. Inca spala impecabil si a fost demontata piesa cu piesa de 2 ori crezand ca e stricata. Am urmarit un documentar foarte foarte fain pe History care vorbea exact despre ceea ce ziceai si tu: multe aparate, nu numai masinile de spalat, de la telefoane mobile pana la automobile au piese conglomerat sau nu se pot repara doar inlocui. In SUA deja dadeau legea prin care producatorii nu mai aveau voie sa faca asta. Acuma in Europa/Romania, Dumnezeu cu mila. Ce urmareau producatorii era sa faca mai multi bani prin vanzarea mai multor produse, nu prin repararea lor. Pura economie de piata ….O rusine, pentru ca si mediul incjonjurator sufera de la asta.
PS: Frigiderul mamei are si el cam tot aceeasi varsta, in 3 usi orizaontale cu cea din mijloc putand fi frigider sau congelator, marca LG, printre primele pe piata romaneasca cu no frost. Mai gaseste unul acuma care sa reziste atata! 😛
…“obsolescence programmee” (nu stiu cum ar veni in romaneste)”, s-ar traduce ca uzura morala planificata!
Mai multe detalii despre acest concept puteti afla urmarind documentarul din link:
https://www.youtube.com/watch?v=yywRhj_buok