Ghiozdanul elevilor. Reflecta acesta starea invatamantului de astazi?
Cum stii ca un copil este scolar? Dupa varsta desigur. Oricum este foarte probabil ca mai toti copiii pe care ii vedem pe strada sa fie scolari. Si totusi ce le confera acea imagine frumoasa, minunata de scolari? Acea imagine care ne face sa ii privim cu admiratie si incredere in viitor atunci cand ii vedem?
Uniformele scolare nu mai sunt obligatorii. Exista unele scoli care impun elevilor lor un anumit stil vestimentar, o anume uniforma ca sa spunem asa. Dar nu toate scolile. Ar putea fi si uniforma. Dar mai exista totusi ceva care ne semnalizeaza clar despre copilul respectiv ca este un scolar in drum spre scoala sau dinspre scoala spre casa. Ceva ce toti scolarii au, indiferent daca poarta sau nu uniforma. Si acel ceva este ghiozdanul…
Exista nenumarate modele de ghiozdane pentru scolari, mai mari sau mai mici, mai incapatoare sau mai putin incapatoare, mai colorate sau mai uni-color, pentru ca oferta pietii este bogata. Ne putem da seama doar privind ghiozdanele scolarilor si care sunt serialele de desene animate la moda. Sau care sunt personajele cele mai indragite din filmele pentru copii si tineri.
Cu siguranta ca cercetatorii in ale sociologiei ar putea spune foarte multe despre societate doar inregistrand si interpretand datele obtinute prin urmarirea ghiozdanelor copiilor dintr-un oras. Ar putea trage concluzii despre starea economica a orasului respectiv sau ar putea afla ce procent de ghiozdane sunt trimise in tara de catre parintii aflati la munca in strainatate.
Ghiozdanul elevilor si starea invatamantului de astazi
Din pacate uitandu-ne la ghiozdanele pe care le poarta copii nostri azi mai putem afla ceva si despre starea in care a ajuns invatamantul nostru.
Cum adica? Pai ne putem da seama ca ceva este in neregula cu sistemul nostru de invatamant numai cand privim copilasii care isi cara in spate sau in mainile lor ghiozdane mai grele decat ei. Cum greutatea imensa a acestor ghiozdane le deformeaza coloana vertebrala.
Vezi si cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copil
Desi este o problema semnalata de foarte multa vreme, se pare ca nu s-a luat inca nici o masura. Eu cred ca aceste ghiozdane ar trebui cantarite si fiecare profesor ar trebui sa aiba dreptul doar la o anumita greutate „de pus” in ghiozdanul elevului.
Pentru ca nu vad de ce bietii micuti trebuie sa mai care pe langa manual si caiete, inca vreo doua culegeri de probleme? Astea nu se pot lasa acasa? Nu se poate doar indica problema si pagina, in vreme ce la clasa ar fi suficienta doar o singura culegere, cea a profesorului?
Firmele din toata lumea, mai mari sau mai mici, care produc pentru elevi, au avut mereu de lucru, pentru ca populatia scolara a existat si va exista mereu, cat va fi omenirea pe Pamant. Inclusiv in domeniul ghiozdanelor toti producatorii au trebuit sa se adapteze si sa vina cu oferte pe masura cererii.
Eu cand eram micuta aveam ghiozdane mai simple, bune si rezistente, pe care le purtam ani de zile, un ciclu scolar cred. Totusi acum cred ca aceste ghiozdane trebuie sa fie mult mai adaptate pentru a sustine greutati foarte mari. Par a fi niste mici rucsacuri, cu sisteme de purtare elaborate, ergonomice.
Am vazut pana si ghiozdane cu rotite (sistem troler), ca macar pe holurile scolilor sa poata fi duse mai usor. Imi placeau si ghiozdanele mele din scoala, dar imi plac si acestea de acum, mai colorate si mai pictate. Mi-e mila insa de copiii care le cara zilnic, de parca ar face toti antrenamente ca sa devina halterofili. Si ma gandesc cu groaza ca cel mic al meu de anul viitor va trece in clasa 1 si greutatea ghizdanului va creste proportional cu anii de scoala.
Tu ce parere ai despre acest subiect? Ar trebui sa se schimbe ceva in invatamantul romanesc? Si ce anume? Sa trecem la tablete si manuale in format electronic, asa cum pare ca se intentioneaza?
Tin minte ca atunci cand sora mea era mica mama mea ii verifica de fiecare data ghiozdanul pentru ca era extrem extrem de greu si credea ca ea cara lucruri de care nu are nevoie. Mi se pare absurd sa trebuiasca sa cari cu tine 5 manule si, probabil, inca 5 caiete cu tine in fiecare zi. Cred ca primul pas care ar trebui facut este sa avem dulapioare in scoli pentru fiecare elev.
Da, ideea cu dulapioarele chiar e foarte buna 🙂
stiu ca profesorii cer multe materiale si toate manualele si caietele astea speciale ingreuneaza ghiozdanul copilului, dar eu nu m-ad grabi sa trag concluzia ca trecerea la invatatul pe tableta este de preferat. Adica sunt inca multi copii ai caror parinti sigur nu isi permit tableta si, daca sa zicem ca statul le-ar oferi gratuit (in visele mele!), cred ca toti golanii si boschetarii ar ataca copiii la colt de strada sa le ia tableta sa isi procure o doza pe ea. Eu cred ca tot la ghiozdan, carti si caiete ramanem, dar ar trebui sa nu mai permita parintii profesorilor sa ceara atatea bazaconii. Sa puna mana sa mai si munceasca si profesorii! Stiu ca par rea, dar s-au cam puturosit cadrele didactice si ii puturosesc si pe cei mici.
Nu pari rea 🙂 Si eu gandesc la fel ca si tine :p