Astazi, sa alegi bradul de Craciun nu mai e o aventura, ca pe vremuri. Ai mai multe optiuni, de la alegerea unui brad traditional, natural si pana la a cumpara unul artificial pe care sa il ai pentru mai multi ani.
Oferta de brazi de Craciun este diversificata si pentru toate gusturile. Evident ca un brad natural ne incanta prin mirosul ramurelelor sale vesnic verzi si ne tenteaza sa il impodobim cu drag in fiecare an.
Insa avem si posibilitatea de a cumpara brazi artificiali, gata impodobiti, cu jucarii, globuri, conuri si zapada artificiala deja existente pe ramurile lor. Exista evident si varianta brazilor artificiali simpli sau doar usor ”albiti” ca sa de impresia de ninsoare (cum este acesta de aici)
14 sfaturi ca sa alegi si pastrezi bradul de Craciun
1. Stabileste din start daca iti doresti un brad natural gata taiat, unul natural in ghiveci sau unul artificial.
Daca iti doresti un brad natural, in varianta traditionala, cea mai des intalnita, va trebui sa cumperi unul gata taiat. Insa nu neglija nici optiunea de a cumpara un brad natural in ghiveci, de dimensiuni mai mici. Dupa ce trec sarbatorile il poti planta in propria gradina sau a unor prieteni, daca tu stai la bloc.
2. Inainte de a merge la cumparaturi, stabileste locul in care vei pune bradul si masoara inaltimea camerei in care va fi asezat. Acesta ar trebui sa aiba inaltimea cam cu 20 de centimetri mai mica decat inaltimea camerei in care il vei pune. Tine cont ca in afara de brad vei avea nevoie si de un suport pentru sustinere, suport care va mai adauga ceva inaltime bradului.
3. Cand mergi in piata sa alegi un brad natural, inainte de a-l cumpara verifica daca acesta este proaspat taiat. Scutura-l putin inainte de a-l cumpara. In felul acesta vezi daca isi pierde din ace, semn ca nu este chiar proaspat taiat, ci mai mult ofilit. Un brad proaspt taiat are reamurile elastice, greu de rupt, comparativ cu cele uscate care pot fi rupte cu mai mare usurinta.
Crengile bradului trebuie sa fie ridicate iar acele sa fie de culoare verde inchis. De asemenea mai pot verifica prospetimea bradului si strangand in mana o crenguta. Daca acele nu iti vor ramane in palma inseamna ca bradul este proaspat taiat. Daca acele cad atunci mai bine nu il cumperi pentru ca bradul este deja aproape ofilit.
4. Asigura-te ca baza bradului este dreapta si ca are cel putin 6 cm lungime pentru a putea intra cat mai bine in suportul pentru brad.
5. Vezi ce fel de ace are bradul si tine cont ca brazii cu acele mai scurte sunt si cei mai usor de impodobit, deoarece au spatii mari intre crengi dar si tulpinele mai rezistente. Astfel acestia pot sustine decoratiuni sau globuri mai mari, mai grele.
6. In cazul in care vrei sa cumperi un brad natural in ghiveci verifica ca ghiveciul sa aiba gauri pentru scurgerea apei. De asemenea uita-te ca nu cumva bradul sa fie taiat si doar infipt in pamantul din ghiveci. El trebuie sa aiba si radacini!
7. Ca sa ii pastrezi prospetimea, de cand il cumperi si pana il impodobesti, ai mai multe variante:
– pune bradul de Craciun intr-un vas mare, cum ar fi o caldare cu apa in care ai pus o lingura de zahar sau o aspirina si o lingurita de sare. De asemenea poti adauga si o lingurita de glicerina sau chiar de ingrasamant;
– ciopleste putin tulpina la baza, dandu-i forma ascutita asa incat sa arata ca varful unui tarus, dupa care infinge in ea un cartof mare. Nutrientii din cartof il vor ajuta sa se mentina proaspat mai mult timp
– pune bradul intr-o galeata cu nisip umed pe care sa il uzi la 1-2 zile.
8. Daca optezi pentru varianta cumpararii unui brad artificial, cumpara din surse de incredere. Unele materiale artificiale din care sunt facuti brazii contin substante care pot provoca alergii si te poti trezi cu niste reactii adverse de pe urma lor, asa ca nu iti vor mai tihni sarbatorile. Materialul unui brad de calitate inferioara poate elimina, mai ales sub influenta luminii si a lumanarilor, substante chimice nocive, asa ca ar fi bine sa cereti vanzatorului si un certificat de calitate.
