7 intrebari care te vor ajuta sa retii ce citesti
Citim mai mult sau mai putin, in funcite de timpul pe care-l avem la dispozitie sau in functie de dispozitia pentru citit. Dar dupa un timp amintirile se estompeaza pana acolo incat nu ne mai amintim mare lucru din cele citite.
Exista totusi carti pe care in mod miraculos ni le amintim, nu chiar in toate detaliile, dar in mare parte dintre ele. Care sa fie mecanismul prin care unele amintiri sunt mai bine intiparite decat altele?
In acest articol vom afla o metoda prin care sa ne amintim mult mai bine si mai multe din cele citite. Metoda se bazeaza pe 7 intrebari pe care sa ni le punem atunci cand citim o carte si la care sa incercam sa ne raspundem la sfarsit. Pentru ca este destul de frustrant si total neproductiv sa citim mult si sa nu invatam nimic din cele citite.
7 intrebari care te vor ajuta sa retii ce citesti
- Daca ar fi sa retin doar trei lucruri din carte, care ar fi acelea? Cum ma vor ajuta in viata mea? In carti exista o multime de informatii, dar mare parte din acestea sunt de tip balast. Daca vom reusi sa retinem macar trei idei din carte, ar fi un mare castig.
- Care sunt argumentele si sugestiile facute de autor? Nimeni nu scrie fara a sugera ceva, fara a avea niste scopuri ca sa ne influenteze mintea. Chiar daca este vorba de un roman sau de o carte cu idei practice, daca vom afla cum a gandit autorul, vom retine si noi mai multe din ea.
- Ce problema a dorit autorul sa rezolve? Aproape toate cartile sunt de tipul rezolvarii unei probleme. Aceasta nu este neaparat expusa explicit ci este cumva ascunsa. Incercand sa gasim problema, aflam si raspunsurile.
- Ce strategii a folosit autorul ca sa ne expuna ideile principale ale cartii? In functie de stilul cartii, de epoca istorica in care a fost scrisa sau de curentul literar careia ii apartine, toate cartile isi expun ideile dupa o anume strategie. Gasind-o vom putea sa ne amintim mai multe despre cartea respectiva.
- Ce stiu eu despre tema pe care o abordeaza cartea? Daca in prealabil ne-am documentat si din alte surse cu privire la tema respectiva, atunci vom aborda noua carte cu dorinta de a afla mai multe si asta ne va ajuta si sa retinem mai multe.
- Sunt anumite lucruri pe care nu le-am inteles din carte? Nimeni nu poate sti totul. De aceea se poate sa fie in orice carte lucruri pe care nu le-am inteles prea bine. Nu este deloc recomandat sa trecem pur si simplu peste ele. Incercarea de a recunoaste sincer ce nu am inteles ne va ajuta sa trecem la alt nivel.
- Care parte din carte imi place cel mai mult? Care parte imi displace? Dupa ce vom gasi si raspunsurile la aceste intrebari, cu siguranta ca vom putea mai tarziu sa ne amintim cat mai multe din cartea citita.
Toate cele exprimate in cele 7 intrebari-idei din acest articol fac parte din strategia numita citire/invatare critica si activa, care se recomanda a fi utilizata si la invatarea scolara. Aceasta strategie poate fi aplicata cu succes si atunci cand urmarim un film bun.
Tu cum procedezi ca sa retii ce ai citit intr-o carte sau ce ai vazut intr-un film?
Cristina Dragomir says
ca sa fiu sincera eu nu citesc o carte pentru ca mi-am propus sa retin cat mai mult din ea. Creierasul meu retine oricum lucrurile care-i plac sau care, din contra, ii displac si ii dau de gandit.
Claudia says
Ei, acum depinde si de ce fel de carte citesti. Sau daca vrei sa faci o recenzie la ea. Creierasul meu… cam uita :)))