Maca sau Lepidium meyenii, dupa denumirea stiintifica, este o planta erbacee din familia cruciferelor, deci inrudita cu conopida. Creste in Peru si radacina acesteia se consuma de sute de ani, fiind considerata un adevarat aliment-medicament minune.
Maca contine vitamina B1, B2, B12, acizi grasi, calciu, oligoelemente ca : mangneziu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, cositor, aluminiu, zinc, bismut, fosfor, iod si fier, macamida (un tip special de amida), flavonoizi (care imbunatatesc functiile corpului) si izocianati care confera proprietati de tonifiere, anti-stres si afrodisiace.
Acizii grasi pe care ii contine radacina de Maca ajuta la sporirea imunitatii organismului, fosforul, vitamina B1 si B12, ajuta la imbunatirea sistemului nervos al organismului, alcaloizii la asimilarea optima a anumitor nutrienti de catre organism iar glucozinolatele si fibrele din compozitia acesteia au rolul de a preveni aparitia anumitor forme de cancer. Radacina de Maca este alcatuita din: 60% carbohidrati, 10 % protein, 8,5% fibre si 2,2 % grasimi.
Consumul acesteia are foarte multe beneficii dar eu o sa ma refer in articolul de astazi doar la cinci dintre ele si care vizeaza sanatatea femeii
5 beneficii ale consumului de maca pentru femei
- Diminueaza simptomele cauzate de menopauza. Aceste efecte se datoreaza compusilor fitochimici care echilibreaza balanta hormonala, reduc frisoanele, stimuleaza metabolismul si contribuie la scaderea in greutate, compensand astfel tendinta de ingrasare a femeilor ajunse la menopauza.
- Imbunatateste functia sexuala. Echilibrarea balantei hormonale pe care o realizeaza compusii din maca contribuie si la imbunatatirea functiei sexuale a femeii, mai ales ca planta este si un bun afrodisiac, alaturi de un antidepresiv natural care nu are efectele nedorite cauzate de medicamentele sintetice.
- Creste fertilitatea. Studiile au demonstrat ca substantele din maca contribuie la luteinizarea serului glandei pituitare, ceea ce are efecte legate de imbunatatirea fertilitatii. Desigur la acest efect contribuie si starea generala de sanatate pe care consumul de maca o realizeaza, atunci cand este folosita cu regularitate.
- Creste densitatea osoasa. Se stie ca odata cu inaintarea in varsta densitatea osoasa se diminueaza, si femeile ajunse la menopauza resimt din plin acest efect nedorit. Compusii din maca ajuta la intarirea oaselor prin cresterea densitatii acestora.
- Vitaminele si mineralele, alaturi de acizii grasi si proteinele pe care radacina de maca le are din belsug contribuie la energizarea generala a organismului. De asemenea s-a observat si o recuperare mai buna in cazul pacientilor care au suferit diverse interventii chirurgicale si care au avut in dieta pulberea radacinii de maca.
O puteti gasi sub forma de comprimate () sau sub forma de pulbere ecologica ()
Radacina de maca says
Mi-a placut foarte mult descrierea de sus, n-am stiut ca radacina de maca are proprietati asa de bune. Multumesc pentru informatii!
Claudia says
Cu placere 🙂