Astazi m-am gandit sa vorbim despre ce este si mai ales cum ne influenteaza principiul Pareto in viata de zi cu zi. Poate ca ai auzit si tu pana acum, macar in treacat, despre principiul Pareto.
Vilfredo Pareto, cel de la care vine si numele principiului Pareto a fost un inginer, sociolog si economist italian (1848-1923). Ceea ce a descoperit el ne influenteaza vietile, fara ca noi sa stim.
Pentru asta nu este vinovat desigur Pareto, pentru ca el a descoperit niste legi ale naturii, legi care exista fara vointa si dorinta noastra, dar care sunt valabile de asemenea fara ca noi sa vrem.
Studiind distributia averilor in Italia vremurilor sale, Pareto a descoperit legea cunoscuta de unii sub denumirea de „legea 80/20”. Mai putini stiu ca de fapt este vorba despre „Principiul lui Pareto”, iar matematicienii va vor spune ca aceasta este de fapt o consecinta a „distributiei Pareto”. Dar indiferent cum s-ar numi, hai sa vedem impreuna in ce consta aceasta lege a naturii si cum putem s-o folosim in avantajul nostru.
Ce este principiul Pareto?
Legea 80/20 spune ca intr-o populatie resursele se impart dupa criteriul 80/20, in sensul ca 80% din bogatii apartin la 20% din populatie. Vei spune ca asa era pe vremea aceea si ca nu este intotdeauna valabil.
Dar ce ai spune daca ai afla ca aceasta lege este prezenta peste tot in natura, nu doar in populatiile din Italia inceputului de secol XX?
Adica 20% dintre masculi (intr-o turma mare) au parte de favorurile a 80% dintre femele? Sau ca 80% din ceea ce avem acum se datoreaza la doar 20% din munca noastra? Inseamna ca am pierdut vremea 80% din timpul nostru? Pai cam asa e si aici se poate vedea unde anume mai trebuie lucrat ca sa imbunatatim ceva in viata noastra.
Dar cum de se intampla asa? Nu este de vina desigur Pareto, el doar a cercetat si a gasit ceva.
Pusa intr-o formula matematica, aceasta observatie este o distributie naturala intr-o populatie mare, supusa totusi anumitor restrictii. Pentru ca se poate si mai rau, adica distributia sa „o ia razna”, in sensul ca 5% din populatie pot sa aiba 95% din resurse. Vai de acele tari! Doar cativa super-bogati si restul intr-o saracie lucie! Distributia Pareto este astfel si o masura a „normalitatii” unei populatii, a gradului ei de dezvoltare si a perspectivelor viitoare.
In anumite tari insa foarte greu se ajunge la raportul 70/30, adica 30% din populatie detine 70% dintre resurse. Exista in acest caz un mai mare nivel de egalitarism, dar atentie, acesta nu este intotdeauna bun, pentru ca descurajeaza initiativa privata si riscul.
Adica daca degeaba ma zbat si la final o sa am la fel ca ceilalti (in comunism), atunci de ce sa ma mai zbat? De ce sa muncesc eu mai mult? Sau de ce sa imi bat capul sa inventez ceva? Vezi dar ca diferentele, atunci cand sunt rezultatul muncii de orice fel, sunt „un motor” al societatii.
Cum ne influenteaza principiul in viata de zi cu zi?
Totusi, sa lasam teoria deoparte si sa incercam sa intelegem practic cum ne influneteaza principiul Pareto in viata de zi cu zi. Asa cum am spus si mai sus, in cazul majoritatii oamenilor, 80% din ceea ce au se datoreaza a 20% din munca.
Restul muncii fie nu a fost eficienta, fie a fost risipita. Daca vrem deci sa fim mai productivi sau sa ne sporim veniturile va trebui sa crestem timpul alocat muncii eficiente.
Apoi, tot de la Pareto cu legea lui, bata-l vina, s-a descoperit si faptul ca 80% dintre problemele pe care le avem sunt generate de 20% dintre posibilele cauze. Vei vedea ca daca reduci doar foarte putin unele cauze, vei scapa de o multime de probleme.
Un singur fapt, ca exemplu, lasa-te de fumat si dintr-o data vor disparea si viitoare probleme de sanatate, dar si actuale probleme financiare.
Sau stai putin de vorba zilnic, cateva minute, serios si responsabil cu adolescentul/adolescenta rebel/rebela si multe probleme se vor rezolva ca prin minune.
Evident, te poti documenta mai mult si mai in detaliu, din diferite surse despre principiul Pareto si felul in care acesta ne influenteaza viata.
Ceea ce trebuie insa sa retii este ca legile naturii actioneaza implacabil si noi putem se decidem daca ne situam constient de „partea buna” pentru noi a sensului in care actioneaza aceste legi. Ramane doar sa le aplicat in viata de zi cu zi, constient sau inconstient…
sursa foto: pixabay.com
Cristina Dragomir says
e prima data cand aud de principiul asta dar teoria asta ma cam pune pe ganduri, zau. Sa fie asa, sa nu fie asa… mai am de reflectat.
Claudia says
Cica ar cam fi adevarat…ceea ce ne pune pe ganduri…