Cat poate fi de greu sa comunicam intre noi? Chiar daca aceasta intrebare retorica pare banala, ei bine raspunsul necesita nu volume intregi de carti, ci probabil biblioteci intregi, si tot nu s-ar putea epuiza subiectul. Iar daca dorim sa ne perfectionam in arta comunicarii, trebuie sa ne punem serios pe studiu si apoi sa facem practica la nesfarsit.
Companiile incearca sa comunice cat mai bine cu clientii si sa le transmita un anumit mesaj, tarile incearca si nu prea reusesc sa se puna de acord intre ele intro multitudine de probleme, oamenii cauta sa exprime mai bine ceea ce simt si doresc, sotii in cadrul unei familii cauta mereu sa inteleaga ce spune celalalt.
S-a gasit ca cea mai mare parte a problemelor noastre de tot felul apar din motive legate de deficiente ale comunicarii. Cand vine vorba despre comunicarea cu persoanele de sex opus, problemele par sa devina si mai dificile.
Primim de peste tot sfaturi, citim in carti dar ne blocam cand vine vorba de practica. Sa zicem ca sunt un baiat sau un barbat, mai timid sau mai indraznet si vreau sa-i vorbesc acelei tinere atragatoare, dar brusc m-am blocat si eu. Aceasta situatie apare de nenumarate ori in viata mea si de milioane si miliarde de ori in societate.
Am o colega de munca de care sunt sau nu atras si trebuie sa-i spun ceva legat de ceea ce facem in cadrul firmei. Iarasi sunt blocat sau nu sunt bine inteles. Ce e asa de greu, ca am tot citit prin carti? De ce se pare ca la mine nu merge, nu functioneaza? E vremea “sa rup pisica in doua” sau “sa iau taurul de coarne”, dar nu am experienta, exercitiu, practica.
Nu sunt student la vreo facultate de arta teatrala si cinematografica, nici la studii politice sau la relatii internationale, deci nu am stiinta de a negocia sau comunica a celor de acolo (cata or avea si ei). Eu vreau doar sa comunic cu fetele, doamnele si domnisoarele cu care intru in contact.
Se pare ca acestea sunt atuurile de ordin psihologic al activitatilor de videochat. Superioare ca efect chat-ului obisnuit, prin mesaje scrise, videochat-ul te pune fata in fata cu cineva cu care poti exersa arta comunicarii.
Si fiind vorba de persoane experte, cu siguranta ca iti va fi mult mai usor sa faci practica in arta comunicarii. Si nu e o problema minora. Mari savanti, mari invatati si mari oameni de stat, de altfel majoritatea dintre ei, au recunoscut ca la un moment dat in viata lor nu stiau cum sa vorbeasca in public si nici macar cu cineva apropiat lor, ca sa se faca intelesi.
Abia dupa ce au deprins arta comunicarii si si-au invins teama de a vorbi, abia atunci au putut sa progreseze, sa se faca intelesi si sa isi propage ideile.
Credeti ca videochat-ul e ceva frivol? Nicidecum, pentru ca un studiu serios isi va autoimpune niste standarde inalte de calitate, iar discutiile purtate ne pot ajuta sa ne perfectionam in arta de a vorbi.
Sa nu uitam ca vin sarbatorile legate de relatiile dintre persoanele de sex opus, dar suntem pregatiti sa vorbim? E mai intai ziua indragostitilor, ca o fi de Sfantul Valentin ca la occidentali, ca o fi de Dragobete ca la noi. Vine apoi 1 Martie, cand barbatii ofera martisoare (ca in sudul tarii) sau cand femeile dau martisoare (ca in Moldova, inclusiv Bucovina si Basarabia). De 8 Martie insa nu e nici o controversa, femeile sunt cele care primesc toata atentia, mai peste tot in lume. Dar tot va trebui sa le vorbim…
Leave a Reply