Ce este si cum se calculeaza Page Authority?
Daca esti blogger, si unul nu prea initiat in tainele evaluarii blogosferei de catre Google, probabil ca esti in cautarea unui raspuns la intrebarea din titlu si vrei sa afli ce inseamna Page Authority si mai ales cum se calculeaza.
Ei bine, Page Authority sau in traducere romaneasca, autoritatea paginii, este un termen folosit in SEO (Search Engine Optimization) pentru a determina daca articolele pe care le scrii si publici pe blog sunt bine vazute de motoarele de cautare.
Ce inseamna Page Authority (autoritatea paginii)
Autoritatea paginii este deci un scor pe care il atribuie MOZ (dupa niste formule de calcule complexe si doar de el stiute) blogurilor/site-urilor, pentru a veni in ajutorul motoarelor de cautare, in ideea listarii acestora pe prima, a doua, sau urmatoarele pagini afisate atunci cand cineva cauta o informatie.
Page Authority este deci un indicator calculat la nivelul unei singure pagini de pe blogul/site-ul tau si se refera la calitatea acesteia si la cat de bine este vazuta de Google.
Daca Page Rank (cel ce masura acum cativa valoarea unui site si care acum nu mai exista) folosea o unitate de măsură de la 1 la 10, Page Authority se masora de data asta pe o scara logaritmica si este o cifra de la 1 la 100.
Este de retinut ca e mai simplu sa cresti Page Authority de la 20 la 30, sa zicem, decat de la 70 la 80.
Logic, cu cat valoarea acesteia va fi mai mare, cu atat mai bine va fi clasata in cautari si listata pe prima pagina.
De pe site-ul MOZ aflam ca Page Authority se bazeaza pe datele din ”Mozscape web index” si include numarul de linkuri, MozRank, Moz Trust si inca alti cativa factori.
Unul din factori importanti care influenteaza autoritatea unei pagini, si de care trebuie si tu sa tii cont in primul rand il reprezinta link-urile de calitate obtinute de la alte pagini cu autoritate mare din domeniu.
Aceasta pentru ca se utilizeaza un soft – model de invatare artificiala, care coreleaza scorurile paginii cu cele rezultate in urma a mii de cautari si facand calcule complicate da „nivelul” actual.
Cu alte cuvinte, conteaza atat calitatea continutului paginii (cat de interesant esti subiectul pentru cititori) in sine cat si „legaturile” pe care le are cu alte pagini cu un bun Page Authority.
Unde poti verifica Page Authority
Exista diferite site-uri care se ocupa de SEO si care iti dau posibilitatea sa iti verifici singur autoritatea paginii. Cel mai simplu e sa merge, la sursa adica la cel care si calculeaza acest scor, adica la MOZ.
Puteti deci, verifica Page Authority accesand acest link. Introduceti pur si simplu denumirea site-ului pe care vreti sa il verificati, in spatiu de dupa URL si apoi apasati butonul ”Search”.
vi se va deschide imediat o alta pagina in care veti putea vedea scorul cautat, adica cu valoarea Page Authority.
Impreuna cu aceasta vi se vor mai da si alte informatii, printre care si scorul pentru ”Domain Authority” adica autoritatea domeniului. Insa despre acest indicator va voi povesti data viitoare.
Sa va fie de folos!
Bratu Gabriela says
stiu ca e important, stiu ca trebuie backlinkuri si continut de calitate…dar stii cum e, teoria ca teoria, practica ne mananca!
Claudia says
Ooo, da…la practica e mult mai greu 🙁
Mihaela says
Am aflat si eu cat de mult conteaza PA atunci cand m-am inscris pe Blogal Initiative. 🙂 Dar abia acum am aflat, de la tine, ca e bine sa ma asociez cu blogurile/siteurile bine vazute de Google.
Claudia says
Ma bucur ca am putut sa fiu de ajutor 🙂
Camelia says
pfff, trebuie sa mai practic si eu.. la capitolul asta
Claudia says
nu esti singura 🙂
Irina Sima says
Cu acesti termeni m-am familiarizat si eu mai ales de cand am trecut pe domeniu si am pornit practic de la 0. Ma saturasem sa tot verific daca MOZ a facut actualizararile. Sfaturile sunt foarte utile, pentru ca multi incepatori cauta informatii despre PA sau DA!
Antoaneta says
Mai am inca de recuperat de cand am mutat blogul pe domeniu 🙁
Claudia says
eu de 3 ani ma chinui sa urc si greu merge desi public articole constant 🙁