Deoarece in domeniul ideilor practice exista foarte multe „subdomenii” care ne arata fiecare in parte cum sa ne facem viata mai usoara, consider ca si prin studierea catorva notiuni simple de psihologie practica putem achiziona acele cunostinte practice folositoare in viata de zi cu zi.
Oamenii sunt diferiti si interactiunile dintre ei sunt deosebit de complexe. Desi psihologii incearca sa-i imparta pe oameni in diverse categorii, acestea sunt foarte vaste si cuprind foarte multe alte subtipuri care se intrepatrund.
Locul de munca este un spatiu in care se petrec foarte multe interactiuni intre oameni si daca stam bine sa ne gandim, acolo ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Nici macar in familie nu venim atat de mult in contact unii cu altii, zi de zi multe ore, saptamani, luni si ani la rand. In mod inevitabil la locul de munca apar si conflicte, care pot fi normale pana la un punct, avand in vedere multitudinea de personalitati care vin in contact direct.
Psihologii au identificat insa si 4 tipuri de personalitati care sunt mai mult predispuse decat altele sa genereze conflicate la locul de munca. Iata care sunt acestea.
Personalitatile dominante: Sceptici si Impulsivi. Oamenii cu personalitati dominante sunt directi si predispusi spre confruntare. Daca mai sunt si sceptici, neincrezatori in ceilalti, calea catre conflicte este ca si asigurata. Obisnuiti sa actioneze repede, vor fi iritati de felul de a fi al celorlalti si munca in echipa s-ar putea sa devina dificila. Imediat pot sa apara si conflictele care depind si de modul in care reactioneaza ceilalti.
Personalitatile constiincioase: Sceptici si Metodici. Un alt tip de personalitati predispuse la conflicte la locul de munca sunt cele metodice. Obisnuiti sa faca totul cu foarte mare atentia la detalii, constiinciosi si buni muncitori, au totusi tendinta sa se piarda in prea multe detalii, incetinind echipa si punand in pericol timpul limita de finalizarea a unui proiect.
Personalitatile influentabile: Acceptabile si Impulsive. La prima vedere personalitatile influentabile se vor simti bine intr-o echipa, se vor adapta imediat si vor accepta ideile celorlalti. Vor dovedi entuziasm si daruire pentru proiect. Dar imediat ce vor aparea idei contradictorii vor fi intr-o mare dilema si vor oscila intre diferitele posibilitati. Daca o idee se va dovedi neviabila, vor accepta cu greu esecul acesteia si se vor bloca in gasirea altei solutii. Asa cum le este felul, vor astepta solutia de la ceilalti.
Personalitatile stabile: Acceptabile si Metodice. Cei care apartin acestor tipuri de personalitati sunt previzibili si nu vor cauza perturbari in atmosfera grupului. De fapt vor pune pe primul loc pastrarea armoniei grupului. Seriosi si metodici sunt membri de incredere in orice echipa. Insa nu vor avea calitati de lideri si nu vor „impinge” proiectul mai departe, cel putin nu cu mare viteza.
Dupa studiile psihologilor, mai ales cand intr-un grup se intalnesc cele patru tipuri de personalitati, sau macar doua dintre ele, calea spre conflicte este deschisa.
Voi ce parere aveti? Nu-i asa ca si la locul vostru de munca exista persoane conflictuale? Nu-i asa ca unii parca sunt pusi acolo doar ca sa ne enerveze?
Traian
Cristina Dragomir says
adica cel mai bine e sa fii undeva la mijloc, sa le ai pe toate si sa nu afisezi nici una ostentativ 😀
Claudia says
Ceva de genul asta :))