9. Cel mai bine ar fi sa cumperi un brad artificial rezistent la foc. Brazii artificiali de calitate (mai scumpi ce-i drept) sunt de obicei realizati din polimeri in adaos cu substante speciale, care previn izbucnirea focului. Asa ca mai bine dai un ban in plus si alegi un brad artificial de calitate. Cei ieftini sunt de cele mai multe ori facuti din hartie si se aprind foarte repede.
10. Daca ai copii mici sau animale de companie va trebui sa tai ramurile de la nivelul de jos al bradului pentru a evita posibile accidente. De asemenea incearca sa asezi ornamentele pentru brad in asa fel incat cele mari si fragile sa fie puse cat mai sus, unde copiii mici sau animalutele sa nu poata ajunge.
11. In cazul in care ai ales ca bradul de Craciun pe care il cumperi sa fie unul natural, pentru a nu se deteriora in timpul transportului inveleste-l intr-o panza mai groasa sau o patura veche si leaga-l cu o sfoara de rafie.
12. Nu pune bradul langa surse de caldura cum ar fi sobe sau calorifere. Daca este unul natural se va usca/ofili mult mai repede si ii vor cadea acele ”inainte de termen”.
13. Nu lasa instalatia de pom aprinsa cand te culci sau cand pleci de acasa. Pentru a evita unele incidente neplacute e mai bine sa o opresti.
14. Pentru ca bradul sa stea cat mai fix, sa fie cat mai stabil si in echilibru si sa nu cada, aseaza sub suportul acestuia o bucata de placaj. In felul acesta ii vei putea oferi o baza stabila in cazul in care parchetul sau podeaua ta nu este dreapta ci are unele denivelari.
Din propria ta experienta, ce sfaturi mai pot da despre cum sa alegi si sa pastrezi bradul de Craciun?
Gia Gianina says
Da’ eu mereu las instalatia aprinsa seara! Mi se pare ca se vede atat de frumos, mai ales ca pozitionez mereu bradul langa fereastra, si in felul acesta ii bucur si pe trecatorii de pe strada. In schimb, nu o las aprinsa cand lipsesc multe ore, atunci chiar mi se pare periculos si prefer sa stau cu mintea linistita decat sa imi fac griji toata ziua!
Antoaneta says
Faza cu acele scurte/lungi nu o stiam !
De-a lungul anilor am incercat toate variantele: brad in ghiveci (s-a uscat dupa Craciun), brad natural (am umplut casa de ace si pana in februarie am tot facut curat), brad artificial (primul a rezistat aproape 10 ani, al doilea il avem de 3 ani si rezista frumos in cutie asteptand sa vina Craciunul)
vyo vyoleta says
Vreo cativa ani la rand am avut brad artificial, dar anul acesta as vrea sa achizitionez un brad natural cat de mic ar fi conteaza mirosul acela de cetina, de sarbatori. Acest articol imi este de mare ajutor.
Kaiyo Aino says
Eu in ultimii ani am mers pe brad artificial.
Pentru ca e mai simplu si scap si de alergatura dupa bradul perfect. Insa cred ca anul acesta as face o schimbare. Mirosul de brad proaspat din casa e imposibil de inlocuit.
Doar ca imi pare rau ca va ajunge la gunoi dupa…
paula sosoi says
Bune sfaturi, avand in vedere ca se apropie cu pasi repezi Craciunul 😉
Elena V says
De cand ma stiu, pana in urma cu 5-6 ani , am avut doar brad natural in casa ,in fiecare an… Pana am zis sa imi cumpar unul artificial , mi-e mila de cei naturali, sunt taiati si dupa sarbatori aruncati la gunoi…pacat de ei 🙁 Intentionez ca anul urmator sa-mi achizitionez unul in ghiveci , asa il scot afara si il pot impodobi si pe terasa 🙂 Si, intotdeauna tin instalatia aprinsa noaptea, cu muzicuta la maximum, asa cum faceam si cand eram mici <3 Ca e bine sau nu, este placerea mea si a piticilor mei <3
Corina says
Mai e atat de putin pana la sarbatorile de iarna!
Bune sfaturi, multumim!
Mie imi plac brazii naturali în casa, mirosa atat de frumos a sarbatoare!!!