Cinci beneficii ale consumului de broccoli
Am tot auzit despre beneficiile pe care consumul de legume din familia cruciferelor il poate aduce sanatatii. Dar ce sunt cruciferele? Numite de asemenea si brassicacee, cruciferele sunt o familie de plante care au in comun forma de cruce a florilor, dar desigur si alte lucruri, care i-au facut pe biologi sa le clasifice astfel.
Dintre cele mai cunoscute si care ne intereseaza pentru ca le consumam aproape zi de zi pot fi enumerate: varza, conopida, broccoli, napul, varza chinezeasca si cea de Bruxelles, rapita, hreanul, ridichea, dar si multe altele din flora spontana (sa zise buruieni, in fapt plante medicinale valoroase). Dintre toate cruciferele, ma voi referi astazi, pe scurt, la beneficiile pentru sanatate pe care le aduce consumul de broccoli.

Cinci beneficii ale consumului de broccoli
- Un studiu coordonat de oamenii de stiinta de la un institut de cercetari alimentare din Norwich (Marea Britanie) a demonstrat ca glucorafina, un fitoelement care se găseşte în broccoli, are un rol esential in prevenirea cancerului. Glucorafina este de fapt un precursor al sulforafanului (adica se transforma in timpul metabolismului din corp in sulforafan), substanta care este importanta pentru stimularea functionarii corecte a mitocondriilor din celule.
In studiul despre care am amintit, mai multor loturi de pacienti li s-a dat sa consume broccoli, iar probele de sange au fost analizate periodic. Si nu era vorba despre orice fel de pacienti, ci de cazuri de bolnavi de cancer de san (femei) si de prostata (barbati).
O imbunatatire evidenta a fost observata in cazul celor care au consumat broccoli, in comparatie cu cei care nu au avut aceasta leguma in dieta. Cercetatorii au gasit si cantitatea necesara, aceasta fiind de 400 de grame de broccoli consumate pe saptamana, la doua-trei mese. Vi se pare mult? - S-a demonstrat ca broccoli are efect puternic de reducere a nivelului de colesterol din sange. Acest fapt se datoreaza pe de o parte fibrelor pe care aceasta leguma le are din abundenta si care la nivelul intestinului stimuleaza digestia, iar pe de alta parte abilitatilor substantelor continute de a stimula secretia de bila si de a ajuta astfel ficatul. Studiile arata insa ca, desi efectul este prezent si la leguma cruda, cel mai evident este insa in cazul consumuli de broccoli gatit inabusit (sau la aburi).
- Broccoli are un efect puternic si dovedit de detoxifiere a organismului. Glucorafina, gluconasturtina si glucobrassicina sunt trei fitonutrienti responsabili de acest efect. La acestea se adauga izotiocianatii continuti in broccoli, care au de asemenea un puternic efect de stimulare a acelor procese metabolice ce conduc la detoxifiere.
- Broccoli ajuta la rezolvarea problemelor legate de deficitul de vitamina D. Acest fapt se datoreaza nu vitaminei D in sine, pe care leguma o are in cantitati foarte mici, ci complexului de vitamina A si K (existente in broccoli) ce au un rol major in stimularea organismului sa isi fabrice singur vitamina D. Ba mai mult, aceste vitamine A si K ajuta si invers, in cazul supradozelor de vitamina D, realizandu-se procesul invers de eliminare a acesteia din organism si de restabilire a echilibrului necesar.
- Broccoli este o sursa bogata de kaemferol, un flavonoid cu rol in stimularea proceselor antiinflamatorii din organism si in de asemenea cu rol anti-alergenic. Trebuie insa de mentionat ca in acest caz studiile sunt abia la inceput.
In plus, daca nu reusim sa consumam atat de multe crucifere printre care si broccoli, nu uitati ca avem posibilitatea sa gasim suplimente naturiste extrase din aceste vegetale atat de pretioase. Unul dintre ele este si Indole 3 despre care v-am vorbit atunci cand v-am povestit despre prima mea comanda de la iHerb (vezi aici articolul).
Desigur ca si celelalte crucifere au efecte pozitive in prevenirea diferitelor tipuri de cancer, dar in acest articol am vrut doar sa va spun despre broccoli, mai ales ca acum se poate gasi de cumparat mai tot timpul anului si ar fi pacat sa nu folosim (vezi aici cateva idei de retete cu broccoli) ceea ce natura ne-a pus la dispozitie cu darnicie.
Sa va fie spre folos!
Leave a Reply