Daca ai hotarat de curand sa faci pasul cel mare si sa treci de pe domeniul free wordpress pe cel cu plata, probabil ca deja cauti raspuns la intrebarea ” cum instalez un plugin nou pe site? ”
Ei bine, articolul de astazi iti va dezvalui acest ”mister” si o sa vezi cat de simplu poti pune un plugin nou pe site. Sa ne intelegem totusi de la inceput. Discutam despre un plugin pe care il vom pune pe un site pe domeniu propiu de pe platforma wordpress.com.
Retine!
Pe blogurile care sunt gazduite pe domeniul free wordpress.org NU se pot adauga plugin-uri noi.
Nu se pot face modificari prea mari in afara de cele care sunt permise de cei de la wordpress.org. Asta inseamna modificari mai mult in ceea ce priveste aspectul site-ului si nu structura lui ca sa zic asa.
Ce este plugin de WordPress?
Dar, sa incepem cu inceputul si sa lamurim o problema. Si anume, ce este de fapt un plugin de WordPress?
Daca ai avut deja un blog pe platforma gratuita WordPress, vei fi acum mirat vazand ca multe dintre functionalitatile existente acolo, aici, pe domeniu propriu nu mai sunt. Si atunci ce faci? Cum poti sa ai macar acelasi ”look” ca atunci cand erai dincolo?
Folosesti/incarci pe site un plugin care sa te ajute sa faci multe lucruri utile.
Pluginurile sunt niste module (exact asa le veti si gasi denumite pentru varianta in limba romana) care nu fac altceva decat sa extinda functionalitatea de baza a platformei WordPress.
Si ca sa intelegeti mai bine, acestea sunt ca niste mici programele care spun WordPress-ului ce sa faca pentru ca site-ul sa fie mai frumos, mai ingrijit, mai performant, mai securizat, mai… mai…
Ideal este insa, in ciuda tentatiei de a avea un site perfect si deci de a folosi cat mai mult plugin-uri pentru a-l perfectiona, sa folosesti doar strictul necesar.
Odata incarcat pe site acesta iti ocupa din spatiul alocat pe host, iti poate incetini viteaza de incarcare a site-ului sau, exista si situatii cand doua plugin-uri intra ”in razboi” unul cu celalalt si nu se inteleg intre ele iar site-ul tau, in loc sa arate si sa mearga mai bine, incepe sa aiba probleme.
Cu alte cuvinte, stiti voi… mai putin, ca e mai sanatos.
Cei ce stiu multe din tainele programarii se numara printre norocosii care pot face direct modificari la site si nu mai au nevoie de atatea pluginuri. Insa, chiar si acestia, unele plugin-uri, de baza tot folosesc pentru ca sunt necesare pentru buna functionare site-ului.
Si inca un lucru foarte important. Indiferent ca folosesti doua-trei pluginuri de baza sau 20 pentru ca vrei mai multede la site-ul tau, ce e important este calitatea codului din spatele lui.
Retine!
Nu folosi niciodata un plugin care nu este compatibil cu versiunea de WordPress pe care o ai instalata si nu instala niciodata doua pluginuri care indeplinesc aceeasi functionalitate!
Cum instalez un plugin nou pe site
Iata ce pasi trebuie sa faci ca sa instalezi un plugin nou pe site.
In primul rand trebuie sa stii si sa tii cont ca exista doua modalitati de a incarca un plugin: fie ca il incarci din lista de plugin-uri pe care ti-o pune la dispozitie WordPress, fie descarci plugin-ul in format comprimat, adica fisier cu extensia .zip si apoi il incarci pe site.
Ai mai jos trei print screen-uri (imagini) care sa te indrume sa faci asta.
1. Alegi din Dashboard optiunea ”Plugins” (”Module” in romana”) si alegi ”Add New” (”Adauga”)
2. Ti se va deschide o fereastra ca cea de mai jos de unde fie alegi
– sa cauti de la ”Search Plugins”, in dreapta jos, plugin-ul dorit, in functie de anumite cuvinte cheie
sau
– ca sa adaugi plugin-ul ca si fisier .zip pe care il ai deja salvat la tine in calculator, alegi ”Add Plugins” , click pe ”Alege fisierul”
selectezi fisierul dorit, apesi ”Deschidere” si apoi butonul ”Install Now”
Simplu, nu-i asa? 🙂
Nu uita, ca la final, dupa ce ai incarcat plugin-ul sa il si activezi si setezi daca e cazul. Altfel nu iti va functiona.
Spor la lucru!
Bun articol pentru incepatori 😀
Foarte util articolul. Multumesc.
Cu mare placere! Ma bucur ca ti-a fost de ajutor 🙂