De multe ori in retete se spune ca va trebui sa coacem compozitia obtinuta intr-o tava rotunda, de genul celei din poza, cu diametrul de ”X” centimetri. Insa, din pacate in dotarea bucatariei noastre nu avem o tava rotunda. In schimb avem o tava de forma ovala. Sau invers. Ce facem? Renuntam la a o mai prepara? Bineinteles ca nu!
Asa ca vom apela la o mica trasformare, la un mic calcul matematic, in ideea de a obtine un rezultat care sa ne permita sa coacem prajitura fara griji in tava pe care noi o avem. Si acest lucru se poate face foarte usor. Nu o sa va dau un tabel de transformare, ci o sa va indic o metoda de calcul pentru care veti avea nevoie de un creion, o hartie si un calculator.
Se stie din scoala generala ca aria cercului este data de formula pi de inmultit cu r patrat, adica numarul 3,14 plus inca o infinitate de zecimale (noi luam doar 3,14 in cele mai multe probleme) de inmultit cu raza cercului si inca o data cu raza cercului.
O tava ovala are forma de elipsa, dar aria elipsei nu prea se stie, pentru ca ori nu s-a invatat (depinde de ce liceu ati facut), ori s-a uitat. Formula este tot simpla si spune ca trebuie sa inmultim pi cu a si cu b, unde a si b sunt semiaxele mari ele elipsei, adica dimensiunile “cercului turtit” care este ovalul nostru, sau elipsa. De aici se vede usor ca a ori b este egal cu raza cercului la patrat, de unde raza cercului este radical din a ori b. Nici macar de 3,14 nu mai avem nevoie…
Prea greu? Nu e, dar un exemplu practic ar fi mai util. Asadar aveam o tava ovala cu 35 de centimetri “lungime” (distanta cea mai mare, masurata in interior) si 24 de centimetri “latime”, adica axele aveau 35 si respectiv 24 centimetri. Semiaxele (pe jumatate) aveau logic, 17,5 si respectiv 12 centimetri.
Am inmultit 17,5 cu 12 si am obtinut 210. Am extras radicalul (cu un calculator de buzunar) si am obtinut aproximativ 14,5. Deci raza cercului (daca tava ovala ar deveni rotunda) este 14,5 centimetri, ceea ce inseamna un diametru de 29 centimetri (14,5 ori 2, desigur). Cu alte cuvinte, tava mea ovala de 35 pe 24 centimetri este echivalenta cu o tava rotunda de 29 centimetri in diametru. Simplu si rapid!
Spor la calculat si gatit! 🙂
[…] Daca nu aveti o tava ovala de dimensiunile celei in care am pregatit eu acest crumble cu prune si nuci, fara zahar, puteti folosi si o tava de forma rotunda facand transformarile asa cum am explicat aici. […]