Ne aflăm în plin sezon al vacanțelor. Ne pregătim de plecare, facem liste fel de fel, aruncăm în valize ultimele fleacuri sau alergăm după ultimele cumpărături pentru a fi siguri că nu ne lipseşte nimic esenţial care ar putea să ne umbrească zilele de relaxare.
În ultimul moment ne dăm seama că ar fi bine să lăsăm locuinţa curată şi ordonată la plecare pentru a ne simţi bine şi a intra cu drag în casă şi la întoarcerea din vacanţă. Cel mai greu este, ca de obicei cu bucătăria. Parcă nu ştim de unde să o apucăm şi ce să facem mai întâi.
Aşa că am pregătit o listă de urmat, în 8 paşi simpli pentru a lăsa bucataria curata înainte de vacanţă, paşi pe care îi puteţi citi în continuare.
Cum sa lasi bucataria curata inainte de vacanta
1. Aruncă mâncarea veche
Ideal ar fi să goleşti frigiderul şi congelatorul pentru a le putea scoate din priză în perioada cât sunteţi plecaţi. O economie de o săptamână sau două la curentul electric nu e de neglijat. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci fă o curăţenie drastică, aruncă tot ce este început şi nu se mai consumă, sau tot ce este pe cale să expire. Spală frigiderul şi lasă-l curat. Îţi vei mulţumi la întoarcere. Fă acelaşi lucru şi în cămară, dulapuri, sertare, peste tot pe unde depozitezi mâncare, conserve, pungi cu făină, paste, etc.
2. Profită de moment şi verifică recipientele cu condimente
Da, şi acestea expiră. Aruncă-le pe cele nefolosite de prea mult timp. La nevoie, completează recipientele cu condimente proaspete. Îţi va fi mai uşor dacă le vei avea ordonate şi la îndemână la întoarcerea acasă.
3. Curăţă cuptorul, plita şi maşina de spălat vase
Am arătat în acest articol cum se poate curăţa cuptorul în mod 100% natural şi cu efort minim. Dacă ai şi cuptor cu microunde, ai face bine să îl cureţi şi pe acesta înainte de plecare. Procedează la fel şi cu maşina de spălat vase.
4. Lasă vasele curate
Cred că nici nu e nevoie să insist în motivarea acestui punct. Toate farfuriile, tăvile, oalele, tigăile trebuiesc lăsate curate, în bună stare şi fiecare la locul său. Profită şi fă un scurt inventar, dacă ceva e ciobit, crăpat sau stricat, poate e mai bine să nu mai încarci casa cu el. E mai bine să ştii exact pe ce te poţi baza.
5. Fă ordine
O mulţime de fleacuri se adună de obicei, ba pe frigider, ba pe vreun colţ de dulap sau pe vreo poliţă. Fii nemiloasă, aruncă ce e de aruncat, restul pune-le la locul lor. Cu cât mai libere vor fi blaturile şi poliţele cu atât mai puţin vei avea de muncit la întoarcerea din vacanţă.
6. Refă stocurile de bază
Dacă tot mai ai de făcut cumpărături de ultim moment pentru vacanţă, fă rapid şi o listă cu stocurile de bază pentru produsele folosite uzual în bucatărie: detergent de vase, prosoape de hârtie, chibrituri, pungi, folie alimentară, hârtie de copt, etc. La întoarcere, printre bagaje de desfăcut, rufe de spalat, etc, să descoperi că îţi lipseşte din bucătărie ceva esenţial, este ultima bătaie de cap pe care ti-ai dori-o.
7. Verifică gazele, apa şi prizele
Chiar înainte să ieşi pe uşă verifică dacă gazele sunt închise, dacă apa este închisă şi dacă totul este scos din priză. În acest fel vei fi sigură că te poţi relaxa în şezlong fără nicio grijă.
8. Du gunoiul
Evident, tot înainte să ieşi pe uşă, odată cu ultimele bagaje duse la maşină, verifică şi coşul de gunoi şi asigură-te că este gol şi cu un sac nou şi curat pregătit. Vei evita astfel mirosurile neplăcute care te-ar putea întâmpina la întoarcere.
Am omis ceva? Voi ce sfaturi mai aveţi, din experienţa voastră?
Alina says
Foarte utile aceste sfaturi, ma bucur ca am avut ocazia sa le citesc
Claudia says
Si au ma bucur ca am putut sa fiu de ajutor 😉
Laura says
Ha pe asta cu gunoiul trebuie s-o pun pe usa, sigur uit de ea altfel.
Claudia says
:))))) Buna ideea :))))
Iulia S. says
Eu fac totul cu o zi inainte, pentru a fi relaxati atunci cand plecam.
DAAAR, pentru ca trebuie sa fie si un dar, mereu ne facem o cafeluta inainte de plecare, prilej de recapitulare a ce am facut/ce am putut uita si nu de putine ori… uitam să spălăm cana. Asta și pentru că e una din ocaziile când bem cafeaua în sufragerie.
Acum știu ca avem acest prost obicei și scriu pe listă: spală ceștile de cafea!!!
Pentru ca nu e deloc frumos să găsești ceștile nespălate după câteva zile bune.
Claudia says
:)))) ce tare!
Ei, nimic nu e perfect 😉
Antoaneta says
Nu cred ca ai omis ceva. 😀
Claudia says
Sper :p