Ce facem, noi romanii, in anumite perioade ale vietii, cand, din varii motive banii castigati nu ne mai sunt suficienti? Imprumutam sau economisim la sange?
Mi-am pus zilele trecute intrebarea asta pentru ca, de ceva vreme trecem, din punct de vedere financiar printr-o perioada nu prea buna. Din anumite motive, independente de vointa noastra, veniturile au scazut si a trebuit sa facem cateva schimbari in stilul nostru de viata.
Cred despre mine ca sunt o persoana destul de echilibrata cand vine vorba de a cheltui banii pe care ii castigam cu greu. Cu toate astea, am ajuns acum la concluzia ca se poate fi si mai cumpatat de atat. Mi-am dat seama ca faceam risipa chiar si asa, aparent fiind economi.
Am gasit intamplator acest infografic despre imprumuturi rapide in romania 2016. Mi-a atras atentia tocmai pentru ca si noi am incercat sa gasim o solutie la dilema: ce facem, imprumutam sau strangem si mai mult cureaua cum se zice in popor?
Analizand infograficul se poate deduce ca romanii inca apeleaza la imprumuturi si nu cauta solutii de economisire. O parte dintre ei, probabil ca apeleaza la creditele bancare. Cei care indeplinesc conditiile puse de banci sau care vor sa imprumute sume mari, necesare pentru investii imobiliare pe termen lung, de exemplu.
Ca sa salveze situatia nefavorabila (de moment) foarte multe persoane, stiu asta si din anturajul meu, refuzate de banci, apeleaza la credite rapide nebancare.
Imprumutam sau economisim. De ce romanii se imprumuta?
Acest infografic arata si de ce romanii apeleaza la credite rapide nebancare.
Au posibilitatea de a primi banii rapid si fara ca imprumutul sa trebuiasca sa fie garantat cu un anumit venit. Acestea se pot lua si daca ai venituri lunare scazute.
Au posibilitatea de a aplica pentru obtinerea acestora, de acasa, aadica online. Ceea ce este foarte comod.
Imprumutul aproba mult mai rapid decat daca este solicitat de la banca si in general acesta este solicitat tocmai de acei clienti pe care banca i-a refuzat din diferite motive.
Ce ii motiveaza pe romani sa apeleze la imprumuturi?
Exact asta m-am intrebat si eu si tocmai am aflat din infograficul despre care v-am povestit la inceput.
- majoritate au probleme in ce priveste plata diferitelor facturi de utilitati si iau aceste imprumuturi pentru a le achita.
- au diferite probleme de sanatate care presupun anumite cheltuieli medicale neprevazute si foarte costisitoare.
- au dferite cheltuieli care sunt neprevazute si au nevoie urgenta de bani.
- unii imprumuta chiar si pentru repararea masinii, pentru a merge in vacanta si chiar in cazul in care vor sa organizeze nunta de vis (stim cu totii ca aceasta implica o cheltuiala foarte mare)
Nu judec pe nimeni acum cand scriu aceste randuri. Viata fiecaruia dintre noi e un sir de evenimente, placute sau mai putin placute. Predictibile sau neprevazute.
Ideal ar fi totusi sa incercam sa ne facem un buget de cheltuieli, sa fim mai organizati si mai cumpatati cand vine vorba de a cheltui ceea ce castigam cu greu si sa evaluam foarte bine decizia de a lua un imprumut, fie el bancar sau nebancar.
Infograficul de la care am pornit discutia afirma ca 86% dintre romani admit ca serviciile nebancare sunt utile. Tu ce parere ai?
Cum procedezi in cazul in care ai probleme financiare? Ai apelat sau ai dori sa apelezi la imprumuturi nebancare pentru a salva situatia? Cum ai raspunde la intrebarea din titlu: imprumutam sau economisim?
Economisim.
depinde. De ex. pt imobil am ales sa imprumut. Am calculat ca in loc de chirie pot plati rata, altfel la sf lunii nu aveam suficient de mult incat sa imi achizitionez in 10 ani nimic, e o investitie, asadar la sf lunii . Pt achizitii marunte (obiecte in casa) fac economii si le iau la mana a2a, nu vreau sa ma indatorez excesiv si sa sufar pt un obiect.
Dar mai sunt situatii critice, cand nu sunt economii, si inteleg ca unii oameni imprumuta.
Da, depinde mult pentru ce te indatorezi si mai ales depinde si daca permiti sa o faci. Adica sa platesti acea rata.