Micuta balerina – Corina Cindea (recenzie)
Poate ca cei mai multi, de Craciun isi doresc sa petreaca, sa manance, sa bea, sa stea cu prietenii. Ma numaram si eu printre acestia, pana anul asta cand oboseala m-a ajuns si tot ce imi doream era sa am un Craciun linistit si relaxant. Mai exact imi imaginam o zi cu ninsoare, eu cu o carte in mana, evadand intr-o poveste care sa ma tina captiva pentru cateva ore intr-o alta lume.
Ninsoare nu am avut insa Craciunul meu a fost exact cum mi-a dorit: am evadat pentru 24 de ore intr-o lume creata de Corina Cindea, mai exact in lumea povestii de dragoste din Micuta balerina carte a carei autoare este.
Cartea am primit-o de la Antoaneta impreuna cu alte pachetul de carti calatoare despre care v-am vorbit deja saptamana trecuta cand am facut recenzia la ”Tentatii” de Corina Ozon. Pachetul contine doar carti scrise de autori romani. Am inceput sa citesc ”Tentatii” pentru ca deja stiam cum scrie Corina Ozon si eram sigura ca o sa imi placa. Si mi-a placut. Am povestit deja aici despre asta.
Credeam ca dupa ce am citit ”Tentatii” trecerea la alta carte nu va fi usoara si imi imaginam ca cine stie cand voi reusi sa termin noua carte. Am mers la ”noroc” si am ales din pachet Micuta balerina, cartea Corinei Cindea. Nu stiam multe despre autoare si nici despre carte.
Citisem la Antoaneta un interviu, stiam ca autoarea a scris initial pe Whattpad si ca e vorba despre o poveste de dragoste dintre o balerina si un fotbalist. Ceva banal, mi-am zis. I-am dat insa o sansa. Si bine am facut! Cartea Micuta balerina este lectura perfecta pentru o zi de vacanta.
Imagineaza-ti ca te uiti la un film de dragoste cu final fericit. Asta simti atunci cand citesti cartea. Pur si simplu te relaxeaza, te binedispune si te face sa visezi cu ochii deschisi. Iti doresti sa o citesti mai repede ca sa afli ce se intampla mai departe, te trezesti ca zambesti si te bucuri alaturi de personajele principale sau stai cu sufletul la gura cand intra in unele situatii limita.
Esti transpus intr-o alta lume si citind, uiti pentru moment ca autoarea cartii este romanca. Ei bine asta cred ca asta m-a impresionat cel mai mult. Faptul ca personajele, actiunea, povestea de dragoste se desfasoara nu la noi ci in indepartata America. Iar cea care scrie poveste este romanca.
El e un baiat tipic american (evident bine facut), pe care fotbalul l-a facut celebru. Ea, o balerina delicata (si la fel de evident foarte frumoasa) la inceput de drum. De fapt inca adolescenta si inca la liceu. Inocenta si serioasa, dedicata pasiunii ei: dansul. Simplu si comun la prima vedere.
Insa felul in care a scris Corina Cindea cartea ” te prinde” si nu ti se pare o carte de dragoste siropoasa. As descrie-o ca o carte ”dulce” pentru ca ”dulce” este cuvantul cu care as asocia-o. Deh, ”deformatie profesionala” probabil.
Nu o cunosc pe Corina Cindea in sensul ca nu stiu mai nimic despre ea dar imi da impresia de femeie romantica si visatoare dar care in acelasi timp intelege foarte bine starile sufletesti, trairile tinerilor. Cartea este cu si despre tineri, deci se incadreaza in genul ”young adult” insa nu se adreseaza doar lor. O poate citit oricine. Mai bine spus oricui ii plac povestile de dragoste romantice.
Mi-a placut de Jay. Mi-a placut de Rya. De felul in care au evoluat, s-au maturizat amandoi in timp. Da, e un cliseu, Jay atletic, bine facut, inalt la un metru nouazeci si fotbalist celebru dupa care fetele sunt lesinate. Si in ciuda acestui lucru, a faptului ca poate avea orice femeie, nu iubeste pe nimeni pana intr-o zi.
Intamplator o intalneste pe ea, pe Rya. Opusa lui, de la aspectul fizic, fiind micuta de statura, si pana la preocuparile pe care le are. Lumea din care vine Rya este una de artisti, sensibila, opusa celei mai dure a fotbalistului. Dar cum contrariile se atrag si ei se simt iremediabil fascinati unul de celalalt si ajung in final sa formeze un cuplu solid, inchegat. Ajutati fiind de unele situatii prin care viata ii pune sa treaca.
