7 beneficii ale consumului de ovaz
Ovazul, cu denumirea lui latina Avena Sativa, este o cereala paioasa, inrudita deci cu graul, dar spre deosebire de acesta nu are spic. Desi este o cereala minune ce contine multe substante benefice pentru sanatate, oamenii o consuma in cantitati relativ mici. Statisticile arata ca 95% din productia de ovaz este folosita pentru hrana animalelor, a cailor in special si doar 5% este consumata de oameni.
Dar sa vedem prin ce se deosebeste ovazul de grau si apoi care sunt beneficiile consumului de ovaz. In primul rand ovazul, spre deosebire de grau are mai putin amidon (care este foarte mult in faina alba de grau) si prin urmare are si mai putine calorii. In al doilea rand ovazul are in compozitie foarte multe fibre (comparativ cu graul sau cu alte produse derivate), atat fibre solubile, cat si fibre insolubile. In al treilea, dar nu in ultimul rand, ovazul are importante cantitati de proteine, vitamine (din grupul B mai ales) si minerale.
7 beneficii ale consumului de ovaz
- inbunatateste tranzitul intestinal. Acest fapt se datoreaza fibrelor alimentare, responsabile de calitatea generala a digestiei. Ovazul devine astfel un aliment ideal pentru persoanele care au un tranzit intestinal si o digestie lenta deoarece imbunatateste ambele procese.
- ajuta la accelerarea slabirii atunci cand tinem o dieta pentru asa ceva, asta datorandu-se tot datorita prezentei in cantitate mare a fibrelor in compozitia lui. Atfel spus ajuta la mentinerea siluetei si implicit a starii generale de sanatate. Fibrele solubile din acesta, cand ajung in stomac, isi maresc de cateva ori volumul cand intra in contact cu apa, actionand astfel ca un buretete si absorbind in drumul lor grasimile nesanatoase dar si toxinele. In plus ofera senzantia de satietate care dureaza mult in timp si astfel nu mai suntem tentati sa mancam asa des.
- reduce nivelul colesterolului. Beta-glucanul, o componenta a acestei cereale, este raspunzator de acest efect benefic.
- intareste sistemul imunitar. Vitaminele din grupul B si mineralele din ovaz au acest efect atat de dorit. De asemenea antioxidantii ajuta sistemul imunitar, prin reducerea posibilitatii de aparitie a inflamatiilor.
- protejeaza inima. Antioxidantii din ovaz reduc stresul oxidativ cu efecte benefice asupra vaselor de sange, mai ales a celor care alimenteaza inima, reducand riscul aparitiei infarctului miocardic, dar protejand si vasele de sange din creier, reducand astfel riscurile aparitiei accidentului vascular cerebral.
- scade riscul incidentei aparitiei cancerului de colon datorita fibrelor care absorb toxinele si substantele ce pot produce tumori, existente in intestin.
- previne instalarea cancerului de san. Studii facute au aratat ca femeile care sunt la premenopauza si consuma mai mult de 30 de grame de fibre pe zi isi reduc cu 52% sansele de a face acest tip de cancer, comparativ cu cele care consuma mai putin de 20 de grame pe zi.
Exista multe alte beneficii ale consumului de ovaz, dar trebuie sa atrag atentia ca nici un aliment nu este un panaceu universal. Daca un mic dejun cu fulgi de ovaz poate fi o modalitatea foarte potrivita de a incepe ziua, excesul poate sa dauneze, pentru ca orice exagerare are efecte negative. Astfel, desi are mai putin amidon decat faina alba de grau si un consum moderat ne mentine greutatea normala, consumat in exces, ovazul (sub forma de fulgi sau de produse de patiserie care au faina), ne poate ingrasa la fel de bine ca oricare alt aliment.
De asemenea exista in randul populatiei, ce-i drept in procente mici, categorii de persoane intolerante la unele dintre componentele bobului de ovaz. Medicul le poate depista si poate recomanda persoanelor in cauza sa nu consume deloc ovaz. Si bineinteles, nici cei care sunt perfect sanatosi nu trebuie sa faca excese.
[…] citi articolul pe care l-am publicat saptamana trecuta pe celalalt site pe care scriu si pe care il gasiti aici. Si cum drept sa zic eu una nu sunt fan fulgi de ovaz consumati in deserturi cum este faimosul […]