Stiati ca exista plante care pot creste din nou, in propria bucatarie, daca le punem in apa? De fapt toate plantele ca sa crească au nevoie de apa. Lucru pe care il stie toata lumea.
Insa, in articolul de fata ma voi referi la unele plante care au fost deja crescute in sol (cu apa) si care pot inca sa mai creasca daca sunt puse doar in apa.
Dar la ce ne poate folosi asta noua, poate va veti intreba? Veti vedea ca sunt multe posibilitati de a folosi si refolosi plantele pe care le aveti, ca si resturi, prin bucatarie. In felul acesta putem spune ca facem si putina economie in buget, nu? 🙂
Unele le putem creste in apa ca sa le avem proaspete in caz de nevoie, ca sa nu mai cumparam verdeata de la piata cu fiecare ocazie. Altele le putem revigora ca sa le (re)plantam ulterior in sol.
Trebuie sa va mai spun si faptul ca nu avem nevoie doar de apa pentru a le creste ci si de un loc luminos, eventual pe pervazul geamului de la bucatarie, sau intr-un balcon.
8 plante care pot creste din nou in apa
1. Ceapa de primăvară, este iubitoare de apă și odată introdusă într-un pahar cu apă, va forma în câteva zile rădăcini. Putem să facem această operație ca să o păstrăm proaspătă sau ca să o replantăm.
2. Usturoiul poate fi revigorat în apă, pentru a obține codițe aromate, bune ca și condiment sau pentru replantare. De asemenea putem revigora astfel cățeii care nu arată prea bine, dar a căror codițe vor fi perfecte pentru aromatizarea unei mari varietăți de rețete delicioase.
3. Varza chinezească este un alt exemplu. Folosind doar rădăcinile rămase de la o plantă pe care am consumat-o, obținem în circa două săptămâni o altă mică varză bună de crescut sau de mîncat.
4. Morcovii au puterea de a se regenera în apă. Pentru aceasta, atunci când îi consumăm, renunțăm la partea de deasupra, nu o aruncă și nici nu o tocăm pentru ciorbă, ci o revigorăm în apă… După replantare vom obține încă un morcov…
5. Țelina, utilizată cum trebuie poate fi apoi… reutilizată. Dacă vom păstra o mică bucată din tulpină, după ce o vom pune în apă vom obține frunze noi, care dau o aromă atât de bună mâncărurilor de legume și carne.
6. Salata verde creață este o altă legumă care se poate „reutiliza”. După ce o punem în apă și ies firișoare de rădăcină, se poate chiar replanta într-un vas cu pământ din balcon.
7. Ananasul se poate regenera dacă îl tăiem cu mare grijă. Consumăm deliciosul fruct iar frunzele împreună cu zona în cere acestea se îngemănează le punem în apă până când obținem firișoare de rădăcină. După ce acestea sunt viguroase, replantăm planta într-un ghiveci cu pământ, udăm regulat și ținem într-un loc însorit.
8. Coriandrul nu ar trebui să lipsească din nici o bucătărie. Dă aromă mâncărurilor, dar parfumează și bucătăria. Chiar dacă nu avem de gând să-l replantăm, păstrându-l în apă îl avem mereu proaspăt și gata de utilizare.
Voi mai stiti si ale plante care pot creste din nou in propria bucatarie? Sau mai bine spus, recrescute si refolosite cumva la nesfarsit?
Interesant, de unele stiam deja. La fel se poate face cam cu orice planta aromatica pentru bucatarie: patrunjel, coriandru, cimbru, busuioc, rozmarin, menta. Apoi din samburele de avocado pus in apa poti obtine o planta de avocado. La fel cu samburii de lamaie, portocale. Stiu ca merg si ciupercutele. Nu cele champinion. Deci se poate, doar sa le oferi ceea ce le trebuie si sa ai putin spatiu in bucatarie sau pe terasa pentru ele.
Multumesc, Alexandra pentru sugestii. E bine de stiut ca sunt mai multe feluri de plante care pot recreste asa si de care ne putem bucura mai mult timp.
Hreanul ,o bucatica din radacina cu partea de la frunze,pusa in pamant si udata regulat,regenereaza.
Ce buna idee cu hreanul! Am sa incerc si eu. Merci de sfaturi 🙂