Scrisa lin, cursiv cartea Corinei Cindea, Micuta balerina te imbie sa o citesti ca sa afli ce au mai facut cei doi, cum au reusit sa treaca peste piedicile ivite in calea iubirii lor. Deh, cine nu a trecut prin asta daca a cunoscut iubirea? Caci cum ne-am da apoi seama daca este sau nu dragoste adevarata daca nu ar fi si situatii care sa ne ajute sa intelegem asta?
Mi-a placut si felul in care este narata povestea. Fie din perspectiva Ryei fie a lui Jay. Ba, la un moment dat chiar a lui Shane, un alt personaj cu rol important in carte. Doar capitolul de inceput si cel de final sunt scrise la persoana a treia, povestea fiind privita prin ochii povestitorului, adica a autoarei. Felul acesta de a scrie mi-a adus minte fara sa vreau de ”Divergent” o alta carte care mi-a placut foarte mult si despre care am scris aici.
Mi-a placut felul in care s-a format si consolidat cuplul Rya – Jay, cum au stiut ca doar cazand impreuna de acord asupra unei vieti comune in care fiecare sa isi pastreze individualitatea dar in acelasi timp sa tina cont si de nevoile celuilalt, relatia lor va fi una de durata. Uneori in viata mai rar se intampla asta. Multi dintre noi au acea tendinta egoista de a face doar in asa fel incat sa le fie lor bine. Sunt posesivi si egoisti desi afirma ca iubesc pe cealalta persoana. Insa aceasta nu e iubire.
Ah, as mai sta eu la povestit despre carte dar iar m-am lungit prea mult. Si ce sens are sa imi zic eu parerea aici cand esential este ca tu sa citesti cartea si sa te convingi ca merita a fi citita 🙂
Una e sa zic ce am simtit eu si alta e sa simti chiar tu povestea celor doi, spusa de Corina Cindea in cartea ei, Micuta balerina. Eu sper doar sa te fi convins sa o citesti pentru ca merita. Nu te lasa inselat de faptul ca autoarea e romanca. Nu avea idei preconcepute! Ai sa fii placut surprins!
Si ai sa vezi, incetul cu incetul daca urmaresti blogul, ca sunt multi autori romani din ultima generatie care scriu bine si merita sa investesti in ei. De ce nu? De ce sa privim doar pe fereastra cand avem noi in casa ce ne trebuie? Vor urma recenzii la alte carti si voi incerca sa va vorbesc mai mult despre acesti autori tineri si cartile lor.
Mi-ar placea sa stiu, daca ai citit si tu cartea, ce impresie ti-a facut, daca ti-a placut si daca ai recomanda-o la randul tau cititorilor blogului.
Pana atunci te las sa citesti Micuta balerina, scrisa de Corina Cindea, carte care a fost publicata la editura Librex Publishing de unde o si puteti comanda sau o gasesti in marile librarii virtuale – vezi aici o oferta.
Lectura placuta si un an nou mai bun din toate punctele de vedere!
Sa ne auzim cu bine in 2017!
La multi ani!
Corina Cindea says
Multumesc frumos pentru recenzia minunata, Claudia, ma bucur ca ti-a placut povestea lui Jay ;i a Ryei! :* <3
Claudia says
Eu iti multumesc, Corina! Scrii asa de delicat, de dulce. 🙂
Nu te opri din scris! Astept sa ne incanti si cu alte povesti frumoase si sa ne faci sa visam. <3
Abia astept sa citesc si Triplu H. Sunt sigura ca imi va placea 🙂
Gabriela says
Frumoasa descriere!!!
Bravo!
Dintre toate cartiile Corinei,Micuta balerina este “febletea ” mea…asa ca m-a “uns pe suflet” sa vad ca si altor cititori le place!!
Claudia says
Multumesc, Gabriela 🙂 Sa stii insa ca nu am reusit sa descriu exact in cuvinte cat de mult mi-a placut si cat de mult m-a relaxat cartea 🙂
Cristina Dragomir says
Ador cartile scrise din perspectiva personajelor, ci nu din cea a autorului atotstiutor si atotputernic. Subiectul nu pare prea tentant, daca citesc doar introducerea ta (poveste cu frumoasa si fotbalistul) dar se pare ca e mai mult de-atata.
Claudia says
Cristina… da, stiu, pare un cliseu 🙂 Dar nu sunt genul care sa povesteasca prea mult din subiectul cartii si daca m-as apuca sa scriu una alta s-ar intelege. Apoi ce farmec ar mai avea sa citesti cartea 😉
Insa, iti zic, e cartea perfecta pentru vacanta. Nu e siripoasa si dulce <3 Finuta, draguta si romantica. Te face sa vizezi si te relaxeaza iar asta zic eu ca e bine 🙂